10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialBebelusul ars, in stare grava dupa prima operatie

Bebelusul ars, in stare grava dupa prima operatie

Micutul care a fost uitat in incubator la Maternitatea Bucur a fost supus ieri unei prime interventii chirurgicale. Medicii sunt rezervati si catalogheaza starea bebelusului ca fiind extrem de grava.

Daca va supravietui, bebelusul va fi afectat pe tot restul vietii de neglijenta incalificabila a unei asistente medicale de la Maternitatea Bucur. Aceasta l-a uitat pur si simplu in incubator, micutul suferind arsuri profunde pe 20% din suprafata corpului. Dupa acest incident nefericit, bebelusul a fost transportat de urgenta la Spitalul de Urgenta "Grigore Alexandrescu", unde a fost supus unei prime interventii chirurgicale. "Din pacate, arsura a afectat chiar si masa musculara. Am scos 18% din necroze, zona carbonizata fiind de 20%, adica o cincime din suprafata corpului. Operatia s-a efectuat sub anestezie generala, iar prognosticul ramane rezervat. In aceasta interventie ne-am concentrat pe zona carbonizata de la umar, brat, degete, torace, iar pentru transplant a fost prelevata piele de pe ambele picioare ale bebelusului", a declarat prof. dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu" si chirurgul care l-a operat pe bebelus.

 

Zilele urmatoare, nou-nascutul va fi supus unei a doua interventii chirurgicale, pentru fata si ureche. Pentru neglijenta de care a dat dovada, asistenta medicala s-a ales cu desfacerea contractului de munca si va fi anchetata de Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR). "Ancheta porneste de la Filiala Bucuresti si, in functie de gravitatea faptei, poate fi data Comisiei Nationale de Disciplina. Sanctiunile pe care le putem da, potrivit legii, pornesc de la mustrare si pot ajunge la ridicarea dreptului de practica. Pana acum, am avut un singur caz de ridicare a dreptului de practica pentru o perioada limitata de timp, pentru copilul Sebastian (micutul care, din neglijenta cadrelor medicale la nastere, aproape s-a asfixiat, fiind strangulat cu cordonul ombilical; ca urmare, fiind lipsit de alimentarea cu oxigen, creierul sau a cedat, iar micutul a intrat in coma timp de doua saptamani, ulterior fiindu-i afectate vederea si auzul si fiind hranit doar cu  o sonda – n.n.).

Celelalte cadre medicale vinovate de neglijenta – seful Sectiei de Neonatologie si asistenta-sefa – au fost sanctionate cu reducerea salariului cu 10% timp de trei luni si cu schimbarea din functiile detinute, dupa cum a precizat prof. dr. Alexandru Ciocalteu, directorul Spitalului "Sfantul Ioan", in a carui subordine se afla si Maternitatea Bucur.
"Politistii de la Sectia 14 Politie au intocmit un proces-verbal de sesizare din oficiu catre Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4. Astazi (ieri – n.n.), dosarul a fost preluat de  colegii mei de la Sectia de Urmarire Penala, acuzatia fiind de neglijenta in serviciu, fapta care intra sub incidenta Codului Penal", ne-a declarat dna procuror Simona Frolu,  purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă