13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecial"Libertatea" organizeaza conferinte de presa in apararea lui IPS Teodosie

“Libertatea” organizeaza conferinte de presa in apararea lui IPS Teodosie

La finele lunii august, Parchetul General a inceput urmarirea penala impotriva Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, si a doi dintre preotii din subordinea sa pentru luare de mita si fals intelectual.

Ancheta procurorilor a inceput dupa ce Romania libera a publicat in mai anul acesta o investigatie in care aratam ca IPS Teodosie si oamenii sai au intermediat inscrierea ilegala la facultate a unuia dintre jurnalisti, contra unor sume de bani.
A doua zi, Arhiepiscopia Tomisului a emis un comunicat in care arata ca inaltul ierarh "accepta aceasta cercetare cu demnitate si stiindu-se nevinovat, are incredere in demersurile Justitiei romane pentru stabilirea adevarului". Numai ca, din pacate, declaratia, care ar face cinste oricarei fete bisericesti, nu are nici o legatura cu realitatea lui IPS Teodosie.

Inca de la inceputul scandalului, inaltul cleric a aratat orice altceva, numai demnitate nu. Inca din a doua zi dupa aparitia articolului in care dezvaluiam ilegalitatile comise in aceasta institutie bisericeasca, trei avocati angajati de Arhiepiscopia Tomisului, printre care si Paula Iacob, l-au numit pe unul dintre reporteri "un biet frustrat", care a facut un lucru "extrem de josnic pe scara umana". Apoi, in incercarea manipulatoare de a muta atentia de la acuzele indreptate asupra lui IPS Teodosie, avocatii au incercat sa lase impresia ca acesta ar fi de fapt victima unui complot, care ar viza intreaga Biserica Ortodoxa Romana. Dusmanii: Uniunea Europeana, care nu iubeste Ortodoxia (potrivit consilierului onorific media al Arhiepiscopiei Tomisului, Lucia Theodorescu), si Diavolul (potrivit avocatului Cezar Axinte, vicepresedintele Fundatiei "Sfintii Martiri Brancoveni" din Constanta, intr-o emisiune la Radio Dobrogea).

"Pigmei" si "oameni marunti"
Atacurile au continuat si sub alte forme. Oamenii arhiepiscopului s-au interesat inclusiv de "cazierul rutier" al reporterilor, acuzandu-i ulterior pe acestia ca nu si-au platit amenzile de circulatie, prin urmare nu sunt vrednici sa il acuze pe IPS Teodosie de vanzarea harului preotiei. Iar culmea a fost atinsa prin realizarea unui film de aproape o ora in care jurnalistii sint numiti "pigmei", "oameni marunti", "inconstienti", "oameni orbiti spiritual". Productia, cu tot cu calomniile din ea, a fost difuzata de doua ori de postul de televiziune OTV, apoi a fost prezentata jurnalistilor si publicului din Constanta intr-o conferinta de presa.

Pentru a da o si mai mare amploare atacurilor, miercuri, consilierul onorific media al Arhiepiscopiei Tomisului, Lucia Theodorescu, a organizat inca o conferinta de presa, de data aceasta la Bucuresti, in care a fost prezentat din nou filmul incriminator. Coorganizatori au fost "Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului" si, surprinzator, editorul coordonator al tabloidului "Libertatea", Florin Bichir.
Desi in comunicatul prin care se anunta conferinta de presa Florian Bichir apare ca reprezentant al cotidianului "Libertatea", in calitatea sa de editor coordonator, redactorul-sef adjunct al acestui ziar neaga ca tabloidul s-a angajat in apararea publica a lui IPS Teodosie. "Domnul Bichir nu a fost organizator. Daca asa a aparut in comunicat, inseamna ca a fost o greseala a celor care l-au scris si trimis presei. Mai mult, nu a fost invitat acolo ca ziarist, ci ca teolog", a fost explicatia lui Irinel Antoniu, de la "Libertatea". Reprezentantii trustului Ringier, proprietarul tabloidului, au refuzat sa faca vreun comentariu.

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă