Chiar înainte de a începe, Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius a fost marcat de un nou gest diplomatic al Ucrainei.
Potrivit unor surse oficiale, Kievul a solicitat o întâlnire de urgenţă în trei, UE-Rusia-Ucraina, după ce acum câteva zile preşedintele Ianukovici a anunţat că ţara sa suspendă pregătirile pentru semnarea Acordului de Asociere.
Gestul a generat proteste de amploare pe străzile Kievului.
Problema majoră din discuţiile UE-Ucraina de până acum a constituit-o situaţia fostului premier Iulia Timoşenko, europenii condiţionând semnarea acordului de eliberarea acesteia din penitenciar.
Evoluţiile din ultima săptămână şi perspectivele rămânerii Ucrainei pe dinafară au făcut ca poziţia statelor europene să sufere unele modificări acum, pe ultima sută de metri. Astfel, în timp ce Germania nu doreşte să renunţe la condiţiile iniţiale, liderii altor ţări încearcă să o convingă pe Angeka Merkel să devină mai flexibilă, în special pe dosarul Timoşenko.
De altfel, fostul premier a declarat zilele trecute, din închisoare, că preferă să rămână înarcerat pentru ca Ucraina să-şi continue drumul european şi s-a solidarizat cu protestatarii pro-UE intrând în greva foamei.
„Oferta rămâne valabilă”
Posibilitatea unei întâlniri tripartite a fost evocată joi şi de presa străină, agenţia Interfax citând în acest sens declaraţiile purtătoarei de cuvânt a Comisiei Europene.
Totodată, întrebată dacă UE ar putea oferi Rusiei noi garanaţii că semnarea de către Ucraina a Acordului de Asociere nu va afecta relaţiile comerciale şi economice, Ahrenkilde Pia Hansen a replicat că Uniunea Europeană a spus deja răspicat acest lucru. Oferta făcută Kievului de către Bruxelles rămâne valabilă, a adăugat oficialul.
Marţi, preşedintele Viktor Ianukovici a declara că Ucraina va aştepta cele mai bune condiţii pentru eventuala semnare a unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, transmite Mediafax.
Ştire în curs de actualizare.