9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBăsescu: Ce înseamnă ”regimul Băsescu”? O justiție care a început să funcționeze....

Băsescu: Ce înseamnă ”regimul Băsescu”? O justiție care a început să funcționeze. ”Ginerică” se dă cu barca și plagiază

Traian Băsescu: Ce înseamnă regimul Băsescu? Înseamnă o justiție care a început să funcționeze.Acești 10 ani sunt cea mai bună perioadă pe care a cunoscut-o România de la formarea statului român.

”Să lămurim ce înseamnă regimul Băsescu: o justiție care a început să funcționeze, un regim în care România a recuperat 10.000 km pătrați în Marea Neagră, o creștere a teritoriului României, promovarea a patru coduri, imperfecte, dar altceva pentru un stat democratic, legea educației, legea micii reforme care a accelerat procesele legate de cei care au fraudat statul, reducerea numărului de funcționari cu vreo 200.000 de oameni care și-au găsit loc în economia privată”  a spus Traian Băsescu, joi, la B1TV.

”Dacă domnul Sârbu crede că acest regim trebui lichidat și înlocuit cu regimul baronilor, el rămâne ceea ce a fost tot timpul, un om deformat, neadaptat la democrație, care crede că perioada regimului Năstase trebuie să revină, ăsta e mesajul meu pentru tata socru”, a răspun Băsescu întrebărilor moderatorilor B1TV. 

 ”Astfel de mesaje prind, gândiți-vă că parte din populație este atacată de vreo zece ani de trustul Intact cu astfel de mesaje. La un moment dat era și trustul lui Vântu, acum este trustul lui Ghiță și cel al lui Voiculescu, care transmit acest mesaj.  Nu poți să ai pretenția că toată populația să înțeleagă ce s-a întâmplat în cei zece ani când am fost președinte”, este de părere șeful statului.

 ”Acești zece ani sunt cea mai bună perioadă a României de la formarea statului unitar român, chiar dacă am trecut și printr-o criză economică 
 Tata socru gândește la fel că ginerică, care când se da cu barcă, când plagiază. Mă uitam și la clipurile electorale, din obișnuință de plagiator a pus pe clipul electoral al PSD, care iubește România, imagini din Ucraina și Belarus. Ponta să mândrea la Soci cu poză lui Ianukovici”, comentează Traian Băsescu, referindu-se la afișele electorale.

 ”Aduceți-vă aminte ce țipă tata socru cu terenurile de la Fundeni cumpărate de fața președintelui. După ce s-au dumirit că tot hoți de la ei au furat terenurile nu mai auzim nimic de terenurile fetei președintelui . Au făcut reclamație la parchetul general că să pună în afara jocului comsia. Acești oameni mint populația și vor îngropa România, pentru că vor face o Românie a baronilor iar semnalele pe care le primim sunt extrem de puternice pe care ei nu le iau în seamă”, a explicat Băsescu.

Reformele nu sunt ireversibile

”Reformele nu sunt ireversibile. Partenerii externi nu pot face nimic altceva decât declarații, nu pot interveni în mod brutal în deciziile politice, uitați-vă în Ungaria. Efectul e în zona economică, devii un stat în care partenerii nu mai au încredere, și asta e perspectivă dacă Ponta și tata socru vor pune mână pe justiție, SRI sau alte structuri, DNA”, a mai spus Băsescu.  

Ponta s-a dus în mare să mănânce mazăre

”Principalul obiectiv al forțelor democratice trebuie să fie o balansare a forței uriașe a PSD, și politic și mediatic, are trusturi de presă care atacă orice instituție care nu li se supune. Marea problemă a PSD este că el că partid mare nu are un comportament democratic, e exact mesajul dat și de americani și îl găsiți în strategia de apărare: controlul grupurilor nelegitime asupra structurilor guvernamentale. Acum marele barcagiu Ponta s-a dus la mare să mănânce Mazăre, să-i dea portul, e ultimul lucru pe care nu îl avea măscăriciul național. 

Citește și: Băsescu: Marele barcagiu Ponta s-a dus la mare ca să mănânce Mazăre, să îi dea portul
 
 La fel, apărarea oricărui baron adus în față justiție. Aceste poziții sunt semnul că România riscă să între sub controlul acestor structuri nelegitime 
 Ponta a un supus al baronetului corupt din teritoriu și trusturile media, iar supunerea față de Voiculescu e catastrofală pentru încrederea partenerilor noștri”, a declarat Băsescu 

Ponta nu e unicat, a făcut țăndări statul de drept
 ”Spaima lor și goana după imagine i-a făcut să sacrifice orice pentru a avea trustului lui Voiculescu în spate. Ponta nu e unicat, la suspendarea din 2007 Voiculescu a fost șeful comisiei iar pentru imagine Tăriceanu și-a sacrificat președintele. La a doua suspendare, Antonescu, care acum a devenit un mare luptător pentru dreptate, cu Ponta au făcut țăndări statul de drept pentru imagine. Dacă în cei zece ani aș fi acceptat să fiu un supus al lui Voiculescu, Ghiță și Vântu, aș fi dus-o foarte bine că imagine. Au coborât prea jos în goana pentru iamgine, sunt oameni slabi care au depins întotdeauna de alții”, este de părere Băsescu.

Despre justiție: Nu e curată 100%

”Există un adevăr major pe care îl susțin public: justiția nu e curată 100%, dar nu e atât de riscantă cum pare când apar astfel de cazuri. La începutul mandatului marea bătălie o aveam cu CSM și ÎCCJ, erau acolo niște brontozauri ai fostului regim, rețeaua Voicu. S-a semnat justiția, dar vechea generație încă a rămas cu năravurile cu care au crescut. Probabil că pe măsură ce nouă generație începe să ocupe funcțiile în ierarhie, lucrurile vor deveni tot mai curate”, a spus șeful statului. 

Citește și: Băsescu: Justiția nu este curată 100%

 ”Acest caz mai demonstrează că deși au cele mai bune salarii și pensii, eu semnez decretele de pensionare, sunt pensii de 14.000 , 16.000 lei în magistratură. Preponderent depășesc media de 10.000 de lei. Asta arată că pentru unii oameni a fi bine plătit nu înseamnă că nu îți funcționează tarele de caracter”, a spus Băsescu, referindu-se la cazul judecătorului Stan Mustață. 
”Nu putem spune că nu am avut probe de magistrați în afară oricărui dubiu, care și-au făcut treabă. Cazurile în care s-a aplicat legea sunt mult mai multe”, a mai spus șeful statului. 

”Trebuie să existe sistemul de check and balance. Președintele poate prezida ședința guvernului sau CSM, poate adresa mesaje Parlamentului, e o funcție care trece prin toate cele trei puteri cu un grad mai mare sau mai mic de autoritate. Sistemele nu pot funcționa independente, dacă nu se controlează unul pe altul unul dintre sisteme o poate lua razna.

Unde sunt de acord că trebuie făcută imediat modificarea, mutarea responsabilității propunerii pentru procurori și judecători la ÎCCJ la CSM. Amestecul politicului în numirea celor mai înalți procurori este un semn că există control politic. Președintele nu mai poate fi suspectat că face jocul unui partid sau altul”, a spus Băsescu.

 
Blaga, o dezamăgire uriașă pentru mine. Dreapta ar trebui să aibă un candidat unic
  
” Blaga e o uriașa dezamăgire pentru mine. Este clar că dreapta, după europarlamentare, trebuie să ia decizia de a avea un singur candidat la prezidențiale. Este o glumă soluția: lasă, mergem fiecare și în turul doi susținem dreapta. Electoratul nu se va muta peste noapte, în afară celui profund anti-PSD.

Eu cred că partidele ar prefera să nu fie tutelate.  Dacă Blaga nu va realiza 20% la alegeri va fi în stare să caute orice soluție pentru a se spăla de eșec. Eu sper să se trezească”, a transmis Băsescu.

”Și la mine vin politicieni, pe unii nu îi primesc. Dacă voi discuta serios, voi discuta cu președinții acestor partide, dacă vor o discuție. Mi-aș dori foarte mult ca ei să stabilească niște criterii, în iulie, și să spună care e candidatul dreptei. Trebuie creat acest mediu politic în România, stânga-dreapta.

Fiecare crede ca are candidatul care poate ajunge în turul doi, după europarlamentare se vor dumiri. Procentele vor reflecta capacitatea partidului de a aduce voturi, prezidențialele sunt similare unui vot de listă”, a explicat șeful statului.

Portul Constanța: Miza sunt banii
  
”Miza sunt banii și controlul, nu-i mai ajunge cât a furat prin off shore, prin prieteni, trebuie să pună sub control comunitatea de afaceri de acolo. Având în vedere stadiul la care se află România, cine a investit, portul trebuie să rămână ca infrastructură vitală de importanță națională și nu numai națională, e importantă și pentru NATO, pentru UE. Singura structură care poate face politicile de transport maritime este ministerul Transporturilor. Ce te faci în strategia Dunării, care are ca principal obiectiv portul Constanța, dacă Mazăre are de dat spectacole pe acolo? Rotterdam e administrat local de când s-a inventat ca port. A fost administrat local, dar cu o coordonare de politici de la nivel național”, a explicat Traian Băsescu. 

 Noi părem că am descoperit apa caldă
  
 ”Noi părem așa, că acum am descoperit apa caldă. În Strategia Națională de apărare a României, se vorbește de influența trusturilor de presă. Aici găsim riscurile, printre care crima organizată, influența pe care aceasta dorește să o obțină asupra politicului, campaniile de presă organizate. Eu am simțit aceste lucruri în țara mea, nu acum când le-au aflat americanii din Ucraina”, a spus traian Băsescu.

”Cei care au spus prima oară partenerilor americani atenție, Maidanul nu a fost doar o reacție pro-europeană, mă tem că principalul mesaj a fost împotriva corupției clasei politice ucrainene. Ei au fost în primul rând împotriva oligarhilor care le-au închis orice perspectivă. Ei rămâneau o enclavă de corupție pe care Putin ar fi tratat-o doar geostrategic, geopolitic în uniunea vamală. Mesajul e unul care e adresat tuturor țărilor, nu vizează doar România. Mă tem că poate fi extins și dincolo de regiune. În țări precum Italia și Grecia corupția e etichetată de populație. La nivelul României, mesajul are un substratet strategic fundamental: corupția poate afecta decizia politică. Dacă oligarhii au interese în Rusia, vor spune: nu impunem măsuri suplimentare și politicul va executa. În plus, secretele NATO, SUA sunt pățite, au un caz Snowden, Wikileaks. E adevărat că Snowen nu a fost controlat de oligarhi americani, dar s-ar putea să fi fost controlat și servit cu bani de oligarhi ruși. Parlamentul și acum refuză să aprobe această strategie, din cauza formulărilor de aici, dar ele sunt adevărate., a mai explicat Traian Băsescu.

 Rusia nu mai e considerată partenerul nostru

”Se produce o repoziționare, Rusia nu mai e considerată partenerul nostru, a avut statut de partener NATO, UE . Rusia, pentru mulți ani va fi considerată o amenințare la adresă statelor democratice. România va rămâne pentru mult timp țara de graniță a NATO și UE. O astfel de țară trebuie să fie extrem de puternică, și asta au înțeles și americanii. Speranța că Ucraina va fi tractata în UE,  în NATO trebuie uitată”, este de părere șeful statului. 

”Va trebui să fie efort național și al aliaților. Noi îl vom face prin buget. Ei, tot prin buget vor consolida bazele militare din România. Va fi categoric o creștere a prezenței militare NATO în România. Marele risc e dacă vom fi o țară în care se poate avea încredere. E fundamental ca instituțiile să facă demonstrația că nu pot fi corupte nici de Voiculescu, nici de Ghiță, nici de alți oameni de afaceri”, a mai spus Băsescu.
 
”Al doilea aspect este moralul populației, trebuie să ai o națiune viguroasă la frontieră. Propaganda care distruge moralul unei populații e de natură să afecteze siguranță națională, dar nu o propagandă distructivă, cum face Antena 3 și Ghiță, să vrei să subrezesti fibra unei populații, atacând justiția” .

Scandalul de la Spitalul de Arși: sistemul sanitar e cangrenat de corupție

Traian Băsescu este de părere că sistemul sanitar din România este corupt și că este nevoie de o lege a sănătății.

”E clar că această rețea a fost supravegheată timp îndelungat, au încercat să vadă cât de extins e sistemul, și pe urmă au acționat pentru a-l stopa. Din păcate, sistemul sanitar e cangrenat de corupție. Aduceți-va aminte reacția din 2012 când am încercat să promovez o lege a sănătății care echilibra sistemul. Actualul sistem nu va avea altă țintă decât drenarea resurselor statului”, a subliniat Băsescu.

Citește și: Scandal la Spitalul de Arși: Băsescu: Sistemul sanitar e cangrenat de corupție

”Ne trebuiesc medici cu contract, va arăt factura mea de ieșire din spitalul de la Viena. Banii pentru medic mergeau la medic, după impozitul statului, cu onorariu separat pentru operație. Costul a fost 18.000 euro, din care 12.000 au revenit medicului. Cât ținem medicii cu 2.000 de lei salariu, vor încerca să obțină mai mult. Soluția corectă era contractul. Eu spitalul am contract cu cinci medici, orice operație costă atât. Banii care se cuveneau spitalelor, rămâneau în spital. Acest lucru trebuie făcut obligatoriu. Atunci a reacționat mafia din sistem, căreia i se pare că ar câștiga mai mult dacă drenează resursele decât dacă ar avea un tarif de operație. Dincolo de a contractualiza activitatea medicilor, trebuie card de sănătate, fișa bolnavului, electronică. Cei care au inițiat acest card trebuie să ajungă și în pușcarie li s-au făcut foarte multe reclamații. Legea sănătății ne trebuie în mod obligatoriu”, a subliniat șeful statului.

Voiculescu a vrut doar să impresioneze

 Traian Băsescu a spus despre cererea lui Dan Voiculescu de a ancheta DNA și despre corpul de control care trimite semnăturile PMP la parchet, că ”sunt exagerări. Nu au bază legală, Voiculescu a vrut doar să impresioneze. Nu am să înțeleg niciodată de ce a ieșit Voiculescu în conferință când era vorba de judecătorul Mustață, care nu avea nicio legătură cu el. Ori avea un muscoi de ăla mare pe cap? ”

Citește și: Băsescu: Reacția lui Voculescu, în cazul Mustață, a fost a unui om vinovat

”Nu poți aduce în față comisiilor parlamentare judecători, dar reacția lui a fost cea a unui om vinovat, care se aștepta că după Mustață să vina cineva să-l ia și pe dânsul, dar nu a venit nimeni. Reacția lui aproape că îl pune în situația de suspect, după mine. Nitu nu putea să nu respecte legea și Constituția, ce putea să facă? Probabil că Voiculescu s-a gândit că a fost opțiunea lui Ponta, dar nu aș putea spune până acum că Nitu a dat vreun semn că ar fi servil. O parte a presei a dat o interpretare că imediat ce a trimis corpul de control începe urmărirea penală, acesta este noul cod penal. Parchetul nu a reacționat politic, asta îi cere codul penal”, a mai spus Băsescu. 

Ponta e dependent de Mazăre, Constantinescu și Diucu. Există electorat pentru care corupția nu e motiv să nu votezi un politcian

”E dependent și în partid și în soartă publică de baronii corupți, de Mazăre, de Nicușor Constantinescu, de Duicu. O face ostentativ pentru că asta înseamnă mobilizarea electoratului. Există un electorat pentru care corupția nu e un motiv să nu votezi un politician. Asta e problemă României, mult prea mare tolerantă față de corupție și foarte ușor amăgiți cu ideea: ”a furat, dar a făcut ceva și pentru noi”. Nu înțeleg că s-ar putea face infinit mai mult dacă s-ar fura mai puțin”, a explicat Traian Băsescu.

Șeful statului a mai spus că este sigur că va fi un premier excelent, însă că nu știe în ce tandem s-ar putea întâmpla acest lucru.

Ponta și Dragnea erau pe crucișătorul de cauciuc, la inundații
 
”Tocmai au fost inundații. Ponta și Dragnea erau pe crucișătorul de cauciuc. Două județe foarte afectate în 2005 – Timiș și Teleorman. În Timiș s-au investit 150 mil euro în refacerea digurilor. În Teleorman nu s-a investit un leu. Aici, unde lucrează de 16 ani baronul Dragnea e sărăcie și niciun kilometru de dig nou după inundațiile din 2005. În Neamț, la Bacău, s-au făcut lucrări investiții. Dragnea a avut un singur obiectiv, Tel Drmu. Veți vedea cum își schimbă baronii firmele între ei. Veți vedea Tel Drum lucrând în Constanța, la Nicușor Constantinescu”, mai arată Băsescu. 
”Nu o spun că amenințare, știu cât și cum a crescut capacitatea statului d a face față corupției,. Nimeni dintre cei care fură să nu stea liniștiți. Nu e bine, pentru că instituțiile statului devin tot mai eficiente”. 

—–

Traian Băsescu a vorbit, la postul B1TV, despre economia României și campania electorală pentru euroalegeri.

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă