10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialINTERCEPTARI. Mita de 1,4 milioane de euro la Hidroelectrica pentru vânzare de...

INTERCEPTARI. Mita de 1,4 milioane de euro la Hidroelectrica pentru vânzare de energie la “preţuri bune, nesimţite”

 

Consilierul ministrului PSD Constantin Niţă, Ioan Mihăilă, ca şi directorul Eugen Brădean de la Hidroelectrica  au fost arestaţi 29 de zile de Tribunalul Bucureşti pentru dare si complicitate la dare de mită.

 Mita de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica pentru un contract de 263 milioane de euro în favoarea ENERGON Power i-a fost propusă lui Remus Vulpescu într-un restaurant din Bucureşti.

Era o parte din mita negociată de Mihăilă şi Brădean. Mai erau si alte persoane – cel puţin patru –  din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica ce urmau a fi mituite probabil tot cu astfel de sume uriaşe.

Ministrul delegat al Energiei, Constantin  Niţă, suspectat de implicare în luare de mită?

 Ce au cerut cei de ENERGON POWER , care dădeau mita? Ne spune, în interceptări, directorul Hidroelectrica Brădean :energie ieftină, timp de patru ani, la  “preturi bune, nesimţite”, în dauna Hidroelectrica.

Interceptaţii spun că la Hidroelectrica se vinde energie ieftin de peste 15 ani de zile, tot contra şpăgi, beneficiarii fiind “băieţii deştepţi din energie”.

Tot în interceptări, directorul Brădean afirmă că, după părerea sa , ar fi implicat şi ministrul NIŢĂ, ca şi ” vreun băiat cu ochi albaştri” ( ofiter de la serviciile secrete -NN) care îl proteja.

Cel puţin aşa se poate înţelege din următorul fragment din interceptări:

BRĂDEAN EUGEN: Deci, eu presupun că, în afară de cei patru ( cu care urmau să  impartă mita, după cum reziltă din interceptari -nn) , cum ar veni, este… părerea mea este şi NIŢĂ(ministrul delegat pentru Energie în Guvernul României) inclus şi… probabil încă… probabil, vreun băiat cu ochii albaştri …[neinteligibil]…

BRĂDEAN EUGEN: Şi ei sunt convinşi…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Hm?

BRĂDEAN EUGEN: Presupun că mai e şi vreun alt băiat cu ochii albaştri, probabil, cumva, care-l protejează pe el şi nu ştiu ce ci… Acuma, cine, nu ştiu.”

Cum se aprobau contractele la Hidroelectrica

Potrivit Actului Constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat.

Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere din care face parte şi numitul Vulpescu Dumitru-Remus. Asemenea contracte sunt supuse, anterior, avizării Directoratului. Aceste precizări sunte necesare pentru a se înţelege “negocierile” din interceptări.

 Referatul procurorilor DNA, fragmente:

În data de 09.10.2013, Brădean Eugen l-a abordat pe Vulpescu Dumitru-Remus, căruia i-a comunicat că „partenerii” care sunt interesaţi să încheie contractele bilaterale cu Hidroelectrica, ar dori să publice pe OPCOM o cerere de cumpărare, aşa cum s-a discutat anterior, şi că ar trebui să se răspundă cu o ofertă de vânzare în condiţiile cerute.

Numitul  Vulpescu Dumitru-Remus i-a spus lui Brădean Eugen că ar fi prea devreme pentru formularea unui răspuns cert, întrucât „nu au apucat să stabilească toate detaliile”. Brădean Eugen l-a întrebat când vor discuta, în detaliu, toate amănuntele pentru a nu pierde timp, iar Vulpescu Dumitru Remus i-a răspuns că îl va pune în legătură cu o persoană care îi va da toate detaliile, subînţelegându-se că era vorba despre plata mitei către Vulpescu Dumitru-Remus.

În data de 10.10.2013, la ora 20:48, denunţătorul Vulpescu Dumitru-Remus l-a apelat pe Brădean Eugen la numărul de telefon 0729….. Întrucât nu a răspuns, i-a transmis prin SMS o cerere de a fi apelat de către acesta, la ora 21:06.

Inculpatul Brădean Eugen l-a apelat la 21:36, convenind că se vor întâlni vineri, 11.10.2013, după-amiază la sediul Hidroelectrica sau în apropiere, la restaurantul  Osteria Gioia.

Prima ofertă de mită pentru Vulpescu a fost de 700.000-800.000 de euro

Cu ocazia întâlnirii din data de 11.10.2013, întâlnire ce a avut loc în intervalul orar 15:25 – 16:40 în incinta restaurantului Barbizon din complexul World Trade Center – Pullman, inculpatul Brădean Eugen i-a reiterat numitului Vulpescu Dumitru Remus oferta de 700.000 – 800.000 euro în schimbul facilitării încheierii de către Hidroelectrica  a unor contracte bilaterlae  de vânzare a energiei electrice, pe termen lung.

În plus, directorul Brădean Eugen a mai precizat că este vorba de societate  S.C. Energon Power and Gas din Cluj precum şi că ar mai exista alte trei-petru persoane ce urmează a fi mituite, fără a dezvălui identitatea acestora şi suma de bani pe care urmează să o primească fiecare dintre aceştia.

În cuprinsul aceleiaşi discuţii, Brădean Eugen, pentru a întări seriozitatea ofertei făcute, a acceptat remiterea către numitul Vulpescu Dumitru Remus a unui avans de 20 %, aproximativ 200.000 euro, fiind dispus să negocieze cu cei care ofereau această sumă de bani, un avans mai consistent de 35%.

Pasaje din discuţia purtată de inculpatul Brădean Eugen cu Vulpescu Remus în data de 11.10.2013: “Preţuri bune, nesimţite”

VULPESCU DUMITRU REMUS: Şi pentru zece, virgulă, cinci terra, în primul rând, că mi se pare cam puţin. Pentru că atâta iese ce mi-ai spus tu. Două sute plus două de cincizec, sunt trei sute bani. Pe patru ani sunt zece virgulă cinci terra.

BRĂDEAN EUGEN: Păi, nu, eu ce-am zis, am zis doar aferent… doar la două sute. Doar la două sute(n.n. referire la cantitatea de 200 Mwh ce urma a fi ofertată de S.C. Energon Power and gas S.R.L.). Deci, tre’ să luăm ca punct de reper două sute. Deci, două sute… adică înseamnă două sute ori opt, ori opt vin şapte sute şaizeci, ori patru. Asta înseamnă…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, de-asta îţi spun că sunt zece virgulă cinci terra.

BRĂDEAN EUGEN: Cu… Şi cu ăia doi. Şi cu ăia de cinci.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Două sute plus doi ori cincizeci.

BRĂDEAN EUGEN: Fără ăia, nu… fără ei. Excluzând ăia. Deocamdată. Adică discutăm de… fără ăia, fără ăia deocamdată.

VULPESCU DUMITRU REMUS: De ce?

BRĂDEAN EUGEN: Păi, să vedem, întâi, dacă se fac, cum se fac. Eu sunt în aşteptare, de asta zic, pentru celelalte două.

VULPESCU DUMITRU REMUS: A, şi-l facem mai întâi pe ăsta de două?  Stai un pic!

BRĂDEAN EUGEN: Da, hai…

…………………………………………………………………………..

BRĂDEAN EUGEN: Da, mă! Absolut! Deci, absolut! E absolut normal, sunt de acord! Normal. Deci, nu… Adică, ideea e… Noi facem nişte …[neinteligibil]… şapte sute, opt sute de mii, nouă sute de mii …[neinteligibil]… oricum, îi zici lu’ ăsta… Da’ cum e şi legal, sustenabil, n-o să ne întrebe unu şi altu’ după aia.

VULPESCU DUMITRU REMUS: C-aşa? C-aşa?

BRĂDEAN EUGEN: Ce-au cerut ăştia… preţuri bune sau nesimţite, că am trecut o sută treizeci …[cuvânt obscen]… din astea. Da, o.k., atuncea…

…………………………………………………………………………..

VULPESCU DUMITRU REMUS: Deci… În primul rând, să nu fie fix aceleaşi firme de data trecută.

BRĂDEAN EUGEN: Nu…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Că erau ăia cu EFT care trimiteau numai din SERBIA nişte mafioţi să… îi ştie toată lumea pe ăia.

…………………………………………………………………………..

Cum se împărţea mita: prima dată se punea toată mita într-un cont şi apoi se împărţea cu alte 3-4 persoane

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun! Cum facem noi, că ăsta e contract care trebuie aprobat în Consiliul de Supraveghere?

BRĂDEAN EUGEN: Să… Şi eu îţi propun în felul următor, paşii următori, când o să ştiu numele şi o să am draftul de contract, vin ca să ţi-l arăt. Ca să te uiţi pe contract, draftul de contract. Da? După cum am vorbit. Iar vizavi de tranzacţie, eu, cum s-a… după ce s-a semnat asta, cineva o să ia într-un cont toată suma, pentru toată lumea, ca să zic aşa, şi după aia tu-mi spui, îmi indici cum vrei să facem, de acolo, vizavi de…(n.n. referire la modalitatea concretă de primire a sumei de bani oferită cu titlu de mită).

VULPESCU DUMITRU REMUS: Care, bă, toată lumea?

BRĂDEAN EUGEN: Cum?! Sunt trei persoane, patru persoane. În sensul ăsta. Nu pot să-ţi… Ţi-am zis, chiar nu pot să-ţi dezvălui. Da’ nu…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da’ nu vreau!

BRĂDEAN EUGEN: Da’ nu… da’ nu… şi nici nu… da’ n-are, n-are legătură cu tine. Nimeni nu ştie …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi şi eu ce garanţie am că tu…?

BRĂDEAN EUGEN: Da’ cu tine… că-ţi dau cuvântul meu, îţi dai seama! Nu se pune problema! Îţi dai seama că nu fac tâmpenii din astea. Că altă variantă n-am. Nimeni n-o   să-ţi plătească în avans, îţi dai seama. Nu-i vreun contract de consultanţă sau ceva.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Aşa. Şi eu, dup-aia, dacă îmi iau ţeapă, te alerg pe tine sau ce fac?

BRĂDEAN EUGEN: Da’ nu-ţi iei! Al…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu, nu!

BRĂDEAN EUGEN: Zi propunerea ta, atuncea, na! Şi o pun, o ridic. Nu-i problemă. Că oricum eu nu folosesc numele tău, îţi dai seama, nu se pune preoblema. Asta e numai între mine şi tine. Nici…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nici…

BRĂDEAN EUGEN: Absolut nimeni nu s-ar… şti. Zi-mi propunerea ta şi ce pro…care e propunerea ta, aşa zic şi eu mai departe. Nu-i problemă.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu. Nu. Deci… în nici un caz nu merg pe încredere.

BRĂDEAN EUGEN: Zi-mi tu cum?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nici cu tine nici cu nimeni.

BRĂDEAN EUGEN: Zi tu cum, na?! Zi tu cum, na?! E dreptul tău şi e… na! Zi tu cum şi pun problema aşa.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, nu! Hai să fa… hai să facem aşa, ca să fie cât de cât corect pentru toată lumea.

BRĂDEAN EUGEN: Zi!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Vii cu contractul, ne uităm ce fel de contract urmează să meciuieşti…

BRĂDEAN EUGEN: Da.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Pentru că, în afară de preţ, mai sunt toate clauzele importante, da?

BRĂDEAN EUGEN: Normal.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Ca să nu ne blocăm în alte probleme juridice sau…

BRĂDEAN EUGEN: Corect, corect, corect.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Garanţii… Să arate bine contractul.

BRĂDEAN EUGEN: Îhî. Bine. Garanţii n-au ce să ofere, că-ţi plătesc în avans. Ştii?

VULPESCU DUMITRU REMUS: O.k.! O lună.

BRĂDEAN EUGEN: În… mereu. Nu o lună. Mereu îţi plătesc. Ei îţi plătesc în avans.

VULPESCU DUMITRU REMUS: În fiecare lună.

BRĂDEAN EUGEN:  Da, în fiecare lună.

VULPESCU DUMITRU REMUS: A, bun. Ok.!

BRĂDEAN EUGEN: Deci, n-ai cum să le ceri eligii dacă îţi plătesc înainte de livrare, ştii?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun.

BRĂDEAN EUGEN: Bun.

VULPESCU DUMITRU REMUS: E-n regulă. De asemenea, vreau să vedem să nu aibă clauză de denunţare unilaterală, de-a… un preaviz de, de două, trei, cinci, douăzeci de, treizeci de zile…

BRĂDEAN EUGEN: Îhm…

……………………………………………………………………

Ministrul NIŢĂ, implicat în luarea de mită?

BRĂDEAN EUGEN: Deci, eu presupun că, în afară de cei patru, cum ar veni, este… părerea mea este şi NIŢĂ(ministrul delegat pentru Energie în Guvernul României) inclus şi… probabil încă… probabil, vreun băiat cu ochii albaştri …[neinteligibil]…

BRĂDEAN EUGEN: Şi ei sunt convinşi…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Hm?

BRĂDEAN EUGEN: Presupun că mai e şi vreun alt băiat cu ochii albaştri, probabil, cumva, care-l protejează pe el şi nu ştiu ce ci… Acuma, cine, nu ştiu.

…………………………………………………………………………..

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, bine, bă, şi dacă ăştia se închid din alţi bani şi nouă ne dau ţeapă după ce noi am aprobat în CS şi tu ai luat contractu’?

BRĂDEAN EUGEN: M-am gândit şi eu. Crezi că mie îmi convine? Eu am pus problema prima dată, da’… mi s-a spus: „Bă, nu se poate. Tre’ să ai încredere.” Da’ acuma, dacă o pun… chiar dacă, normal, nu ştie nimeni de numele tău, dacă o pun, o pun din nou. Şi le zic: „Bă, mai m-am gândit. Nu vreau şi nu ştiu ce…” Vedem ce zic, ştii? Forţez un pic. N-am avea nimic de pierdut, oricum, dacă forţăm acum. Vedem ce zic. Depinde… probabil depinde şi de avansul care îl vroiai tu. Tu crezi că mie nu mi-ar conveni ca să iau avans? Îţi dai seama că mi-ar conveni. Dar n-au vrut. Da’ n-au vrut.

BRĂDEAN EUGEN: Ba da, normal! Îţi dai seama că mi se pare, logic! Mi se pare corect. Şi o pun. O pun aşa. Şi n-o pun cu douăzeci. O pun cu treizeci şi cinci. Să vedem ce zic. Ca să ajung, dacă e mult, la douăzeci.(n.n. referire la procentul din suma totală oferită de Brădean Eugen)

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da.

