9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCele mai importante ZECE modificări ale noului Codului Rutier. Ce vor risca...

Cele mai importante ZECE modificări ale noului Codului Rutier. Ce vor risca şoferii indisciplinaţi, dacă proiectul va fi adoptat

Şoferii vor plăti bani grei pentru abaterile de la regulile de circulaţie. De asemenea, timpul de suspendare al permisului creşte pentru încălcări grave ale regulilor de circulaţie.

Proiectul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice aduce amenzi usturătoare, de până la 9,600 de lei.

Proiectul a rămas în dezbatere publică pentru încă o săptămână, proiectul fiind amânat în şedinţa de Guvern de miercuri.

Cele mai importante modificări ale noului cod:

1. La depăşirea limitei de viteză. Şase clase de sacnţiuni. Proiectul modifică limita de viteză peste care şoferii pot rămâne fără permise de conducere. Dacă în prezent, permisul se suspendă, pentru 30 de zile, pentru depăşirea vitezei cu peste 50 de kilometri/h, după adoptarea noului cod, permisul se poate suspenda două luni, dacă radarul înregistrează o depăşire cu 41-50 kilometri/h.

La depăşirea vitezei regulamentare cu 51-60 km/h permisul se suspendă pentru trei luni, iar amenda este cuprinsă între 720 lei şi 1.600 lei. Amenzile pot ajunge până la 120 de puncte, echivalentul a 9.600 de lei.

2. La trecerea pe culoarea roşie a semaforului electric şoferii riscă 125-200 de puncte amendă şi suspendarea permisului de conducere pentru doi ani. În prezent, amenda este de 4-5 puncte, iar permisul se poate suspenda pe o perioadă de 30 de zile. 

În cazul unui accident provocat de un autovehicul care trece pe culoarea roşie a semaforului, amenda este de 125-200 de puncte, iar permisul poate fi suspendat pe o perioadă de trei ani.

3. Conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice se pedepseşte cu 125-200 puncte-amendă şi suspendarea permisului pentru o perioadă de până la trei ani.  Această abatere se sancţionea, conform vechiului cod rutier cu 9-20 puncte-amendă şi suspendarea permisului pentru 90 de zile.

În cazul în care se produce un accident din cauza pe fondul consumului de alcool, sancţiunea este de 125-200 puncte-amendă şi patru ani de suspendare a permisului de conducere. În prezent, sancţiunea este de 9-20 puncte-amendă şi suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile. 

4. Centura de siguranţă. Nepurtatea centurii de siguranţă vor aduce amenzi de până la 720-1.600 de lei, faţă de 160-240 lei în prezent. Punctele de penalizare pentru această sancţiune vor fi de asemenea majorate, de la 2 la 6. Şoferii vor fi de asemenea traşi la răspundere şi pentru copiii care îi însoţesc în maşini şi nu poartă centură de siguranţă sau echipamentele omologate. În prezent sancţiunea este de 2-3 puncte-amendă şi 2 puncte penalizare. Centura de siguranţă pentru minori devine obligatorie, în condiţiile în care şi după regulile vechi copiii trebuie să stea pe bancheta din spate. Scaunele speciale, pentru cei mici, ataşate de bancheta din spate, pot fi folosite numai dacă acele echipamente sunt omologate. Până acum, nu fusese clarificată în mod explicit responsabilitatea şoferului de-a asigura toate aceste măsuri pentru copii.

5. Pentru nerespectarea regulilor la trecerea cu calea ferată, sancţiunile sunt: suspendarea permisului pe trei ani şi amendă de 10.000-16.000 de lei, echivalentul a 125-200 puncte-amendă. În prezent această abatere se sancţionează cu 9-20 puncte-amendă şi permis suspendat 90 de zile.

6. Mersul pe contrasens, pe Autostradă se pedepseşte cu permisul suspendat pentru trei ani între 125 şi 200 puncte-amendă. În prezent se pedepseşte cu suspendarea permisului pentru două luni şi între 6 şi 8 puncte-amendă.

7. Pentru neplata unei amenzi de circulaţie, în termen de 30 de zile, se poate suspenda permisul  până când şoferul va face dovada plăţii acesteia.

8. Şoferii care produc accidente grave ar putea rămâne fără permis până la trei sau patru ani.

9. Atunci când suspendarea exercităprii dreptului de a conduce autovehicule depăşeşte efectiv şi continuu trei ani, pentru revalidarea dreptului de a conduce, titularul permisului trebuie să facă dovada că este apt medical şi să promoveze un examen constând într-o probă teoretică şi practică cu autoritatea competentă în eliberarea permiselor pe raza căreia îşi are reşedinţa.

10. Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul a cărei înmatriculare a fost suspendată constituie congtravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la până la 4.000 de lei şi cu suspendarea permisului pentru trei luni.

 Punctul-amendă este 10% din valoarea salariului minim pe economie, adică 80 de lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă