16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialCum a ajuns Cristiano Ronaldo să semneze petiții românești. Semnăturile false din...

Cum a ajuns Cristiano Ronaldo să semneze petiții românești. Semnăturile false din spatele campaniilor de pe De-clic.ro

Cristiano Ronaldo, vedeta fotbalului internațional, este cunoscut pentru campaniile umanitare în care se implică. Mai nou, fotbalistul Real Madrid ar fi semnat mai multe petiții depuse online de către De-clic, unul dintre cele mai active ONG-uri din România pe diverse teme – campania împotriva tăierii ilegale a pădurilor, pentru accesul la medicamente sau chiar pentru neimpunerea unui prag în cazul abuzului în serviciu. Ar fi o lovitură de imagine uriașă pentru un ONG românesc precum De-clic, dacă ar fi și adevărat.

În realitate, însă, este vorba doar despre cea mai recentă dovadă livrată de mecanismul obținerii de semnături pentru diverse petiții online, aruncate cu ușurință de anumite ONG-uri în spațiul virtual.

Pe baza informațiilor obținute sub rezerva anonimatului, chiar din interiorul De-clic, cu puține cunoștințe de programare pot fi generate oricâte semnături, folosind oricâte adrese de e-mail fictive, inexistente. Sau cu nume sonore, precum cel al lui Cristiano Ronaldo. "Poți 'umfla' numărul de semnături pentru o petiție cu zecile de mii în câteva ore”, ne povestea sursa, la începutul anului, când Realitatea.net devoala, în premieră, acest mecanism.

Petițiile active ale De-clic sunt legate de stabilirea unui prag de 1 leu pentru abuzul în serviciu, de retragerea certificărilor unei companii din industria lemnului, de accesul la medicamente sau de abuzurile din școli. Iar trei dintre ele l-au sensibilizat inclusiv pe Ronaldo, după cum se poate vedea în capturile foto. (Imagini, în galeria foto!)

După dezvăluirile făcute de Realitatea.net, reprezentanții De-clic au negat că ar fi falsifica semnăturile și au luat și niște măsuri concrete, pentru a crește opacitatea mecanismului de votare. Dacă, inițial, după semnarea petiției, semnatarului i se afișa lista cu toate numele celor care au semnat și au fost de acord să le fie făcut public numele, acum apar doar ultimele cinci semnături, restul se șterg automat. Practic, nu mai ai acces la istoricul petiției și nici la toată lista de comentarii.

"După cum știți, nu există un arbitru imparțial între semnatar și platformă, care să verifice informațiile și care să asigure confidențialitatea lor. Nimeni nu știe unde se duc aceste date personale ale semnatarilor și ce face De-clic cu ele", potrivit sursei Realitatea.net. Cea mai bună dovadă: petițiile De-clic ajung să fie semnate de vedete internaționale, precum Ronaldo.

 
Cele mai citite

edilul-șef s-a tuns (Nic)ușor, dar spațiul verde a rămas netoaletat

Ilustrație: Marian Avramescu În literatură, tema comuniunii omului cu natura a fost și este abordată de numeroși autori de renume. În cazul primarului general al...

Jandarmii din Alba au descoperit la un bărbat plicuri cu substanță albă-cristalină interzisă

Un număr de 27 de plicuri cu substanţă albă-cristalină, ascunse în două pachete de ţigări, au fost descoperite de jandarmi la un bărbat din...

Un tânăr militar american acuzat de scurgere răsunătoare de documente clasificate „ secret de apărare” va fi urmărit penal de justiția militară

Un tânăr militar american acuzat de autorităţile federale de o scurgere răsunătoare de documente clasificate "secret de apărare" va fi de asemenea urmărit penal...
Ultima oră
Pe aceeași temă