10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMinisterul a decis: examene de treapta din toate materiile

Ministerul a decis: examene de treapta din toate materiile

» Noua Lege a educatiei, a carei intrare in vigoare nu a fost inca stabilita, prevede extinderea gimnaziului la noua clase obligatorii, evaluarea elevilor la finele clasei a XI-a la mai multe materii, dar si introducerea unui examen de competente digitale.

Ministrul Daniel Funeriu a anuntat ieri ca una dintre prevederile viitoarei Legi a Educatiei are in vedere mutarea clasei a IX-a de liceu la scoala generala. In acceptiunea ministrului Funeriu, aceasta masura ar conduce la reducerea abandonului scolar. Elevii de la tara ar fi mai motivati sa urmeze si clasa a IX-a, pentru ca nu vor mai fi obligati ca la varsta de 14 ani sa se rupa de casa si familie si sa plece la liceu, la oras. O asemenea masura nu se stie insa cand se va aplica, urmand ca Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sa faca o analiza exacta asupra situatiei din unitatile de invatamant gimnazial. Ideea de trecere a clasei a IX-a de la liceu la scoala generala nu este noua si, tocmai pentru ca in practica nu se putea transpune – lipsa spatiilor necesare si a personalului didactic si, totodata, descompletarea catedrelor profesorilor de la liceu, care s-ar fi vazut fara orele de la clasa a IX-a, a fost abandonata. O alta noutate a legii are in vedere si evaluarea dupa finalizarea gimnaziului.

In locul celor doua probe scrise – la matematica si la romana, care se sustin in prezent –, elevii vor fi trecuti prin mai toate materiile studiate. Vor fi tot doua probe scrise, dar acestea vor fi transcurriculare, in sensul ca la stiinte vor fi incluse mai multe discipline (matematica, fizica, chimie etc.), iar la proba umanista nu se va mai avea in vedere  doar limba romana. In plus fata de aceste doua probe, elevii vor sustine si o evaluare a competentelor digitale. Totusi, una dintre problemele majore cu care se confrunta sistemul national de invatamant priveste pregatirea precara a cadrelor didactice din mediul rural, in domeniul informatic. Tot ieri, ministerul de resort a facut cunoscut si faptul ca admiterea la liceu se va face pe baza de examen de selectie doar la unitatile la care numarul de locuri este mai mare decat al candidatilor.

 

In caz de admitere, 70% din nota o va reprezenta media generala de la testul de evaluare la finele gimnaziului, 30% fiind nota la examenul de selectie organizat de liceul respectiv. Numarul de materii care vor fi studiate la scoala nu se stie inca. Materia va fi gandita astfel incat sa fie parcursa in 75% din timpul petrecut la clasa, restul de 25% din timp sa fie alocat de profesor in functie de specificul clasei.
Nemultumirile din sistem si amenintarile sindicalistilor privind declansarea diverselor forme de protest nu par sa il impresioneze pe Funeriu. Ministrul, care neaga insesi prevederile ordonantei referitoare la reducerea cu 30% a personalului din invatamant, afirmand ca este fals ca se vor face disponibilizari in educatie, nu crede ca dascalii vor recurge la blocarea examenelor.

Paradoxal este ca, la scurt timp dupa ce declara ca nu se vor face disponibilizari, ministrul a revenit spunand ca ordonanta se va aplica de la 1 septembrie si conteaza pe sprijinul ministrului Muncii pentru programe de reconversie profesionala.
Nemultumiti de actuala stare din invatamant, sindicalistii de la federatia Sindicatelor Libere din Invatamant au stabilit deja un calendar clar de actiuni de protest:  mitinguri, pichetari si greve de avertisment in tara intre 15 martie si 2 aprilie;  pichetarea sediului MECTS si a Guvernului intre 12 si 30 aprilie;  miting de protest in Bucuresti in luna mai.

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă