Ministrul Apărării a dispus un control privind modul cum au fost reînhumați eroii români în Rusia. În loc de sicrie s-au folosit cutii de carton

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a ordonat o anchetă la la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor cu privire la modul în care au fost reînhumați, în Rusia, câteva sute de militari români căzuți în cel de-al doilea război mondial.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 06.10.2017 - 18:46

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a ordonat o anchetă la la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor cu privire la modul în care au fost reînhumați, în Rusia, câteva sute de militari români căzuți în cel de-al doilea război mondial, informează Agerpres.

Ministrul Fifor a anunțat, vineri, că Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a asigurat organizarea evenimentului din partea statului român.

"Am văzut cum a decurs ceremonia, sunt foarte multe lucruri pe care îmi doresc să le clarific. Tocmai de aceea am dispus Corpului de control să înceapă de îndată o misiune de control la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. Sper ca foarte curând să avem și un raport pe tema aceasta, pe care o să-l facem public, pentru că este normal și corect ca toată lumea să știe ce s-a întâmplat acolo (...) La ceremonie a fost prezent secretarul general al ministerului, dar ceremonia ține de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor și tocmai de aceea am dispus controlul acolo", a declarat Fifor, după ce a participat la Bucharest Forum.


Cimitirul de onoare se află pe actualul teritoriu al Rusiei. În mod surprinzător, din fotografiile prezentate de partea română se vede că rămășițele pământești ale eroilor au fost aduse, pentru a fi reînhumate, în niște simple lăzi de carton, lipite cu bandă adezivă și legate pe deasupra cu panglică tricoloră.

El a precizat că a fost realizată o achiziție în luna mai pentru organizarea ceremoniei.

"Discutând cu secretarul general al Ministerului Apărării, care a participat la ceremonie, și discutând cu colegii mai vechi în minister, am înțeles că este o achiziție care s-a făcut la începutul lunii mai, pentru această ceremonie. Așteptăm raportul Corpului de control și după aceea discutăm detalii. Eu deocamdată vreau să știu cum a fost organizată această ceremonie din partea română, din partea ministerului nostru și, după aceea, luăm și discutăm toate celelalte aspecte, dar deocamdată vreau să știu ce s-a întâmplat în Oficiul pentru Cultul Eroilor", a spus Fifor.

Întrebat dacă a discutat și cu partea rusă despre organizarea ceremoniei, Fifor a răspuns: "Deocamdată nu. Întâi facem ordine la noi".

În presă au apărut informații potrivit cărora osemintele eroilor români au fost îngropate în cutii din carton și nu în sicrie în cimitirul din Rusia.

Cimitirul eroilor români se află în localitatea Rossoşka din regiunea Volgograd. Aici au fost reînhumați 345 de militari români, căzuţi pe teritoriul Federaţiei Ruse, ce au fost exhumați, în acest an, din localităţile Orehov, Gromki, Bolşaia Osinovka, Lihaia, Millerovo şi Veşenskaia.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...