BRĂDEAN EUGEN: Păi, nu?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Asta negociezi tu, nu…

BRĂDEAN EUGEN: Da, îi negociez, dar îţi zic ţie.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Eu îţi zic ţie ca să ştii unde ne oprim.

BRĂDEAN EUGEN: Da, da. Ok. Rămâne aşa.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun. Şi asta când se poate întâmpla?

BRĂDEAN EUGEN: Destul de repede. Eu estimez că undeva în următoarea săptămână.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Ce să se-ntâmple în următoarea săptămână?

BRĂDEAN EUGEN: Să… să… să vină, să vină cu propunerea fin… finală, cu draftul de contract.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Aşa.

BRĂDEAN EUGEN: Şi să aştepte ok-ul meu, al nostru, că e în regulă ca să-l urce pe OPCOM.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Ok. Da’…

…………………………………………………………………………..

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, da’ tu nu ştii cu cine ai vorbit?

BRĂDEAN EUGEN: Ba da, da’… nu mi-au zis. Mi-au zis că-s mai multe, să vedem care dintre ele şi nu ştiu ce. Condiţia am pus-o care ai zis-o şi tu: „Domn’e, să nu fie din ăia vechi!” Şi mi-au zis: „Da, sunt mai multe în ăla. O să-ţi comunicăm numele în câteva zile.” Da’ eu presupun că de ei e vorba şi îţi spun de ce presupun: pentru că, probabil că oricum ştii sau dacă nu ştii îţi spun, acolo sunt un mănunchi de oameni de la… numai… de la toate cele trei partide reprezentative şi …[neinteligibil]… şi alţii. Sunt, eu un… un spectru… un nucleu dur, ca să zic aşa. Şi e pe zona CLUJ, ca să zic aşa. E acel nucleu dur. Asta e aici. Eu presupun… înclin nouăzeci la sută că ei sunt. Da’ vedem. Şi e ok dacă-i aşa. M-am uitat, adică nu… n-are trebui să fie probleme…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bă, ăştia se …[cuvânt obscen]… pe noi, bă! Î… bă… Noi semnăm că le aprobăm contractul şi dup-aia, dacă ne luăm ţeapă ce-am făcut?

BRĂDEAN EUGEN: Eu s… sunt de acord cu tine, de asta sunt de acord şi spun de propunerea asta şi o să le mai zic, negociem, vedem.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nici măcar nu poţi să te duci la ei să le zici „Bună ziua!”, dup-aia, că…

BRĂDEAN EUGEN: Ştiu, ştiu. M-am gândit şi eu. Ţi-am zis că, din prima, am pus şi eu condiţie: „Domn’e, că nu se poate…”

…………………………………………………………………………..

În continuare, la data de 17.10.2013, numitul Vulpescu Dumitru Remus şi Brădean Eugen s-au întâlnit în sediul Hidroelectrica, ocazie cu care acesta din urmă i-a comunicat primului că nu se află în posesia unui proiect al  contractului ce urma a fi încheiat, urmând să îl contacteze atunci când va fi în măsură să facă acest lucru:

BRĂDEAN EUGEN: N-am. N-a ieşit nimic.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Mă suni tu. Hai…

 

În data de 18 octombrie 2013 pe platforma de tranzacţionare OPCOM a fost publicată oferta de cumpărare S.C. ENERGON POWER & GAS S.R.L. pentru cumpărarea unei cantităţi de 7.012.800 MWh energie electrică la o putere de 200 MWh/h +/- 20% pentru perioada 01.01.2014 – 31.12.2017. Sesiunea de licitaţie pentru acest pachet urmează să aibă loc în data de 29 octombrie 2013. Preţul fix ofertat de cumpărător pentru întreaga perioadă este de 165 lei/ MWh.

 

Astfel, în ziua de 19.10.2013, în intervalul orar 15:30- 16:50, Vulpescu Dumitru Remus şi Brădean Eugen au participat la o întrevedere în incinta restaurantului La Fattoria situat pe şoseaua Nordului din municipiul Bucureşti. Cu acest prilej, Brădean Eugen i-a relatat interlocutorului că persoanele care prin intermediul său oferă suma de 800.000 euro sunt dispuse să crească „potul” cu încă 100.000 euro, 150.000 euro, poate chiar mai mult, dar nu sunt de acord cu remiterea unui avans. Totodată, Brădean Eugen l-a asigurat pe Vulpescu Dumitru Remus că, dacă în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica va aproba încheierea contractului de vânzare a energiei electrice către S.C. Energon Power and Gas S.R.L., după semnarea acestuia va primi întrega sumă de bani. În acelaşi context, Brădean Eugen i-a remis lui Vulpescu Dumitru-Remus o mapă de culoare roşie conţinând următoarele documente:  

·                    anunţ de organizare sesiune de licitaţie 29 octombrie 2013, publicat de OPCOM, cu nr. de înregistrare 30829/18.10.2013 – 1 filă; notă privind aprobarea Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica S.A.  a vânzării unui pachet de energie electrică disponibilă/cu livrare în perioada 2014-2017, şi Anexa 1, nedatat şi nesemnat – 4 file;

·                    ofertă de cumpărare cu preţ maxim, emisă de S.C. Energon Power&Gas S.R.L., J12/144/2007, din data de 17.10.2013, având nr. de înregistrare al S.C. Energon Power&Gas S.R.L. nr. 601/17.10.2013 şi nr. de înregistrare la OPCOM nr. 30543/17.10.2013 – 1 filă;

·                    contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică, în format draft, având completat numai numele cumpărătorului S.C. ENERGON POWER&GAS SRL – 9 file;

·                    anexa 1 (definiţii termeni), în format draft, la Contractul de vânzare-cumpărare a energiei electrice pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică, completat doar cu numele cumpărătorului S.C. ENERGON POWER&GAS SRL – 2 file;

·                    anexa 2 (cantităţi de energie electrică ale contractului şi modalitatea de livrare a acestora), în format draft, la Contractul de vânzare-cumpărare a energiei electrice pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică, completat doar cu numele cumpărătorului S.C. Energon Power&Gas SRL – 1 filă;

·                    anexa 3 (preţul de contract. termene şi modalităţi de plată), în format draft, la Contractul de vânzare-cumpărare a energiei electrice pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică, completat doar cu numele cumpărătorului S.C. Energon Power&Gas SRL – 2 file.

Redăm în continuare pasaje relevante ale discuţiei purtate de inculpatul Brădean Eugen cu numitul Vulpescu Remus în data de 19.10.2013:

BRĂDEAN EUGEN: Ziceam că ăla e, într-adevăr, contractul …(neinteligibil)…uită-te şi tu, să vezi. Eu am făcut nota draft. Mai rămâne ca să răspundă la solicitarea  aia…pe care am făcut-o. Ai văzut cum arată?…Că ei au venit cu o altă…contra-ofertă, ca să zic aşa, în sensul că, la fel putem şi noi să ne facem că plouă, cum ar fi, că fac pe treaba aia,… ştii?…dau avansul şi dup-aia au surpriza neplăcută că nu se face…au venit cu contra…răspuns,… ştii?…că de unde au garanţia că se fac, că nu e vorba de bani, aicea e vorba că de unde….că dup-aia rămân ei. Că ce fac, ne aleargă pe noi doi, …(neinteligibil)…nu ştiu cealaltă persoană, …(neinteligibil)…că niciodată n-au făcut, n-au dezvăluit cine, identitatea…., mă refer la mine, ştii?….Să m-aleagă pe mine?…Şi au făcut altă auto-ofertă, în sensul că au plusat încă o sută cincizeci de mii de euro, vis-a-vis de …(neinteligibil)…din ţară. Adică să…au zis domne,  sunt dispuşi în loc de şapte sute cincizeci, să dea nouă sute de mii sau…poate, cum negociem, poate chiar un milion. Dar nu probase. Şi eu m-am ţinut…şi eu m-am ţinut cu avansul, si urma să ne mai auzim peste trei zile, adică duminică, adică mâine. Vedem…!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Asta e pe încredere, aşa, pă ce?

BRĂDEAN EUGEN: Ştiu eu, eu ţi-am zis …(neinteligibil)…cu părerea . Numai că şi ei au venit cu aceeaşi chestie, de unde …(neinteligibil)…facem, şi dup-aia…(neinteligibil)…au venit cu aceeaşi…n-au zis nu categoric, da’…nu…nici… da’ nici da…, ştii?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun, şi?

BRĂDEAN EUGEN:… în clipa aceasta…(neinteligibil)…mai bine că nu sunt…că dă banii…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Şi când vor să facă….? Bun, hai să presupunem….

BRĂDEAN EUGEN:…imediat, imediat….au zis că în câteva zile… 

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi care, băi, imediat, că trebuie şedinţă de Consiliu de Supraveghere…

BRĂDEAN EUGEN: Nu, mă refer…nu, am crezut că te referi la plată…nu, când vor să facă, e pe douăş’nouă licitaţia, şi eu vreau să o bag în şedinţă, na, pe douăş’doi…pe douăş-doi …

……………………………………………………………………

BRĂDEAN EUGEN: Nu, ştiu…eu, ca să mă înţelegi tu pe mine, eu de ce nu am zis…eu, personal…(neinteligibil)…tot la fel m-a …(neinteligibil)…şi pe mine, …(neinteligibil)…şi e vorba de încredere, tu n-ai, normal, cum să ai încredere…poate-l cunoşti, poate nu-l cunoşti….eu cunoscându-l de foarte mult timp, am încredere, dar n-am cum să-ţi cer ţie şi…nici eu, dacă aş fi în locul tău, n-aş…probabil aş gândi la fel…(neinteligibil)…

VULPESCU DUMITRU REMUS: …cinci zile de convocare…

BRĂDEAN EUGEN: …cu atât mai mult…da, şi dacă se convoacă de luni, pot să convoc de luni, douăş’unu, pentru…

……………………………………………………………………

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dă-mi-l, na!

BRĂDEAN EUGEN: L-am printat, dacă-l vrei!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da. Dă-mi-l, că nu l-am printat.

BRĂDEAN EUGEN: Da’…ţi-am zis, e foarte echilibrat…foarte bun…(neinteligibil)…nu e nimic…(n.n. referirea lui Brădean Eugen la mapa de culoare roşie cuprinzând documetele antemenţionate, mapă pe care a înmânat-o numitului Vulpescu Remus)

VULPESCU DUMITRU REMUS: Mai e altceva înăuntru?

BRĂDEAN EUGEN: Îhm?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Mai e şi altceva înăuntru?

BRĂDEAN EUGEN: Ţi-l las…Eu, făcând nota asta draft, l-am abordat pe …(neinteligibil)…Stănculescu din fairplay, nu….fără nici o altă chestie, ştii…(neinteligibil)…spunându-mi că este ok….uite, îţi dau această notă, de fapt pagina mea…(neinteligibil)…tu eşti plecat din ţară…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Stănculescu ? Unde a plecat el? A, e în America…

La data de 20.10.2013, inculpaţii Brădean Eugen şi Mihăilă Ioan au avut o întâlnire în zona străzii Dorobanţi din muncipiul Bucureşti.

 Consecutiv acestui moment, la data de 21.10.2013, în jurul orelor 11:30, numitul Vulpescu Dumitru-Remus s-a întâlnit cu  inculpatul Brădean Eugen în incintarestaurantului Barbizon din complexul World Trade Center – Pullman, prilej cu care ultimul i-a transmis primului că pentru primirea avansului de 150.000 euro din suma totală oferită ca mită de 800.000 – 1.000.000 euro este necesară o discuţie cu inculpatul Mihăilă Ioan, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelctrica S.A şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, numitul Niţă Constantin. Numitul Vulpescu Dumitru-Remus şi-a exprimat acordul cu privire la realizarea unei întâlniri cu inculpatul Mihăilă Ioan,context în care, Brădean Eugen a ieşit din sala de mese a restaurantului, iar după aproximativ 10 minute a revenit şi i-a comunicat interlocutorului că a luat legătura cu inculpatul Mihăilă Ioan care s-a oferit să se deplaseze imediat la restaurantul Barbizon pentru a se alătura discuţiei.

La un interval de 15 minute, inculpatul Mihăilă Ioan şi-a făcut apariţia în incinta restaurantului Barbizon, aşezându-se la masa la care se aflau deja Vulpescu Dumitru-Remus  şi Brădean Eugen. Înainte de a demara discuţiile, Brădean Eugen şi-a manifestat disponibilitatea de a se retrage, context în care Mihăilă Ioan a replicat că „pentru a fi singuri”, este necesar să ia după el şi hainele pe care le purta fiecare dintre ei.

Începând discuţiile, Mihăilă Ioan i-a comunicat lui Vulpescu Dumitru-Remus Brădean Eugen este un simplu executant aflat la dispoziţia sa şi că,din acel moment ei doi vor deveni „parteneri”. Prezent la discuţii, Brădean Eugen a achiesat afirmaţiilor lui Mihăilă Ioan, acesta din urmăprecizând că pregăteşte„această tranzacţie de trei, patru luni de zile şi că este doar prima dintr-un şir mai lung”. În plus, Mihăilă Ioan l-a asigurat pe Vulpescu Dumitru-Remus că este vorba despre persoane care „fac asta de 15 ani” şi că suma primită cu titlu de mită urmează a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision ce urmează a fi încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice. Concret, Mihăilă Ioan a stabilit „comisionul” cuvenit  lui Vulpescu Dumitru-Remus la suma de 1.400.000 euro, cotă egală cu cea ce urmează a fi primită de Brădean Eugen. Referior la plata „avansului”, Mihăilă Ioan l-a încredinţat peVulpescu Dumitru-Remus „nu vor fi probleme, deşi este neobişnuită în astfel de situaţii o asemenea cerere”, ba chiar fiind dispus să plătească din fonduri proprii cei 150.000 euro. Totodată, Mihăilă Ioan şi-a exprimat dorinţa de a pretinde şi pentru sine în avans suma de 150.000 euro, iar în cazul în care ar primi mai mult de 300.000 euro(150.000 de fiecare), diferenţa să fie împărţită în cote egale.

În aceiaşi zi, prin e-mail inculpatul Eugen Brădean, membru al Directoratului, responsabil pentru coordonarea Direcţiei de Marketing Furnizare  a transmis membrilor Consiliului de Supraveghere solicitarea de aprobare a vânzării de către S.C. P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. în cadrul ofertei respective a unei cantităţi de 7.012.800 MWh la un preţ de 165 lei MWh.

Redăm în continuare pasaje relevante ale discuţiei purtate de inculpaţii Brădean Eugen şi Mihăilă Ioan cu numitul Vulpescu Remus în data de 21.10.2013:

VULPESCU DUMITRU REMUS: Şi nici nu… Iar te-ai aşezat acolo,vino încoa’! Vino încoa’! Vino încoace ca să am şi eu privelişte la bucătăria asta aproape nefolosită. Deci?

BRĂDEAN EUGEN: Deci, am discutat şi am fost îndreptat către. MIHĂILĂ… M-am văzut şi cu el, acum dimineaţă, i-am spus despre ce este vorba şi el mi-a zis că în două săptămâni, cică nu se poate acuma şi că să vorbeşti cu el şi că îţi explică el.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Să vorbesc eu?

BRĂDEAN EUGEN: Da. Aşa mi-a zis: „Bă, nu se poate…”

VULPESCU DUMITRU REMUS: Stai un pic!

……………………………………………………………………

BRĂDEAN EUGEN:Şi mi-a zis că …[neinteligibil]… na, că ştiu cum… Şi i-am zis: „Bă, ştii despre cine e vorba?” Şi i-am zis: „Da, ştiu, dar pe de o altă parte e normal într-un fel, el să facă aşa.” Şi a zis: „Bă, n-am cum, roagă-l frumos să vorbească cu mine. Şi discut cu el şi găsim noi o soluţie.”Aşa mi-a zis. „Roagă-l să vorbească cu mine şi să găsim o soluţie.”

VULPESCU DUMITRU REMUS: Pe cine?

BRĂDEAN EUGEN: Pe tine, să te duc la MIHĂILĂ. Şi că îţi explică el. Ce să zic, asta  mi-a zis. Mi-a zis…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Vorbim… câţi vorbim?

BRĂDEAN EUGEN: Nu, atât! Atât, atât! Adică, aşa mi-a zis, aşa mi-a dictat ăştia, na! Am zis că nici eu nu aveam… aveam o bănuială, dar n-aveam această informaţie, pentru că nu, n-a fost vorba, nu e… Ţi-am zis, e altceva. Şi… şi-n paralel m-a rugat ca să trimit… să încerc să vorbesc cu BORZA, prin mail şi să-i explic toate fundamentele şi de ce este O.K.

……………………………………………………………………

BRĂDEAN EUGEN: Nu ştiu, nu ştiu, vorbeşte cu el, că poate găseşte o soluţie până atunci. Nu ştiu, vorbeşte cu el, că nu, ce… ?! Ai douăzeci de minute de pierdut. Un sfert de oră. Vorbeşte cu el poate…..

VULPESCU DUMITRU REMUS: Şi el unde e acuma? El unde e?

BRĂDEAN EUGEN: El era la minister când am fost eu, că de acolo am venit. Vă sincronizaţi voi şi discutaţi între voi, na. Nu, n-am…nicio…şi vezi ce zice el. Poate găseşte o soluţie constructivă pentru tine. Ţi-am zis…şi că el m-a întrebat „Dom’le, nu pot. Şi de ce este vorba”, ştii?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Hm?

BRĂDEAN EUGEN: M-a întrebat de ce suma e de două …[neinteligibil]……

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, două sute de mii…

BRĂDEAN EUGEN: I-am zis, nu… două sute de mii, minim o sută cincizeci, ca să… I-am zis, ştii!.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Aşa, şi?

BRĂDEAN EUGEN: „Bine, O.K., spune-i să vorbească cu mine, şi să încercăm să găsim o soluţie.” Aşa mi-a zis. Îţi dai seama că nu… Chiar dacă are soluţii, nu, îţi dai seama că nu se apuca să-mi zică mie: „Da, domnule, bine.”

VULPESCU DUMITRU REMUS: Asta ţi-a confirmat MIHĂILĂ?

BRĂDEAN EUGEN: Da, el mi-a zis.

VULPESCU DUMITRU REMUS: A… O.K.!

BRĂDEAN EUGEN: El mi-a zis. Îţi dai seama că… Acuma nu se apuca să-mi zică mie. Îţi zice ţie direct, probabil, care-i soluţia sau cum….

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun şi el unde e acuma?

BRĂDEAN EUGEN: El era la Minister.

VULPESCU DUMITRU REMUS: La care Minister?

BRĂDEAN EUGEN: La ELCEN. Acolo, la ELCEN unde e fostul… la Departamentul pentru Energie.

VULPESCU DUMITRU REMUS: …[oftează]…

BRĂDEAN EUGEN: Întreabă pe ce vrei tu, după ce pleci, după ce …[neinteligibil]… şi ai timp, sună-l tu şi vorbeşti cu el, dar să nu-l suni chiar acuma.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, nu-l sun eu chiar acuma. Du-te, vorbeşte cu el, zi-i că: „Bă, am fugit de la birou şi mă f…t ăştia la cap”. Şi zi-i aşa: „Ă… mâine e şedinţa. Astăzi, dar astăzi, trebuie cumva ştiut. Că n-are nici un rost să ne mai complicăm cu discuţii, cu mail-uri cu nimic, dacă chestia asta nu e rezolvată.

……………………………………………………………………

VULPESCU DUMITRU REMUS: Zi!

BRĂDEAN EUGEN: Mi-a zis că vine el aicea.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Vine el aici?!

BRĂDEAN EUGEN: Da.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, în cât timp?

BRĂDEAN EUGEN: A plecat d-acolo.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da? Bravo, bravo, bravo! Foarte bine! Foarte bine!

……………………………………………………………………

 

MIHĂILĂ IOAN: …[neinteligibil]… altă.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Excelenţă! Ce faceţi, excelenţă?

MIHĂILĂ IOAN: Ce să facem? Ne chinuim cu viaţa asta…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu v-aţi bronzat!(n.n Mihăilă Ioan a fost plecat în perioada 10 octombrie –  20 octombrie într-o excursie în Brazilia)

MIHĂILĂ IOAN: Poftim?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu v-aţi bronzat!

MIHĂILĂ IOAN: Păi, nu, că n-am stat la soare. Am stat în frig.

……………………………………………………………………

VULPESCU DUMITRU REMUS: Ia… Şi deschide şi tema… zilei, ca să vedem ce ştie fiecare.

BRĂDEAN EUGEN: De… deschid tema zilei… Cum vreţi să…? Vreţi să vă las ca să ă… discutaţi… singuri? Sau…? Despre tema zilei sau ă…?

MIHĂILĂ IOAN: Ca să fim siguri trebuie să-mi iei haina asta de aici! Şi s-o duci în altă parte.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Şi pe aia!

MIHĂILĂ IOAN: Şi pe a lui. Pe asta…

BRĂDEAN EUGEN: Şi asta?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Şi aia!

MIHĂILĂ IOAN: Asta…

OSPĂTAR: Nu doriţi să le punem în cuier?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da, dom’le! Puneţi-le la garderobă!

MIHĂILĂ IOAN: La garderobă, da! Cu tot ce e în ele!

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: Nu. E o afacere bună! Zic eu un început al colaborării noastre. La noi doi mă refer, că el este un executant, dacă nu e cuminte îl dăm afară(n.n. referire la inculpatul Brădean Eugen)

VULPESCU DUMITRU REMUS: Sau nu-i prelungim mandatu’!

MIHĂILĂ IOAN: Păi, e tot aia! Problema cu… avansamentu’ acestei bucăţi lichide n-am luat-o în calcul. Oamenii sunt foarte serioşi, nu e problemă. Eu garantez acea cifră, că nici mie nu mi-ar sta rău. O să am o discuţie zilele ăstea cu… Vorbim aceeaşi limbă, da?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da! Da!

MIHĂILĂ IOAN: Deci, e vorba de o su… de o sumă minimă de o sută cincizeci…

VULPESCU DUMITRU REMUS: De mii de euro!

MIHĂILĂ IOAN: Da! Nu… nu mai pomenim.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da.

MIHĂILĂ IOAN: Care, spun că şi pe mine m-ar interesa…

VULPESCU DUMITRU-REMUS: Nu, pe mine nu mă interesează asta, pe mine mă interesează…

MIHĂILĂ IOAN: Nu…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Discuţia de ansamblu.

MIHĂILĂ IOAN: Discuţia de ansamblu este cea care v-a prezentat-o, că nu cred că vă minte.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nici eu nu cred.

MIHĂILĂ IOAN: Eu nu l-am văzut…

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: Nu l-am văzut pe el decât înainte cu… două-trei săptămâni de al prezenta în Consiliu de Supraveghere. Jur asta! Eu sunt un om…

BRĂDEAN EUGEN: Nu, aşa este!

MIHĂILĂ IOAN: Poate mult mai ferm decât par…

BRĂDEAN EUGEN: Aşa, am avut o recomandare, ţi-am ă… şi zis.

MIHĂILĂ IOAN: Da, …[neinteligibil]… o recomandare!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Eu am crezut că…

MIHĂILĂ IOAN: Nu!

BRĂDEAN EUGEN: Nu, nu, nu! Nu ţi-am şi zis că am avut recomandarea

MIHĂILĂ IOAN: Nu! Nu m-a dezamăgit până acuma şi chiar mă surprinde plăcut treaba, deşi, am luat-o de la ministru în barbă în continuu, în continuu…

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: În sfârşit! Explicaţia este una singură, care o s-o discutăm. Ă… deci, cred că nu mă minte. Problema am adus-o eu în braţele lui, deci, de aia garantez că se rezolvă. Nu cred că e o problemă această…[neinteligibil]… cifră deci, de o sută cincizeci. Nu cred!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Repet! Asta nici… nici eu nu cred că poate să fie o problemă! Ă, dar pentru mine nici…

MIHĂILĂ IOAN: [se adresează lui BRĂDEAN] Da’ i-ai spus exact care e cuantumul, da?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Mi… Păi, mi-a dat contractu’, mi-a dat tot!

BRĂDEAN EUGEN: I-am spus! I-am spus care-i cuantumu’, i-am spus că e vorba de o sută de mii…

MIHĂILĂ IOAN: Da’ câţi lei sunt la… erau la…? Doi lei, parcă, da?!

BRĂDEAN EUGEN: Doi lei! Per total… per total, doi lei rămân, care se împart, da!

MIHĂILĂ IOAN: Doi lei!?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da’ asta nu mi-ai zis!

BRĂDEAN EUGEN: Nu! Asta n-am zis! Asta n-am zis!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu mi-ai zis asta!

BRĂDEAN EUGEN: Da’ am făcut… am făcut împăr… am făcut împărţirea…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Cred c-am făcut…

BRĂDEAN EUGEN: E cam…

MIHĂILĂ IOAN: Nu, nu! Doi lei şi jumătate din partea ta, ce semnezi, o să vezi. Aşa mi-a spus şi eu nu cred că minte! Şi asta reprezintă un leu ori două sute… doi ori opt, şaisprezece…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi şi de ce eu fac…? De ce e propunerea aşa… că eu jumătate din partea lui? Cât… câtă lume…? Adică…

BRĂDEAN EUGEN: Aşa…

MIHĂILĂ IOAN [râde]: Se duce şi de la mine tot la fel!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da?

MIHĂILĂ IOAN: Da!

BRĂDEAN EUGEN: Şi eu sunt mai micuţ!

MIHĂILĂ IOAN: Şi vrei să-ţi spun ceva? Nicio…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Tu ai şi partea mai mică!

MIHĂILĂ IOAN: Ce-a zis?

VULPESCU DUMITRU REMUS: El are şi parte mai mică!

BRĂDEAN EUGEN: Nu! N-am!

MIHĂILĂ IOAN: Nu!

BRĂDEAN EUGEN: N-am! Nu, n-am! N-am! Şi-acuma îmi dau seama, dacă calculez, că partea aia, şi-a ta, şi-a mea e alta… e mai… e mai mare decât se estimează …[neinteligibil]…

MIHĂILĂ IOAN: Domn’e, tu tre’ să spui omului exact problema!

BRĂDEAN EUGEN: Păi, da, da’ nu ştiam, că acuma e prima… e când ştiu şi eu foarte corect…

MIHĂILĂ IOAN: Păi, să… s-o scoatem astăzi! Deci, dac-o scoatem aşa…

BRĂDEAN EUGEN: Deci, hai că …[neinteligibil]…

MIHĂILĂ IOAN: Ne rămân euro, care-i facem în două!

BRĂDEAN EUGEN: Deci, dacă… deci, dacă o… Nu! Doar o secundă… doar ca să-l clarific…

MIHĂILĂ IOAN: Poftim?

BRĂDEAN EUGEN: Doar ca să-l clarific şi să…!

MIHĂILĂ IOAN: Păi, nu! Clarifică-te bine, că eu…

BRĂDEAN EUGEN: Deci…

MIHĂILĂ IOAN: Mi l-ai adus acuma, de azi mi-e partener, eu nu pot să mai …[neinteligibil]…

BRĂDEAN EUGEN: Deci…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Idem!

MIHĂILĂ IOAN: Scuzaţi-mi stilu’!

BRĂDEAN EUGEN: Deci, este vorba… este vorba…

MIHĂILĂ IOAN: Nu pot să spun că nu sunt fericit de chestia asta!

BRĂDEAN EUGEN: Clar, acuma! Să ştiţi exact… Nu! Deci, …[neinteligibil]…

MIHĂILĂ IOAN: Eu i-am spus, zic: „Te rog să mi-l aduci!” Mie când mi-a spus că: „Domnule, are fi nevoie de o chestie…”

BRĂDEAN EUGEN: Când e vorba de unu virgulă patru… milioane! Nu de zero-opt!

MIHĂILĂ IOAN: Zic: „Lasă-mă, că discut eu! Şi în mine cred că are încredere!”

BRĂDEAN EUGEN: Dacă e aşa. Deci, e vorba de unu virgulă patru! Nu de zero-opt!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Unu virgulă patru…?!

BRĂDEAN EUGEN: De tine vorbesc! Milioane!

VULPESCU DUMITRU REMUS: A!

BRĂDEAN EUGEN: Vorbesc de tine!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Cu mai cine?

BRĂDEAN EUGEN: Cu mine, la fel! Unu virgulă patru cu unu virgulă patru!

VULPESCU DUMITRU REMUS: A! O.K.!

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: De-aia am spus că intru eu… zic… nu pot să iei… n-am cerut, n-am vorbit cu oamenii pe planul acesta, dar intru eu, pentru că şi doresc asta …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dar ca o măsură… ca o măsură de seriozitate pentru cei cu care staţi şi dumneavoastră de vorbă, cred că n-are de ce să-i deranjeze douăzeci la sută în avans! Acuma, nu din unu virgulă patru, din zero-opt! Cât am vorbit! Iniţial!

MIHĂILĂ IOAN: Cred că tre’ să îi clarificăm ce reprezintă unu virgulă patru …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dar nu cred că…

BRĂDEAN EUGEN: Clarificăm! Imediat, după ce…

VULPESCU DUMITRU REMUS: O secundă!

BRĂDEAN EUGEN: O secundă! Deci, cifra pe care aţi spus-o, transformată în euro, înseamnă plus-minus, în funcţie de fluctuaţia euro-ron, doi virgulă opt milioane de euro, partea…

MIHĂILĂ IOAN: Pe cât timp? Pe patru ani?

BRĂDEAN EUGEN: Păi, pe patru ani vorbesc, da! Asta înseamnă… asta înseamnă…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, nu discutăm de contractu’ ăsta?

MIHĂILĂ IOAN: Ba da!

BRĂDEAN EUGEN: Asta înseamnă cincizeci la sută, care eu am spus că…

MIHĂILĂ IOAN: Păi, nu, vreau să ştiu cum le-ai calculat!

BRĂDEAN EUGEN: Păi, cum? Simplu! Doi roni …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, ia, faceţi-vă socotelile şi după aia mă băgaţi şi pe mine!

MIHĂILĂ IOAN: Nu, nu, nu! Le facem aici! Stai aicea! Stai, stai, stai, că o facem în faţă. Nu, n-am…

BRĂDEAN EUGEN: Doi roni, doi roni, doi roni ori două sute… ori opt mii şapte sute şaizeci ori patru!

MIHĂILĂ IOAN: Da! Asta e socoteala!

BRĂDEAN EUGEN: E corect? E corect!

MIHĂILĂ IOAN: Da!

BRĂDEAN EUGEN: Păi, asta e! Şi înseamnă doi virgulă opt! Plus-minus! Da’ am zis doi virgulă opt, ca să nu ne încurcăm! Asta înseamnă jumate, care ce… o concesionez eu, unu virgulă patru milioane de euro!

MIHĂILĂ IOAN: Deci, tu te descurci cu dumnealui pe aceşti doi euro!

BRĂDEAN EUGEN: Păi, da! Păi, da! Asta am spus!

MIHĂILĂ IOAN: Deci, jumătate din cei doi euro… unu’… din… adică, pe cei doi lei…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Din un… doi lei…

MIHĂILĂ IOAN: Deci, un leu e al dumneavoastră… care se înmulţeşte cu două sute şi cu o mie… cu opt mii şapte sute… de patru ori. Eu am transmis că se vrea…

BRĂDEAN EUGEN: Şi atâta vine. Vine între doi şapte sute şi trei milioane de euro …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU REMUS [se adresează lui BRĂDEAN EUGEN]: Stai, mă, că nu…!

MIHĂILĂ IOAN: Eu am transmis că se vrea în avans de către un partener… n-am dat nume… o sută cincizeci de mii în avans… de… de euro.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da’ eu am zis douăzeci la sută…poa’ să fie…

MIHĂILĂ IOAN: Am zis o sută cincizeci de mii!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun!

BRĂDEAN EUGEN: O.K.!

MIHĂILĂ IOAN: În momentu’ în care… eu am întâlnire azi-mâine cu ei, Nu m-am văzut, nu ştiu c-am venit. Le-am transmis telefonic, destul de codificat să aducă aceşti bani! Eu am să cer mai mult, pentru că şi mie şi nu ţi-o spun că… Tu eşti mai copilu’ lu’ tata, ai alte relaţii, eu tre’ să îi muncesc banii! Dacă se aduc o sută cincizeci, ăia sunt ai dumneavoastră! Dacă se aduc mai mult, îi iau eu! Asta ar fi…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Pe toţi?

MIHĂILĂ IOAN: Păi, nu am spus? …[râde]… Dacă aduc mai mult de trei sute, iar împărţim în două!

BRĂDEAN EUGEN: Nu! Asta e de… de la… de peste limita ta, partea!

MIHĂILĂ IOAN: Nu! Staţi! Avans! Avans! Deci, eu dacă… eu n-am dorit această cifră… De-aia am zis să facem calculu’…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dumneavoastră ştiţi cu cine vorbiţi! Eu nu!

MIHĂILĂ IOAN: Eu ştiu cu cine vorbesc…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Eu nu!

MIHĂILĂ IOAN: Până la urmă tre’ să deschidem cartea asta …[neinteligibil]… Eu nu sunt un tip …[neinteligibil]… Dar este un început foarte bun! Dacă mi-aduc o sută cincizeci şi eu zic că-mi aduc… o să vi-i dau dumneavoastră! Dacă aduc mai mult, până la trei sute, iau eu o sută cincizeci… dacă aduc peste trei sute, iar împărţim în două! Corect? Asta este ceea ce vorbim şi ceea ce o să discutăm şi cu ei!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun! Acuma, mare atenţie! Eu nu umblu cu bani! Deci, mie îmi spuneţi când, trimit pe cineva, vă spune…

MIHĂILĂ IOAN: Vreţi banii afară?

VULPESCU DUMITRU-REMUS: Aş prefera!

MIHĂILĂ IOAN: Da.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Deşi, ştiţi cum e cel mai bine ca să nu ne complicăm? Faceţi un offshore şi mi-l predaţi cu tot cu acte şi cu extrasu ‘ de cont. Sau dacă n-aveţi gata făcut şi durează discutăm altfel.

MIHĂILĂ IOAN: Nu, atuncea facem aşa! O să opereze această afacere cineva, ăştia care  ţi-au adus contractul. În acest contract o să se facă nişte contracte de comision. Şi atuncea vă fac un offshore, e o explicaţie, care operează direct în contract. Deci, ce rău e în asta?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dacă asta nu, n-avem cum să facă, pă, avem timp şi pentru avans?

MIHĂILĂ IOAN: Un avans o să-l dea, ce-o să dea, cum l-o da!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, poa’ să-l dea cash?

MIHĂILĂ IOAN: Păi, eu vorbesc! N-am vorbit! Măi, ei astăzi mi-au dat informaţia asta.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da.

BRĂDEAN EUGEN: Eu cred că, eu cred ca să se facă în timp util, doar cash se poate da avans. Nu e…[neinteligibil]…

MIHĂILĂ IOAN: Eu n-o să solicit acest avans, chiar cash.

BRĂDEAN EUGEN: …[neinteligibil-vorbesc în acelaşi timp]… N-are cum!

MIHĂILĂ IOAN: Da, şi dacă e cash o sută cinci zeci vi-i dau eu!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Eu, nu, nu! Staţi un pic, că nu mi-i daţi mie! Deci, noi  n-o să ne întâlnim niciodată să-mi daţi bani!

MIHĂILĂ IOAN: De ce?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, eu, îmi spuneţi o parolă, vă trimit pe cineva, vă zice parola şi…

MIHĂILĂ IOAN: Eu vi-i dau dumneavoastră, nu altcuiva!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Atunci nu cash, că nu…

MIHĂILĂ IOAN: De ce Domn’e?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu, nu Domn’e! Nu vedeţi ce se întâmplă?

MIHĂILĂ IOAN: Domn’e eu, suntem nebuni la cap? Ce dracu!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu vedeţi ce se întâmplă? Nu Domn’e, eu nu pun mâna pe bani! Nu!

MIHĂILĂ IOAN: Hai Domn’e!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu, ori cu cineva ori găsim un transfer.

MIHĂILĂ IOAN: Bine….

VULPESCU DUMITRU REMUS: Facem un transfer.

MIHĂILĂ IOAN: Cui i dai trebuie …[neinteligibil]…

BRĂDEAN EUGEN: Vrei să-i dau eu?

VULPESCU REMUS: Eu nu pun mâna pe bani!

MIHĂILĂ IOAN: Eu pun mâna dacă…! Eu n-am luat bani în viaţa mea, dar ăştia ştiu de unde îi iau! Găsiţi formula!

BRĂDEAN EUGEN: Bine! Hai, că găsesc eu! Am găsit o formulă …[neinteligibil]…!

MIHĂILĂ IOAN: Găsiţi formula!

BRĂDEAN EUGEN: Formula e, formula e: îi iau eu şi-i predau cui îi spui, cui îi spui tu!

MIHĂILĂ IOAN: Eu cred că-i mai uşor, mai uşor de afară. Se dă direct afară.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dumneavoastră îi daţi lui, eu îi trimit lui pe cineva îi ia de acolo.

MIHĂILĂ IOAN: Da, da, eu mă descarc de problemă!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dumneavoastră vă descărcaţi şi eu nu pun mâna pe bani.

MIHĂILĂ IOAN: Da Domn’e!

BRĂDEAN EUGEN: Da, da şi facem aşa!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nu, nici o sută de euro.

MIHĂILĂ IOAN: Cum credeţi, poţi face!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nicio sută de lei.

MIHĂILĂ IOAN: Deci, eu astăzi, mâine discut cu ei de această formulă. Ok! Eu spun: “Băi, omu’ vrea în avans această cifră!”

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dar cum facem după aia pentru restu’?

BRĂDEAN EUGEN: Acolo nu….

VULPESCU DUMITRU REMUS: Restu’ faceţi un offshore şi mi-l daţi cu totul sau vă dau eu un offshore.

MIHĂILĂ IOAN: Pentru restu’ îmi daţi un offshore care-l bag în acest contract şi partea dumneavoastră vine direct la dumneavoastră în fiecare lună, că contractul se operează lunar.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, nu! Unde? N-ai zis aşa!

BRĂDEAN EUGEN: Nu, n-am, n-am ştiut nici eu asta! Nu aşa…

MIHĂILĂ IOAN: Păi, cum? Da’  nu este decontare lunară?

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, da’ nu încheiem contractul o dată şi după facem… HIDRO n-are clauză de denunţare!

BRĂDEAN EUGEN: Da, n-are clauză de denunţare!

MIHĂILĂ IOAN: Nu, nu, contractul îl încheiaţi cu el, încheiaţi cu ălalatu’, de fapt. N-o să aveţi treabă cu HIDRO, aveţi treabă cu ăsta de cumpără. Offshorul face un contract cu ăsta de cumpără de comision zero.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Şi-şi ia comision când ăla încheie contractul.

MIHĂILĂ IOAN: Nu. Când ăla face plata vă dă comisionul. Aşa-i normal!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Staţi Domn’epuţin! Deci, cumpărătorul o să tot plătească la HIDRO timp de patru ani.

MIHĂILĂ IOAN: Da.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Noi nu încasăm comisionul în patru ani? Sau încasăm comisionul în patru ani?

MIHĂILĂ IOAN: …[neinteligibil]… Acest avans…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Vezi, că mi-ai zis altceva!

BRĂDEAN EUGEN: N-am ştiut nici eu asta! N-am ştiut! Pe cuvânt că n-am ştiut!

MIHĂILĂ IOAN: Acum cu acest avans este neobişnuit. De obicei nu se plăteşte avans, dar eu am să forţez această chestiune. Deci, am să propun această chestiune şi suntem legaţi de el patru ani.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Îhî!

MIHĂILĂ IOAN: Şi eu aş fi vrut să-mi dea banii înainte.

BRĂDEAN EUGEN: Nu, n-am ştiut! N-am ştiut nici eu!

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: Nu, nu, eu cer o sută cincizeci minim! Nu-s tâmpit la cap! Ce, domn’e! De cât timp o ai… Afacerea asta o pregătesc de foarte mult timp. De foarte, foarte mult timp! Cred că este o afacere care poate să funcţioneze bine! Şi o să mai vedem şi al…

VULPESCU DUMITRU REMUS: La un preţ decent, la un preţ decent…

MIHĂILĂ IOAN: Sigur că da, sigur. Funcţionează bine şi nu distrugem nicio parte nici cealaltă. Este o chestiune care este bună şi pentru HIDROELECTRICA. Că de patru ani de zile posesorii sunt cetăţeni din cercuri…

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: Aşa, mai departe, deci… O să faceţi, îmi luaţi un offshore, o să fac şi eu unu sau una sau facem peste o săptămână două, care face un contract cu ei.

……………………………………………………………………

MIHĂILĂ IOAN: Se întâmplă, domn’e, că nu suntem nebuni, ce…? Astea sigur se întâmplă, dar trebuie s-o facem şi repede.

BRĂDEAN EUGEN: Şi oricum…

MIHĂILĂ IOAN: Şi trebuie s-o facem săptămâna asta. Că dacă vine STĂNCULESCU, o să-l dinamităm.

BRĂDEAN EUGEN: Şi oricum forma contractului va fi aceiaşi, ca să fie sigur încheiat aia cu offshore-u’ …[neinteligibil]…

MIHĂILĂ IOAN: Gândiţi-vă la ce contract vreţi să-l facem cu offshore-u’ ca să fie sigur…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun, hai, să zicem că asta-i rezolvată, avansu’ e rezolvat. Când aprobă C.S.-u’?

MIHĂILĂ IOAN: Trebuie să…

VULPESCU DUMITRU REMUS: La licita… Aprobă pentru licitaţia din douăzeci şi nouă? Sau o retrag p-asta, o las să se anuleze şi vin cu alta?

MIHĂILĂ IOAN: Nu, eu zic s-o luăm p-asta şi s-o aprobăm mâine sau vineri cel târziu.

BRĂDEAN EUGEN: Aşa ar fi cel mai grabnic.

MIHĂILĂ IOAN: Ar fi bine s-o băgăm mâine peste… Tratează tu cu BORZA, fă-i curte lu’ BORZA, cântă-i la ureche…

BRĂDEAN EUGEN: O să… Da, bine, eu o să trimit cu… O să trimit cu…

MIHĂILĂ IOAN: Nu vă băgaţi în seara asta, lăsaţi-l pe el!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Eu nu vorbesc cu nimeni.

MIHĂILĂ IOAN: Deci, noi ştim decât că noi doi …[neinteligibil]…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Nici cu dumneavoastră nu vroiam să vorbesc da’ m-a pus…

MIHĂILĂ IOAN: N-aveam încotro, n-aveam încotro, singuru’ …[neinteligibil]… Adică, fetele putea fi, fetele două. Şi cu BORZA …[neinteligibil]… Deci, eu am voturil

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă