12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDe ce nu se construiește biserica de la intrarea în stațiunea Mamaia

De ce nu se construiește biserica de la intrarea în stațiunea Mamaia

Alegerile din 2016 au dus la o schimbare în Consiliul Local Constanța. PSD a pierdut, după mulți ani, majoritatea absolută pe care o avea în consiliu și, prin urmare, și posibilitatea de a trece hotărârile de patrimoniu, pentru care este nevoie de votul a două treimi din consilieri. Liberalii și un consilier independent au reușit să blocheze mai multe proiecte inițiate de social-democrați. Așa s-a întâmplat în toamna anului 2016, când s-a supus la vot ca un teren de 300 de metri pătrați, aflat la intrarea dinspre Constanța a stațiunii Mamaia, aproape de campusul universitar. Proiectul a picat. Era pentru a doua oară când PNL se opunea acestui lucru. Pe terenul respectiv funcționa – și funcționează și acum – o capelă, unde slujește preotul Cezar Axinte.

 

De ce s-au opus liberalii

Vârful de lance al celor care s-au opus este consilierul PNL Romeo Rezeanu. Acesta a cerut atunci o evaluare a tuturor bisericilor. „Dorim ca toate bisericile din Constanța să fie evaluate din punct de vedere al Primăriei Constanța, referitor la autorizația de construcție, autorizația de la ISU, ca să nu ne trezim în situația ca, în cazul unui cutremur sau al unui incendiu, cineva să ne acuze pe noi că nu ne facem datoria. Știți foarte bine că sunt multe construite fără autorizație, funcționează fără autorizație. Unele sunt construite pe trotuare, altele lângă spații verzi, în parcuri și așa mai departe. Noi credem că s-a depășit de mult nivelul de toleranță civilizat față de acest fenomen“, a declarat consilierul local Romeo Rezeanu. Acesta era membru în Comisia de urbanism, dar și-a pierdut, pentru câteva luni, poziția de consilier, după ce noua conducere a PNL a încercat să-l înlăture din partid. A câștigat în instanță și a revenit în poziția de consilier liberal.
Primăria susține -construcția

Tot la acel moment, primarul PSD al Constanței, Decebal Făgădău, a criticat în termeni duri intervenția lui Romeo Rezeanu și și-a reafirmat sprijinul pentru biserică. „Arhiepiscopia a promis că biserica va avea și o menire civică. A propus ca demisolul să fie un centru medical destinat persoanelor nevoiașe. Este oricum un alt proiect de hotărâre față de cel respins data trecută. Acela propunea prelungirea. Eu știu că sub mandatul meu nu voi demola nicio biserică, voi milita ca toate să funcționeze, toate să aibă aprobările legale și chiar dacă așa au fost vremurile, în care unii au luat-o înainte și s-au apucat de construit, nu au făcut-o pentru interes personal și au făcut-o din menire civică“, a spus el.

 

Criticile unui senator

Atunci, PNL era condus de actual senator independent Vergil Chițac (între timp, acesta și-a dat demisia din partid). Chițac a afirmat că în 2001 în municipiul Constanţa erau 20 de biserici, iar acum, 15 ani mai târziu, sunt 60. „Nu pot să nu remarc abundenţa de biserici care s-au construit în Constanţa din 2001 încoace. S-a triplat numărul lor. Asta e o agresiune la adresa urbanismului. De exemplu, în parcul de la Casa de Cultură sunt două biserici. Eu cred că Arhiepiscopia s-a obişnuit să meargă pe contrasens. Ori nu îi interesează, ori s-au obişnuit cu asta.“ Referitor la terenul respectiv, a afirmat: „În 2014 a mai fost acelaşi teren atribuit Arhiepiscopiei, care deja a turnat fundaţia şi un altar improvizat fără autorizaţie de construcție. Ei aveau termen până pe 23 iunie 2016 să finalizeze capela. Nu s-a terminat. Aşadar, conform hotărârii de consiliu local, terenul trebuia să intre înapoi în patrimoniul oraşului prin proces-verbal de predare-primire. Nu s-a întâmplat“, a precizat Vergil Chiţac, într-o conferinţă de presă, înainte de votul dat în Consiliul Local.

 

Șicane politice

Am vorbit cu preotul Cezar Axinte despre acest caz. Acesta crede că biserica nu a obținut o hotărâre de consiliu din cauza șicanelor pe care și le fac social-democrații și liberalii, șicane care nu ar trebui să afecteze biserica. Aceste șicane există, evident. La un moment dat, de pildă, destul de recent, liberalii au anunțat un boicot: nu au mai votat nicio hotărâre de consiliu local (fie prin vot negativ, fie prin abținere), pentru că primarul nu le-a răspuns la unele solicitări. „Considerăm că este o bătaie de joc din partea primarului la adresa noastră, dar și a cetățenilor Constanței. Lipsa de transparență și încălcarea legii ne determină să credem că solicitarea noastră atinge niște puncte sensibile pentru Decebal Făgădău”, spunea, în mai 2018, Septimiu Bourceanu, coordonatorul organizației municipale a PNL Constanța. „Îmi este greu să înțeleg ce legătură are calitatea de consilier local, ce legătură are calitate de reprezentant al comunității cu primirea sau neprimirea unui răspuns. Prin această abținere, care sper să fie urmată și de o abținere în momentul în care își ridică indemnizațiile de consilieri locali, au trecut doar 38 de proiecte, iar pe unele le voi relua în ședințele viitoare”, a venit replica primarului.

 

Singura biserică fără niciun fel de taxe

Părintele Axinte vorbește frumos despre biserica unde slujește. Spune că este singura din România care nu are niciun fel de taxe. Aici nu se vând lumânări, nu se iau taxe pentru botez sau pentru orice altceva. „Niciodată nu am luat o bancnotă de un leu”, punctează acesta. Sunt lucruri care nu se cunosc, lucruri care nu s-au mai spus până acum. Acesta a mai spus că biserica nu a primit niciun leu de la Consiliul Local, dar că, până acum, aici s-au investit circa 100.000 de lei, bani veniți de la enoriași, de la profesori universitari la tineri. „Am amenajat terenul, pentru că acolo e o groapă, sub cota zero. Am făcut o pernă de piatră, pentru a turna fundația. Apoi s-a hotărât, în consiliu, că, dacă vom face biserica, va fi de lemn”, a mai spus părintele Axinte.

 

Tratează dependența de droguri

Biserica despre care vorbim se ocupă, cum spuneam, de tineri. Nu numai de studenți, ci și de tinerii care au probleme, probleme mari. În 2017, de exemplu, a derulat un proiect, în parteneriat cu Ministerul Educației, care se numește „Ani de liceu – ghid practic de supraviețuire”. Un proiect în cadrul căruia preoții au fost în liceele partenere, iar, apoi, elevii au venit la biserică. S-a stat de vorbă cu tinerii care au început să consume droguri sau alte substanțe interzise, dar s-au acordat și burse pentru cei care învață foarte bine.

 

Care este situația azi

Nici acum biserica nu este construită pentru că hotărârea nu a trecut prin Consiliul Local. La nivelul Primăriei Constanța s-a constituit o comisie specială care să analizeze situația bisericilor, din punct de vedere al respectării legilor urbanistice. Există, în acest moment, mai multe biserici a căror situație este analizată. Este vorba despre cea despre care vorbim, despre una aflată în cartierul Km. 4-5, despre una în cartierul Palas, dar și despre două în zona Bd. Tomis. În urma discuțiilor punctuale, s-a găsit o soluție pentru fiecare. De exemplu, în Km. 4-5 s-a optat pentru construcția unei biserici de lemn, pentru a combate astfel acuzațiile de betonizare excesivă a Constanței. Interesantă este situația în cartierul Palas, unde mai mulți rromi au ocupat terenul pe care Arhiepiscopia construise fundația. Primăria a găsit însă soluții pentru relocarea lor. Una peste alta, în acest moment este vorba despre trei biserici pentru care se caută soluții.

 

„Nu ne opunem”

Contactat recent de “România liberă”, consilierul local Romeo Rezeanu a spus că nu se opune construirii acestei biserici. „Noi stabilisem în comisia specială, constituită pe lângă Comisia de urbanism, să lucrăm la cinci biserici cu o situație incertă, iar prima condiție a fost să mute bisericile de pe Bd. Tomis, care au fost construite fără autorizație, dar ei au trecut direct la a treia, cea din Mamaia”, a spus Romeo Rezeanu, pentru “România liberă”. Acesta a mai precizat că nu se opune construirii bisericii din Mamaia, dar a subliniat că trebuie rezolvată problema celor două biserici construite fără autorizație.

 

Ce spune consilierul primarului

Din comisia specială menționată face parte și Mihai Petre, unul dintre consilierii personali ai primarului Constanței, Decebal Făgădău. Acesta a confirmat că în comisie s-a discutat cazul a cinci biserici construite „la limita legii”, printre care și bisericuța de la intrarea în Mamaia. „Comisia a recomandat Consiliului Local, în unanimitate, repet, în unanimitate, atribuirea aceluiași teren, într-un termen cât mai scurt. De asemenea, a recomandat să se construiască o biserică de lemn, care să se integreze, din punct de vedere arhitectural, mai bine în peisaj. Nu a fost o obligativitate”, a spus Mihai Petre. După această ședință, la votul din Consiliul Local, proiectul a picat. „Domnii Rezeanu și Popescu (n.r. – Andrei Popescu, consilier local independent; și el este membru al acestei comisii speciale) au votat împotrivă, ca de altfel întregul PNL”, spune Mihai Petre. „În momentul de față, situația este din nou în analiza Consiliului Local. Încercăm să găsim o formulă, să discutăm și cu PNL, și cu PMP, să-i facem să înțeleagă că acolo este o comunitate religioasă destul de consistentă și că biserica respectivă nu face numai activitate religioasă, ci derulează și activități cu tinerii, cu consumatorii de droguri, de pildă. Este nevoie de două treimi ca să treacă prin Consiliul Local. Cert este că biserica este mai mult decât utilă în zonă”, a precizat acesta. Mihai Petre a subliniat că înaintașii PNL, Brătienii, și în general liberalii sunt fondatori de biserici, apărători ai Bisericii.

Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...
Ultima oră
Pe aceeași temă