9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialNoii membri ai CSM, verificaţi de CNSAS

Noii membri ai CSM, verificaţi de CNSAS

Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus transmiterea către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a listei cu judecătorii şi procurorii aleşi membri ai viitorului CSM, pentru a face verificări în sensul dacă au fost colaboratori ai fostei securităţi. După ce va primi răspunsul de la CNSAS, CSM va transmite Biroului permanent al Senatului, pentru validare, lista cu viitorii membri ai Consiliului.

Agerpres aminteşte că mandatul membrilor actualului CSM expiră în 11 ianuarie 2011, dată până la care Senatul îi va valida pe noii membri ai Consiliului. În 2 noiembrie, CSM anunţa rezultatele alegerilor pentru viitorii membri ai CSM din partea magistraţilor. Din datele comunicate de Comitetul Electoral Permanent, după centralizarea rezultatelor din duplicatele proceselor verbale, rezultă că din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost aleşi Lidia Bărbulescu şi Mircea Bucurel Aron. Cele trei locuri pentru judecătorii candidaţi din partea curţilor de apel au fost adjudecate de Dan Lupaşcu (CA Bucureşti), Alexandru Şerban (CA Braşov) şi Horatius Dumbravă (CA Tg. Mureş).

Conform Constituţiei, Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, dintre care 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală, aleşi de Senat, şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Durata mandatului membrilor CSM este de şase ani, iar preşedintele Consiliului este desemnat dintre membrii aleşi, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă