12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBlejnar, blocat în ţară. Ce au găsit procurorii

Blejnar, blocat în ţară. Ce au găsit procurorii

Sorin Blejnar a aflat ieri de ce procurorii DNA îl acuză de sprijinirea grupului infracţional condus de fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta, şi de complicitate la o evaziune fiscală de 15 milioane euro. Blejnar a primit şi interdicţia de a părăsi ţara.

 

Fostul preşedinte al ANAF s-a prezentat ieri în faţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile anchetatorilor la adresa sa: sprijinirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune. „În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii că în perioada mai 2011-iulie 2012, învinuitul Blejnar Sorin a acordat sprijin grupului infracţional organizat care a iniţiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor aferente a unor cantităţi de motorină comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare”, arată DNA într-un comunicat de presă.

DNA anunţă că faţă de fostul şef al ANAF  s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. Avocatul lui Sorin Blejnar, Ovidiu Buduşan, a declarat pentru „România Liberă” că va contesta interdicţia impusă de procurori clientului său. Plângerea urmează a fi soluţionată de Curtea de Apel Bucureşti.

În dosarul în care este anchetat şi fostul şef al Fiscului, procurorii DNA au obţinut arestarea a aproape 15 persoane, patru dintre ele fiind însă fugite. Printre cei faţă de care s-ar fi emis mandate de arestare, dar în lipsă, se află şi fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar şi Codruţ Marta.

Marta este considerat, alături de un alt afacerist, Radu Nemeş, capul unei reţele de evaziune fiscală  cu produse petroliere care a produs statului prejudicii de zeci de milioane de euro.

Unde apare Blejnar

În referatul prin care procurorii DNA au cerut şi obţinut emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele a peste 10 persoane, printre care şi Codruţ Marta, anchetatorii fac referiri mai mult indirecte la activităţile considerate infracţionale reţinute în sarcina lui Blejnar. Astfel, anchetatorii susţin în referat că, într-o discuţie cu Marta, Radu Nemeş îşi exprima nemulţumirea cauzată de faptul că Sorin Blejnar dorea să plece de la conducerea ANAF şi spera ca acesta să mai rămână pe poziţii măcar o lună, pentru a putea finaliza o afacere. Acest lucru arată, în opinia DNA, că fostul şef al ANAF avea cunoştinţă de activităţile grupării infracţionale conduse de fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta.

De asemenea, tot anchetatorii DNA susţin că omul care „asigura” influenţa pe lângă factorii guvernamentali pentru menţinerea în funcţie a lui Sorin Blejnar & Co. era Elan Schwartzenberg, fost patron al Realitatea TV şi bun prieten cu Sorin Ovidiu Vîntu. De altfel, spun procurorii, consilierul fostului prim-ministru Răzvan Ungureanu, fostul preşedinte al Judecătoriei Sectorului 1, Nicoleta Nolden-Cristuş, ar fi susţinut un interviu preliminar cu Viorel Comăniţă, şeful Vămilor, personaj pe care gruparea lui Blejnar vroia să îl „lase” la conducerea ANAF. Consilierul lui Ungureanu a negat însă că tematica discuţiei purtate cu Viorel Comăniţă ar fi fost ca acesta să-i ia locul lui Blejnar. Nicoleta Nolden a spus că ea a discutat cu toţi şefii ANAF de atunci şi ulterior a întocmit raportul care a stat la baza schimbării întregii conduceri ANAF, în frunte cu Sorin Blejnar.   

 

Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, trebuie să predea Serviciului Arme din Poliţia Capitalei armele şi muniţia pe care le deţine, după ce împotriva sa a fost emisă o ordonanţă de interzicere a părăsirii ţării în dosarul în care este acuzat de complicitate la evaziune fiscală.

Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă