18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIncendiul din Delta Dunării a fost stins după mai bine de 24...

Incendiul din Delta Dunării a fost stins după mai bine de 24 de ore

Incendiul produs în zona Vadu aflată în cadrul Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, în urma căruia au ars peste 300 de hectare de vegetaţie uscată, a fost stins după mai bine de 24 de ore de la izbucnirea flăcărilor, informează Mediafax.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, incendiul a fost stins, duminică, în jurul orei 15.30, dar patru subofiţeri vor mai rămâne câteva ore să supravegheze zona pentru ca a se convinge că nu există riscul reaprinderii incendiului.

Ulterior, va începe o anchetă pentru a se stabili care a fost cauza izbucnirii incendiului.

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, spune că incendiul a afectat mai puţin păsările fiindcă acestea sunt la începutul perioadei de migraţie, fiind pregătite de zbor, dar a adăugat că dimensiunea reală a pierderilor ecologice din zonă va fi cunoscută de-abia săptămâna viitoare, atunci când specialiştii vor face cercetări la faţa locului.

Păsările sunt mai puţin afectate pentru că sunt la începerea perioadei de migraţie, ca atare sunt pregătite de zbor, ele au putut să plece probabil. Insectele sunt cele mai afectate şi eventual reprezentanţi din fauna acvatică şi semiacvatică, batracieni, reptile, şerpi, asta se va vedea în perioada următoare, mai ales că zona este una mlăştinoasă, zonă în care stratul de apă a constituit o protecţie pentru ceea ce a fost sub apă. Au rămas vietăţile care nu au putut evada în timp foarte scurt”, a declarat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

El a precizat că săptămâna viitoare va fi realizată o cercetare la faţa locului pentru a putea fi realizată o estimare reală a pagubelor produse în urma acestui incendiu.

“Nu se poate face o estimare decât după ce vom face un survol, ne vom deplasa şi pe teren, vom solicita sprijinul unor institute de cercetare, organizaţii neguvernamentale care ne-au mai ajutat în zonă şi să vedem dimensiunile reale, mai ales cele din punct de vedere ecologic, economic, mai puţin, pentru că e vorba de suprafeţe de stuf. O estimare reală va fi realizată săptămâna viitoare“, a mai spus Grigore Baboianu.

El a afirmat că, deocamdată, nu se poate spune dacă incendiul a fost cauzat de turişti sau de crescătorii de animale, urmând să fie făcută o investigaţie pentru identificarea vinovaţilor.

Totodată, în zona respectivă trebuie luate măsuri astfel încât accesul să fie mai strict pentru a nu a mai avea loc asemenea evenimente.

Mai sunt şi turişti ocazionali acolo, în ciuda încercărilor noastre de a restrânge turismul neorganizat care poate să aibă şi aceste efecte, mai sunt şi crescători de animale care ocazional îşi lasă animalele şi au interes ca în perioada de toamnă când uscăciunea e foarte mare să elimine această vegetaţie uscată ca să fie accesibilă cea verde. Probabil cea mai bună soluţie va fi prevenţia, să instituim un regim de control mult mai sever în ciuda protestelor că nu vrem să lăsăm turiştii în zona Vadu ca să se bucure de plaja sălbatică de acolo. Acolo nu este o zonă pentru aşa ceva, sunt atâtea plaje de-a lungul litoralului care ar trebui folosite. Trebuie să acţionăm în domeniul prevenţiei pentru că este mai greu să găsim acum un vinovat. Se vor face investigaţii, este posibil să găsim un astfel de vinovat care va suporta consecinţele, nu neapărat cele legate de o eventuală amendă, ci cele legate de dimensiunea pierderilor ecologice şi pentru că acestea se pot evalua şi pot fi imputate unei entităţi vinovate”, a explicat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, focul a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 15.00. La faţa locului s-au deplasat trei autospeciale care s-au luptat cu flăcările mai bine de 24 de ore.

Intervenţia pompierilor a fost îngreunată atât din cauza vântului puternic, care şi-a schimbat de mai multe ori direcţia de la izbucnirea focului, cât şi de faptul că terenul în zonă este accidentat şi mlăştinos.

Pompierii iau în calcul mai multe cauze care ar fi putut provoca incendiul, şi anume o ţigară aprinsă aruncată la întâmplare, grătar făcut de către turişti în zonă, efectul de lupă al vreunui ciob de sticlă în condiţiile vegetaţiei uscate din zonă şi chiar focul pus intenţionat.

Zona unde a izbucnit focul face parte din cadrul Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă