3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiCredincioșii nu vor avea voie să atingă racla cu moaștele Sfintei Parascheva

Credincioșii nu vor avea voie să atingă racla cu moaștele Sfintei Parascheva

În plus, vor trebui să poarte măşti, să păstreze distanţa socială cât stau la rând şi să se dezinfecteze pe mâini – ca măsuri de prevenție pentru stoparea răspândirii COVID-19.

“Arhiepiscopia Iaşilor are obligaţia delimitării raclei cu Moaştele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta”, se precizează în hotărârea 35 a CJSU Iaşi.

În aceeaşi şedinţă CJSU a stabilit că revine în sarcina Arhiepiscopiei Iaşilor să stabilească un perimetru delimitat, având ca punct de referinţă Ansamblul Mitropolitan Iaşi, în vederea desfăşurării sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Se verifică documentele

În acest perimetru va fi permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi; perimetrul în cauză şi punctele de acces vor fi stabilite de comun acord cu organele de ordine şi cu Primăria Municipiului Iaşi, iar intrarea persoanelor în zonă va fi permisă pe baza verificării actelor de identitate, potrivit unui comunicat.

În perimetrul indicat, organizatorii, cu sprijinul organelor de ordine, vor lua măsuri pentru păstrarea unei distanţări fizice de minim 1,5 m între persoane.

Conform Hotărârii CJSU din luna iunie, este instituită obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice închise şi deschise de pe întreg teritoriul judeţului Iaşi. Pe teritoriul municipiului Iaşi se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

Conform aceleiaşi decizii, accesul credincioşilor în lăcaşul de cult se face astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 metri între persoane.

La intrarea în Ansamblul Mitropolitan Iaşi sau în proximitatea acestuia, în funcţie de modul de stabilire a perimetrului delimitat, persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant, pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios. Organizatorii au obligaţia efectuării triajului observaţional al pelerinilor. Accesul credincioşilor care, după efectuarea triajului observaţional, prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură) în Ansamblul Mitropolitan Iaşi şi a perimetrului delimitat.

Se dispune în sarcina organizatorilor să amplaseze, la loc vizibil, anunţuri scrise privind regulile de igienă şi distanţare fizică în Ansamblul Mitropolitan Iaşi şi în perimetrul menţionat. Se dispune în sarcina organizatorilor ca la activităţile religioase din interiorul Ansamblului Mitropolitan Iaşi şi în perimetrul menţionat să se organizeze circuite separate de intrare şi ieşire, semnalizate explicit.

De asemenea, în şedinţa extraodinară a CJSU Iaşi s-a dispus amplasarea de filtre de control pe şoselele din judeţ şi din municipiul Iaşi, formate din echipaje mixte ale Jandarmeriei Române şi IPJ Iaşi care vor acţiona conform planurilor de măsuri specifice. 

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva este sărbătorit pe 14 octombrie. 

Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă