10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDascalii, sfatuiti sa boicoteze inceputul de an scolar

Dascalii, sfatuiti sa boicoteze inceputul de an scolar

Cele trei federatii sindicale din invatamant le-au propus dascalilor sa boicoteze inceputul de an scolar. Nemultumirile sindicalistilor sunt legate de faptul ca in grila de salarizare unica a bugetarilor invatamantul este plasat din nou la periferie, iar aplicarea legii va conduce la diminuarea veniturilor salariale ale dascalilor, la inghetarea salariilor pe o perioada nedeterminata, indiferent de rata inflatiei. De asemenea, sindicalistii mai sunt nemultumiti si de refuzul Guvernului de a aplica Legea de majorare a salariilor personalului didactic si, nu in ultimul rand, de desfiintarea in ultima perioada a aproximativ 20.000 de posturi si de intentia Executivului de a-i forta pe cei 400.000 de salariati din educatie sa accepte concediul fara plata.

 

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor Independente "Spiru Haret" le cer membrilor lor de sindicat ca luni, 14 septembrie, sa nu participe la manifestarile festive ocazionate de deschiderea anului scolar, la care vor fi prezenti si politicieni. La randul sau, Federatia Educatiei Nationale le propune membrilor sai de sindicat sa nu se prezinte la lucru in prima zi de scoala, dupa modelul parlamentarilor care si-au luat liber pentru data de 14 septembrie.
"In conditiile in care senatorii si deputatii au o zi libera, consideram ca toti angajatii ar trebui sa beneficieze prin similitudine de aceasta. Nu este normal ca unii sa lucreze, iar altii sa tina discursuri. Vrem sa le oferim politicienilor sansa de a nu se mai face inca o data de ras cu promisiuni fara acoperire si populiste.

 

Inainte sa vina in fata noastra, ar trebui sa puna in aplicare Legea nr. 221/2008 privind majorarea salariilor si  Legea 315/2006 privind alocarea a 100 de euro pentru achizitionarea materialelor necesare perfectionarii, iar clasa politica sa nu impuna munca fortata prin obligarea salariatilor la zece zile fara plata. De asemenea, sa isi asume o lege a educatiei nationale care sa reformeze cu adevarat invatamantul si o lege a salarizarii unitare care sa confere statutul de prioritate nationala invatamantului si sa-l pozitioneze spre varful piramidei salariale, conform Acordului asumat de Guvern pe data de 6 mai 2009", subliniaza Constantin Ciosu, secretarul general al FEN. In plus, sindicalistii considera ca salariatii din educatie au toate motivele redeschiderii conflictului de munca.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă