18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPensionara de 80 de ani, paravan pentru Dulute

Pensionara de 80 de ani, paravan pentru Dulute

Improprietarit de guvernarea PSD cu activele din Insula Mare a Brailei, Constantin Dulute isi ascunde ingineriile financiare in spatele unei batrane de 80 de ani. Nacu Anica, din Vaslui, are o pensie de un milion si jumatate de lei, este o fosta croitoreasa, dar a fost impinsa de Dulute ca actionara in mai multe societati comerciale. Rugata sa justifice provenienta miliardelor cu care si-a cumparat actiuni la diverse firme sau a incheiat tranzactii imobiliare, batrana nu neaga ca Dulute este protectorul ei, insa spune, asa cum a fost invatata, ca respectivii bani provin din exploatarea unei parcele amarate de vie.

Unic administrator?!

Greu de crezut. Este o femeie simpla care habar nu stie ce e o AGA sau cum se completeaza un ordin de plata. Si cu toate acestea ea a detinut functia de unic administrator al firmei Agroaliment SRL Iasi, societate mutata acum in Vaslui, si inca detine actiuni la o firma de stat privatizata in interesul lui Dulute, Hidrotehnica SA.
Pentru tranzactiile dubioase facute in interesul lui Dulute, Nacu Anica poate raspunde insa penal. Batrana si-a pus semnatura in 2002 pe un contrat prin care SC Hidrotehnica Vaslui a fost, practic, devalizata. Pensionara a actionat dupa cum a sfatuit-o Dulute si a cumparat cu doar 374 de milioane un teren si mai multe cladiri evaluate la 40 de milioane de euro. Mai mult, Dulute i-a cumparat si actiuni la Hidrotehnica in valoare de peste 350 de milioane de lei.

Dulute si-a ales… patroana

In 1999, Constantin Dulute detinea functia de director la DGAA Vaslui, pozitie din care nu isi putea permite sa-si sustina afacerile “la vedere”. Asa ca a convins-o pe Nacu Anica, o matusa de-a sotiei sale, sa devina patroana. Probabil stimulata si de putinii bani oferiti de Dulute, batrana a acceptat si a devenit unic actionar si administrator al SC AgroAliment SRL Iasi. Bineinteles, nu pensionara se ocupa de afacerile derulate prin aceasta firma, ci sotia lui Dulute, Gabriela Dulute, in baza unei imputerniciri oferite de batrana. Cat timp Constantin Dulute a fost director al Directiei Agricole Vaslui firma croitoresei a cunoscut prosperitatea. Cu atat mai mult cu cat Dulute l-a pacalit si pe Strungariu, caruia i-a facut sa dispara recolta de pe 100.000 de hectare de teren. Dupa ce si-a reglat conturile cu Strungariu, si-a mutat firma de la Iasi la Vaslui si a fost demis de la conducerea DGAA Vaslui, Constantin Dulute si-a permis luxul de iesi “in fata”.
Astfel, din august 2004 el a intrat ca actionar majoritar la Agroaliment SRL, batrana ramanand doar cu 2% din capitalul social. Asa cum vom prezenta, tot acest joc s-a facut pentru a-l ajuta pe Dulute sa puna mana pe 94 de hectare de teren si cateva cladiri amplasate in apropierea orasului Barlad.

Bunicuta, investitor strategic

Fara sa banuiasca nimic, pensionara Nacu Anica a jucat in locul lui Dulute rolul de mare investitor. In 2000 croitoreasa s-a vazut peste noapte proprietara a unui pachet de 14% din actiunile SC Hidrotehnica SA, intreprindere de stat scoasa la privatizare de FPS-ul de atunci. La 75 de ani, cati avea atunci, dupa o viata intreaga muncita in fata masinii de cusut, Anica voia sa se lanseze in afaceri cu irigatii si imbunatatiri funciare. De fapt, era vorba de dorinta lui Dulute de a pune mana, pe bani putini, pe o parte din activele Hidrotehnica SA. Lucru care s-a si realizat intr-un mod scandalos. La nici un an de cand devenise actionara in cadrul Hidrotehnica SA, Nacu Anica a dat lovitura vietii. In calitate de unic administrator al Agroaliment SRL Iasi a cumparat, prin negociere directa, o pepiniera in suprafata de 94 de hectare detinuta de Hidrotehnica SA la intrarea in Barlad, in comuna Perieni, impreuna cu constructiile ce se aflau pe suprafata mentionata. Pretul a fost unul derizoriu. Numai 374 milioane de lei pe 94 de hectare, o gospodarie anexa, o moara, o magazie, o cantina… Toate acestea i-au revenit, trei ani mai tarziu, lui Dulute. Intrebata de aceasta achizitie, batrana nu stie mare lucru. Aproape nimic. Asa cum am prezentat, toate aceste active i-au revenit lui Dulute dupa ce a devenit actionar majoritar in Agroaliment SRL.


Rugata de ziaristii de la Adevarul de Vaslui sa ofere explicatii referitoare la modul in care a incheiat tranzactiile mentionate, pensionara s-a incurcat in fel de fel de amanunte.

Anica Nacu: Nu ma intrebati nimic. Nu pot sa spun nimic, sunt bolnava.
Rep: Sunteti actionara la cateva societati ale familiei Dulute. Vrem sa stim daca sunteti actionar la aceste societati.
Anica Nacu: Da, da. Cum sa nu stiu? Da' ce-i cu asta? Sunt banii mei, munca mea…

Rep: Cum ati cumparat terenul de la Hidrotehnica?
Anica Nacu: Am cumparat acest pamant si atata tot.
Rep: Cam cat ati platit pentru aproape 100 de hectare de teren?
Anica Nacu: Ei, dar nu ma lua asa. Acum mai stiu?
Rep: Aproximativ, macar.
Anica Nacu: Nu stiu. Totul a fost legal, a fost luat cu acte. Nu ma lasati sa stau linistita deloc.

Rep: Cam cati bani ati investit in afacerile dlui Dulute? In cate societati sunteti actionar?
Anica Nacu: Nu stiu.

Rep: Stiti ce se intampla, cu ce se ocupa societatile la care sunteti actionar?
Anica Nacu: Domnule, nu ma mai intrebati atata. M-ati luat prin surprindere.

Rep: Cum de ati luat pepiniera de la intrarea in Barlad?
Anica Nacu: Cu bani. Cu… aistea, actiuni.
Rep: Dar dintr-un milion si ceva pensie, cum ati cumparat o avere?
Anica Nacu: Dar nu v-am zis ca am avut vie? Am avut un hectar de vie nobila.
Rep: Ati obtinut 10-20 de milioane de lei, insa pentru pepiniera v-a costat ceva bani…
Anica Nacu: Ei, dar nu ma mai lua la intrebari. Ce ai cu terenurile? Nu-s platite? Sunt furate?…

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă