Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

DSVSA permite mişcarea suinelor fermelor de la Boldur-Belinţ

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş permite, de marţi, mişcarea suinelor din cele trei ferme Smithfield România din comuna timişeană Boldur, ca urmare a stingerii oficiale a primului focar de pestă porcină africană (PPA) din Belinț.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 26.03.2019 - 12:10

"Sunt permise mişcările suinelor către abator şi între fermele aceleiaşi companii, după obţinerea avizului sanitar veterinar emis de către DSVSA Timiş. De asemenea, se ridică restricţiile privind mişcarea suinelor pentru exploataţiile nonprofesionale din zona de protecţie şi supraveghere, cu respectarea unor condiţii", a declarat presei directorul executiv al DSVSA Timiş, Cristina Marinela Popa.

Conform acesteia, pentru mişcarea animalelor pe traseele menţionate, este necesar ca acestea să fie identificate, transportul să se facă după solicitarea avizului sanitar veterinar la DSVSA Timiş şi întocmirea documentelor sanitar veterinare de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la circumscripţia de asistenţă.

Pentru stingerea focarului de pestă porcină africană, medicii veterinari ai DSVSA Timiş au fost sprijiniţi de medicii veterinari de liberă practică, de reprezentanţi ai primăriilor implicate şi ai poliţiei rurale.

În zona de protecţie au fost examinate clinic 761 de suine din 147 de exploataţii de la care s-au prelevat probe de sânge pentru examen serologic. În zona de supraveghere au fost examinate clinic 2.525 de suine, din 488 de exploataţii.

Poliţiştii timişeni au deschis un dosar penal, în luna ianuarie, referitor la modul în care suine bolnave de pestă porcină africană din judeţele Bihor şi Arad au ajuns să fie vândute pe piaţa din judeţul Timiş. Ancheta se desfăşoară pe teritoriul mai multor judeţe, întrucât porcii bolnavi de PPA au fost aduşi în Timiş din zonele contaminate Arad şi Bihor. Comercianţii iliciţi riscă pedeapsa cu închisoarea, pentru că au pus în pericol siguranţa populaţiei.

Comentarii

loading...