12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialScandal uriaș de corupție în lumea fotbalului

Scandal uriaș de corupție în lumea fotbalului

Mai mulți oameni din fotbal, printre care și fostul preşedinte al LPF Dumitru Dragomir au fost audiați la DIICOT, într-un dosar în care sunt investigate infracţiuni de delapidare şi spălare de bani, fiind vizată o finanţare de un milion de dolari acordată FRF de FIFA.

Surse judiciare au arătat  că bani primiţi de la FIFA de Federaţia Română de Fotbal ar fi fost alocaţi pentru construirea bazei FRF de la Buftea..Sume din banii alocaţi acestui proiect ar fi fost rulaţi prin conturile Ralucăi Sandu, fiica lui Mircea Sandu, cei doi fiind suspectaţi de delapidare şi spălare de bani.

Aceleaşi surse afrmă că prejudiciul de aproximativ un milion de dolari, bani care ar fi fost delapidaţi din conturile instituţiei, ar putea creşte pe măsura avansării în anchetă.

Anchetatorii menţionează că sumele de bani delapidate ar fi fost scoase în mod ilegal din FRF prin firme off-shore, prin proceduri evazioniste sau prin societăţi "fantomă".

Potrivit surselor  în perioada 2010-2012, s-a constituit un grup infracţional organizat prin care s-a urmărit însuşirea sumei de peste un milion de dolari provenite din finanţarea FRF de către FIFA. Banii ar fi fost băgaţi într-un "proces de reciclare", fiind transferaţi succesiv prin conturile mai multor persoane şi firme potrivit news.ro.

Ancheta declanşată de procurori     este legată de faptul  căr FRF a umflat preţul total al investiţiei, de 3,5 milioane de euro. Baza a fost ridicată de federaţie între 2009 şi 2011, în mandatul lui Mircea Sandu, cu bani din diverse proiecte de la FIFA şi UEFA. Spre exemplu, UEFA a alocat 2,5 milioane de euro din costul total, prin proiectul Hattrick. La inaugurarea bazei a participat şi preşedintele FIFA, Sepp Blatter potrivit prosport.ro.

Sumele de construcţie şi de proiectare sunt considerate nejustificate de procurorii DIICOT. Doar hotelul din interiorul bazei a costat 2,4 milioane de euro, dintre care costurile de proiectare s-au ridicat la suma uriaşă de 600.000 de euro. Procurorii consideră că o firmă de proiectare din occident poate realiza un proiect similar cu o sumă de 20 ori mai mică.

De asemenea, anchetatorii susţin că terenurile artificiale din interiorul bazei au avut un cost nejustificat. Unul dintre terenuri a costat 500.000 de euro plus TVA, în condiţiile în care preţul pieţei nu depăşeşte 250.000 de euro. Preţul de construcţie la gazonul sintetic a fost de 64,5 euro pe metru pătrat în condiţiile în care cel mai scump gazon era de 25 de euro pe metru pătrat.

Mircea Sandu  a declarat că din punctul său de vedere acest caz nu estevalabil.."Banii nu pot să dispără din Federaţie în niciun caz. Banii erau pentru diverse proiecte, fotbal feminin, arbitri, juniori. E foarte greu să faci ceva în afară de ce e stipulat acolo pentru că trebuie să dai raportul. Nu se alocă bani oricum, nu se pot cheltui bani oricum. Pentru mine e surprinzător că a apărut acest caz. Nu am absolut nicio emoţie! Bilanţele noastre financiare sunt depuse la Ministerul de Finanţe. ", a declarat Mircea Sandu

Mircea Sandu și Comitetul FRF implicați în mai multe dosare penale

Cei doi foști capi ai fotbalului  românesc sunt trimiși deja în judecată în dosarul  dezafilierii clubului  FC Universitatea Craiova. Procurorii care au instrumentat cazul notau în rechizitoriu că atît Dumitru Dragomir, cît și Mircea Sandu „au făcut tot posibilul să dezafilieze echipa de fotbal FC U Craiova”. Mai mult, organele de anchetă precizează că decizia Comitetului Executiv din 20 iulie 2011 a fost făcută fără acoperire legală. „Votul din şedinţa de excludere a Craiovei s-a dat numai ca urmare a exercitării influenţei şi autorităţii de către Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, fără a fi în deplină cunoştinţă de cauză referitor la conţinutul a ceea ce s-a susţinut că este o abatere disciplinară gravă”, se precizează în rechizitoriul DNA. Cei doi oficialisînt acuzați pentru fals, abuz în serviciu și trafic de influență și riscă să fie închiși între șase luni și 15 ani, dacă sînt găsiţi vinovaţi de instanţă

Alături de  Mircea Sandu și Mitică Dragomir,  toți membrii Comitetului Executiv al FRF de atunci au calitatea de inculpați.Potrivit expertizei contabile de la dosar , vorbim în aceste cazuri de prejudiciu de aproape patru zeci de milioane de euro.

Adrian Mititelu a declarat pentru România Liberă că ancheta de acum nu este reprezintă o noutate , oamenii din forbal știind de aceste fapte de ani buni”Eu am spus  încă din 2011  că fotbalul românesc este doar  o feudă a lui Mircea Sandu. Toți știam de aceste firme de intermedieri și vămuire care existau în tot ceea se mișca în fotbal. Oamenii ăștia ar trebui să fie anchetați în cel puțin  două zeci de dosare penale. Cei care am încercat să spunem ceva am fost eliminați pentru ca restul oamenilor de fotbal să accete și să dezvolte acest sistem mafiot” a declarat fostul patron al Universității Craiova.

În toamna anului trecut DNA a mai deschis o anchetă în care sunt cercetați pentru abuz în serviciu mai mulți membri ai FRF din 2012, în frunte cu Mircea Sandu dar și Olguța Vasilescu pentru înființarea ilegală a unui nou club de fotbal în Craiova, actuala echipă CSU.

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...
Ultima oră
Pe aceeași temă