Laura Codruța Kovesi, la Consiliul Europei: Trebuie revizuită legislația privind imunitatea miniștrilor

În România sunt necesare revizuirea legislației privind imunitatea, sporirea transparenței în achizițiile publice și revizuirea procedurilor pentru achiziții publice, a declarat, luni, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, la conferința de la Strasbourg a GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 20.03.2017 - 21:55

În România sunt necesare revizuirea legislației privind imunitatea, sporirea transparenței în achizițiile publice și revizuirea procedurilor pentru achiziții publice, a declarat, luni, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi,  la conferința de la Strasbourg a GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei.

Acestea ar fi doar câteva dintre măsurile de prevenire "absolut necesare" care trebuie luate în lupta împotriva corupției la nivel guvernamental în România, a afirmat Laura Codruța Kovesi, potrivit Biroului de Presă al Consiliului Europei.

Laura Codruța Kovesi a făcut o prezentare a tipurilor de activități de corupție cele mai frecvente în România, așa cum reiese din cazurile instrumentate de DNA.

Kovesi a spus că "legislația privind imunitatea miniștrilor trebuie revizuită și trebuie limitată la durata mandatului lor" și s-a referit la cazul unui ministru bănuit că a primit în jur 45.000 euro pentru a-și influența subordonații să acorde contracte anumitor firme.

"Camera Deputaților a respins cererea procurorilor DNA de ridicare a imunității. Ancheta care îl viza pe ministrul în cauză nu a putut continua, dar a continuat în cazul altor două persoane implicate, care au fost condamnate la închisoare. Ancheta contra ministrului a fost închisă pentru că imunitatea nu i-a fost ridicată. Este evident că în acest caz nu se poate vorbi despre egalitate în fața legii. De aceea considerăm că legislația privind imunitatea miniștrilor trebuie revizuită, imunitatea trebuie limitată la durata mandatului. Respingerea cererii de ridicare a imunității nu este motivată, iar votul parlamentarilor nu e public. Este dificil pentru mine să vă spun de ce au fost respinse solicitările în cazurile noastre", a arătat procurorul-șef al DNA.

Șefa DNA a vorbit și despre tipologia cazurilor de corupție instrumentate de DNA în care sunt vizați membri ai Guvernului, spunând că ele arată în ce domenii trebuie intervenit pentru prevenirea corupției.

"Cele mai multe tipologii se referă la domeniul achizițiilor publice, la cum sunt administrate fondurile sau la numirea sau menținerea unor persoane în anumite posturi", a spus Kovesi.

Ea a făcut referire la cazuri în care miniștrii "primesc bani pentru a încheia contracte cu anumite companii sau pentru a-și folosi autoritatea asupra subordonaților pentru a încheia contracte cu anumite companii".

O altă tipologie menționată de Kovesi a vizat cazurile în care un ministru în funcție a derulat activități comerciale incompatibile cu poziția lui, folosind informații obținute în baza funcției sale.

Procurorul-șef al DNA a enumerat câteva măsuri de prevenire a acestor infracțiuni de corupție la nivel înalt, măsuri pe care le consideră "absolut necesare": reglementări clare privind imunitatea, o mai mare transparență în achizițiile publice, revizuirea procedurilor pentru achizițiile publice, prioritizarea investițiilor și a plăților în funcție de criterii obiective, stabilirea unor criterii clare și obiective pentru numirea sau menținerea în funcție.

Ceilalți vorbitori la conferința de luni au fost secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, procurorul general al Ciprului, Costas Clerides, raportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pe teme privind corupția, Michele Nicoletti, directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Giovanni Kessler, și președintele organizației Transparency International, José Ugaz.

Citește totul despre:

Comentarii