Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Exclusiv ROMÂNIA LIBERĂ. România vrea să cumpere elicoptere de atac. Ce modele sunt luate în calcul

Ministerul Apărării Naționale intenționează să cumpere elicoptere de luptă, ne-au declarat specialiști străini din domeniul industriei de apărare.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 28.07.2017 - 19:36

Ministerul Apărării Naționale intenționează să cumpere elicoptere de luptă, ne-au declarat, joi, specialiști străini din domeniul industriei de apărare.

Potrivit acestora, de circa 18 luni se desfășoară “discuții preliminare”, atât în România cât și în străinătate, între  oficiali români și reprezentanți ai marilor companii internaționale care produc elicoptere militare.

Cele două modele care între se va lua decizia finală par să fie H 215, produs de compania europeană Airbus, și Black Hawk, produs de firma americană Lockheed Martin.

H 215 are avantajul că va fi produs chiar în România, la Ghimbav – indiferent de faptul dacă România va cumpăra, sau nu, elicoptere de acest model.


Citește și: Grupul european AIRBUS va produce elicoptere la Brașov. Proiectul este lansat de președintele Hollande și de premierul Dacian Cioloș. Aici se va produce modelul H215 care este urmașul modern al elicopterului Puma
H215 este o aeronavă de concepție nouă, al cărei prim zbor, la nivel mondial, a avut loc în aprilie 2013. După lansarea oficială a producției la Brașov, primul H215 asamblat în România va fi livrat în anul 2017. Capacitatea maximă a unității AIRBUS de la Brașov va fi atinsă în anul 2019, când se estimează că vor fi livrate 15 asemenea elicoptere pe an.

Black Hawk are avantajul că este realizat de firma americană Lockheed  Martin, care este și producătorul avioanelor de luptă F-16, recent cumpărate de MApN. Elicopterele Black Hawk se produc însă în Polonia, iar șansele de a se produce, în România, măcar anumite componente ale acestor aeronave sunt deocamdată extrem de reduse.

Specialiștii Forțelor Aeriene ale României lucrează în prezent la un studiu de fezabilitate asupra modelului de elicopter necesar, ne-au precizat sursele citate. Concluziile acestui studiu ar urma să fie prezentate conducerii MApN la sfârșitul anului 2017 sau la începutul anului 2018.


UH-60 Black Hawk sunt definite ca elicoptere de transport tactic, folosite de militarii americani în mai multe teatre de luptă internaționale. În total, US Army trimit în Europa, în anul 2017, 38 de elicoptere Black Hawk, 24 de elicoptere Apache și 12 elicoptere Chinook.

Până la cumpărarea de noi elicoptere de atac, Forțele Aeriene Române folosesc, drept elicoptere de luptă, aeronavele IAR 330 Puma, modernizate cu sistemul SOCAT.

Acest model de aeronavă are însă dezavantajul că este, practic, un elicopter civil, modificat pentru scopuri militare. De exemplu, el este mare, ceea ce îl face ușor de identificat și de lovit de trăgători inamici care s-ar afla la sol.

Citește totul despre:

Comentarii