16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăȘtirile zileiBugetul Primăriei București pentru 2020, adoptat de Consiliul General

Bugetul Primăriei București pentru 2020, adoptat de Consiliul General

Proiectul a trecut cu 33 de voturi ”pentru”, 15 ”împotrivă” şi 3 abţineri.

Cheltuielile de personal sunt estimate la aproximativ 1,9 miliarde de lei. Sunt prevăzute cheltuieli pentru bunuri şi servicii în valoare totală de circa 1,9 miliarde lei.

Primarul general, Gabriela Firea, a spus, la începutul şedinţei CGMB, că peste 500 de milioane de euro sunt pentru fluidizarea traficului, peste 200 milioane de euro pentru servicii publice (termoficare, iluminat, apă, canal), peste 100 milioane de euro pentru sănătate, peste 100 milioane de euro în domeniul protecţiei sociale.

Înainte de vot, Firea a declarat că “la Primăria Capitalei este democraţie”, pentru că se dezbate proiectul de buget. “Guvernul s-a dus în Parlament să-şi asume răspunderea pe buget. (…) Mare diferenţă între doi lideri politici”, a adăugat ea.

Consilierul general ALDE Tudor Tim Ionescu a arătat că bugetul este al bucureştenilor. “Fac un apel la toţi consilierii generali, putem să-l ameliorăm, dar haideţi să-l votăm acum! Grupul ALDE va vota acest buget”, a menţionat Ionescu.

Consilierii generali ai PNL Alexandru-Hazem Kansou şi Cristian Olteanu au anunţat că votează bugetul.

Consilierul PSD Ancuţa Florea a depus un amendament vizând modificări de sume la mai multe obiective de investiţii, care a fost adoptat.

Şi consilierul USR Alexandru Gâdiuţă a depus un amendament privind creşterea sumelor pentru reabilitarea sistemului de termoficare, pentru spitale şi infrastructură, însă nu a trecut.

“Principala problemă a acestui buget este că nu e ancorat în realitatea bugetară a Capitalei, nu ţine cont de experienţa anilor anteriori. (…) Există o mare supraestimare a veniturilor, asta ne va face să sacrificăm investiţiile”, a spus Gâdiuţă.

El a amintit că anul trecut au fost opt rectificări bugetare.

Consilierul USR Ana-Maria Ciceală a susţinut că bugetul e grevat de 2 ani de companii declarate ilegale definitiv în instanţă.

“Principala problemă a acestui buget e că e o minciună”, a declarat consilierul general PNL Stelian Bujduveanu. El a explicat că bugetul îşi propune venituri de peste 7 miliarde de lei, însă anul trecut veniturile obţinute au fost de 4 miliarde de lei.

“Grupul PNL va vota împotriva acestui buget (…) pentru că este un buget ireal, fantasmagoric”, a adăugat Bujduveanu.

Potrivit unui comunicat al PMB privind proiectul de buget, 33 de consilieri au votat “pentru” (24-PSD, 4-PMP, 3-ALDE şi 2 PNL), 3 consilieri s-au abţinut (unul de la PNL şi doi de la USR), iar alţi 12 consilieri USR şi trei PNL au votat “împotrivă”.

Firea a precizat că nu există alocări în buget pentru companiile municipale, acestea nu au o prealocare, un capitol separat în bugetul Municipiului Bucureşti şi a afirmat că Primăria Capitalei face plăţi către aceste companii doar în baza facturilor şi doar în situaţia în care a contractat de la acestea servicii/lucrări.

Conform PMB, cei aproximativ 518 milioane euro alocaţi pentru proiectele de fluidizare a traficului contribuie şi la combaterea poluării din Capitală: infrastructură, continuarea programului de înnoire a parcului auto al STB, subvenţia pentru transportul public. Din această sumă, 165,7 milioane euro sunt pentru cele 430 de noi mijloace de transport şi un rest de plată la cele 400 de autobuze livrate deja.

45 de milioane de euro sunt prevăzuţi pentru consolidări, iar domeniul culturii are o alocare de 153 milioane euro, adică aproximativ 10% din bugetul Capitalei.

Contribuţia Primăriei Capitalei la organizarea UEFA 2020 se ridică anul acesta la 12,5 milioane euro.

Cele mai citite

Zeci de persoane, care încercau să ajungă în Piaţa Taksim pentru o manifestaţie de 1 Mai, reţinute de poliţie

Zeci de manifestanţi adunaţi la Istanbul pentru a sărbători 1 Mai au fost reţinuţi miercuri de forţele de ordine.Primele altercaţii au apărut în timp...

Ghid complet despre tâmplărie din aluminiu

Tâmplăria din aluminiu a devenit o alegere populară pentru multe proiecte de construcție și renovare datorită proprietăților sale durabile și esteticii versatile. În acest...

Zeci de persoane, care încercau să ajungă în Piaţa Taksim pentru o manifestaţie de 1 Mai, reţinute de poliţie

Zeci de manifestanţi adunaţi la Istanbul pentru a sărbători 1 Mai au fost reţinuţi miercuri de forţele de ordine.Primele altercaţii au apărut în timp...
Ultima oră
Pe aceeași temă