13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. FOTO. UDREA, urmărită PENAL pentru spălare de bani în dosarul Microsoft...

UPDATE. FOTO. UDREA, urmărită PENAL pentru spălare de bani în dosarul Microsoft și falsuri în declarația de avere. Udrea: Cel mai bine este să fie întrebat domnul Cocoş

UPDATE 17.00:  Preşedinta PMP, Elena Udrea, a fost pusă sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 29.01.2015 până la data de 29.03.2015.

CITEŞTE ŞI  Ce spunea Elena Udrea, pe Facebook, cu două zile înainte să fie adusă la DNA  

UPDATE 16.03: Preşedinta PMP, Elena Udrea, a declarat pentru B1TV că procurorii anticorupţie au întrebat-o de ce în declaraţia de avere din 2010 nu apărea un împrumut făcut de fostul ei soţ şi că ar fi trebuit să prezume că banii pe care îi avea fostul soţ proveneau din activităţi ilegale. 

"Era vorba despre un împrumut pe care fostul soţ l-a făcut către o firmă în 2009, pe care nu l-am declarat pentru că nu mi-a spus", a spus deputata, referitor la declaraţia ei de avere. 

———

UPDATE 15.54: Elena Udrea a ieşit de la DNA şi a spus că nu putea să declare bunurile altei persoane, chiar şi ale fostului soţ "dacă nu cunoştea".

De asemenea, preşedinta PMP a spus că toate aceste întrebări ar trebui să fie adresate lui Dorin Cocoş, fostul ei soţ.

Întrebată cum răspunde acuzaţiilor care îi sunt aduse, Udrea nu a vrut să comenteze.

"Nu vreau să comentez, o să se ocupe avocatul", a spus Udrea.

—–

UPDATE 11.55: Elena Udrea este URMĂRITĂ PENAL pentru spălare de bani în dosarul Microsoft și pentru fals în declarația de avere, conform DNA.

CITEŞTE ŞI  FOTO. Papahagi, atac dur la Elena Udrea: Simțea că va fi chemată la DNA. Rolul ei era să îl ajute pe Ponta să câștige, în schimbul imunității

Elena Udrea nu a trecut în declarația de avere despre așa-zisul împrumut al soțului ei de la Dinu Pescariu, în valoare de nouă milioane de euro și, conform anchetatorilor, știa despre proveniența banilor folosiți de Dorin Cocoș pentru achiziționarea de bunuri comune.

Citește și: UPDATE. Fosta şefă DIICOT, audiată la DNA. Alina Bica va fi pusă sub învinuire cu Udrea

”În conformitate cu dispoziţiile art. 2 din Legea 115/1996, astfel cum a fost modificată prin Legea 161/2003, în calitate de deputat/ministru Udrea Elena Gabriel avea obligaţia să îşi declare averea, în condiţiile legii. Contrar dispoziţiilor legale în declaraţiile de avere din anul 2010 nu apar menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizică Dorin Cocoş, deşi susnumita declară încasarea de dividende de la această societate.

Citește și: Dosarul Microsoft. ICCJ: Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan rămân în arest

Din probatoriul administrat până la acest moment rezultă probe certe în sensul că inculpatul Cocoş Dorin a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor. Din declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014, rezultă că Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Pescariu Dinu”, conform DNA.

Citește și: Începuturile americane ale celui mai important dosar de corupţie din 2014: "Microsoft – EADS – Informatizarea instituțiilor". Prejudiciile: peste un miliard de euro

 

 

UPDATE 11.40: Unele surse judiciare susțin că Udrea este audiată în dosarul în care primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan ”Pinalti” este arestat. În calitate de ministru al Dezvoltării Regionale, ea a direcționat bani publici către o firmă a lui Pinalti, care se ocupa de asfaltarea a trei comune din județul Neamț, Gherăești, Tazlău și Drăgănești.

Gheorghe Ștefan este acuzat de efectuare de operațiuni financiare și folosirea influenței, pentru lucrări finanțate din bugetul de stat, prin firma sa, fapte petrecute în perioada 2010-2012.

Elena Udrea a mai fost audiată în acest dosar în octombrie 2014.

Alte surse neoficiale susțin că va fi audiată în dosarul Microsoft-EADS.

Numele ei este legat și de cel al fostei șefe DIICOT, Alina Bica, arestată pentru corupție, în dosarul despăgubirilor de la ANRP., precum și de dosarul galei Bute.

DNA nu a anunțat oficial care sunt motivele citării Elenei Udrea la DNA.

UPDATE 11.30: Elena Udrea a ajuns la DNA în jurul orei 11.30. Ea a spus că este posibil să fie audiată în dosarul Microsoft.

—–

Elena Udrea a fost adusă, joi dimineaţă, la DNA, cu mandat. Deputatul a anunţat pe reţeaua de socializare Facebook că va fi audiată. 

"În această dimineaţă, am fost invitată în persoană (a se citi "cu mandat") de procurori la DNA pentru a oferi lămuriri. Mă surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel având în vedere că m-am arătat în permanenţă dispusă să colaborez cu anchetatorii şi să lămuresc lucrurile pe care le cunosc în diversele speţe care se află în analiză. Evident că aşa voi şi proceda", a scris Udrea, pe Facebook. 

Citeşte şi: Gabriel Sandu, inculpat în dosarul Microsoft, audiat la DNA

Gabriel Sandu, anchetat în dosarul Microsoft, a declarat, cu ceva timp în urmă, că liderii PDL au făcut presiuni asupra lui, pe de o parte ca să numească pe cine trebuie în anumite funcţii şi pe de altă parte, ca să contribuie cu milioane de euro la campania pentru prezidenţialele din 2009. 

Citeşte şi: FOTO. Ce spune Elena Udrea despre "Dosarul Microsoft"

Sandu i-a nominalizat pe Emil Boc, Elena Udrea sau Roberta Anastase ca fiind cei care exercitau aceste presiuni şi îl ameninţau cu pierderea funcţiei în caz că nu-şi respecta obligaţiile. 

Ştire în curs de actualizare

Cele mai citite

Vântul puternic a suspendat manevrele în porturile de la Marea Neagră

Vântul puternic suspendă, sâmbătă, manevrele în porturile de la Marea Neagră, potrivit jurnalul.ro. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că au fost...

Vântul puternic a suspendat manevrele în porturile de la Marea Neagră

Vântul puternic suspendă, sâmbătă, manevrele în porturile de la Marea Neagră, potrivit jurnalul.ro. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că au fost...

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...
Ultima oră
Pe aceeași temă