12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAsociaţiile pentru pacienţi: Măsura ministrului Sănătăţii încalcă dreptul de a alege al...

Asociaţiile pentru pacienţi: Măsura ministrului Sănătăţii încalcă dreptul de a alege al pacientului

Asociaţiile pentru protecţia pacienţilor critică intenţia ministrului Sănătăţii de a sista finanţarea din fondurile CNAS pentru spitalele private. Ele consideră că prin această măsură va fi încălcat dreptul pacienţilor de a alege furnizorul de servicii medicale pe care îl doresc.

 

Coaliţia Orga­niza­ţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) susţine că măsura anunţată de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, încalcă dreptul pacientului de a alege orice unitate spitalicească doreşte. „Pacienţii au dreptul de a alege între furnizorii de servicii medicale pe care îi doresc. Nu este importantă forma de proprietate, atât timp cât serviciile medicale sunt echivalente. În acest fel, dispare concurenţa de pe piaţa serviciilor medicale. Aceşti bani care merg spre furnizorii privaţi nu sunt bani publici, aşa cum s-a spus. Sunt bani privaţi din fondul asigurărilor de sănătate, banii asiguraţilor. Dacă mergem pe o asemenea logică, ar trebui sistate şi contractele medicilor de familie, pentru că şi ei sunt organizaţi ca o formă privată. Considerăm însă că spitalele de stat şi cele private trebuie să fie tratate în mod egal. Astfel, pentru acelaşi serviciu, trebuie decontată aceeaşi sumă de bani de către CNAS”, a declarat Iulian Petre, vicepreşedinte COPAC.

Nici preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, nu agreează intenţia ministrului Sănătăţii de a sista finanţarea din fonduri publice pentru spitalele private. „Va fi afectat în primul rând pacientul. Până acum, cetăţeanul cu venituri medii putea avea acces în sistemul privat prin decontarea de către  Casa de Asigurări  a unei părţi din cheltuieli. De pildă, dacă o femeie opta să nască într‑un spital privat, statul îi deconta între 1.400 şi 1.900 lei, restul suporta din buzunar. Dacă măsura va fi pusă în practică de Guvernul Ponta, mulţi români nu vor mai avea bani pentru sistemul privat”, a declarat Barbu. Acesta susţine că în nici o ţară din Uniunea Europeană asigurarea medicală obligatorie  nu se adresează exclusiv spitalelor de stat.

Disensiuni în guvernul USL

Mai mult, vicepremierul Liviu Dragnea l-a criticat, luni, pe ministrul Sănătăţii pentru declaraţiile acestuia, accentuând că astfel de proiecte majore ar trebui, înainte de a fi anunţate public, să fie discutate în Guvern. „Ar fi bine pentru toţi miniştrii ca, înainte să facă declaraţii despre proiecte majore pentru ministerele pe care le conduc, să aibă o discuţie în Guvern sau măcar cu prim-ministrul”, a afirmat vicepremierul Liviu Dragnea.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat luni că a discutat cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, despre propunerea ca spitalele private să nu mai primească bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, adăugând că va fi lua­tă o decizie politică pe acest subiect. „Am discutat, ştiu de discuţie, vom lua o decizie politică. Însă, într-adevăr, erau lucruri anormale care ţineau de modul în care finanţam şi sistemul public şi sistemul privat. Cred că explicaţiile cele mai bune din punct de vedere tehnic le are domnul secretar de stat Arafat. Este o soluţie. În acelaşi timp, ştiţi foarte bine, asigurările private merg şi către sistemul privat, deci trebuie să găsim o soluţie discutând şi cu FMI pe ceea ce înseamnă reforma sănătăţii, cum folosim banii, care nu sunt foarte mulţi, din sănătate”, a explicat premierul.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că în noul contract-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie se va stipu­la că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private.   

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă