18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiBogdan Aurescu a participat la sesiunea de închidere a celei de-a 9-a...

Bogdan Aurescu a participat la sesiunea de închidere a celei de-a 9-a ediții a Bucharest Forum

Oficialul  român a susținut un discurs în cadrul sesiunii de închidere a evenimentului, prilej cu care a prezentat viziunea României asupra sistemului multilateral actual, cu accent asupra modalităților de consolidare și eficientizare a acestuia, inclusiv în baza lecțiilor învățate în urma crizei pandemice.

Bucharest Forum este o inițiativă a Institutului Aspen România, susținută de German Marshall Fund of the US – Biroul din București şi de Ministerul Afacerilor Externe, alături de alte instituții guvernamentale din România.

În intervenția sa în cadrul Formului, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că, în contextul unui mediu internațional deja complex și marcat de multiple provocări, pandemia de COVID-19 a accelerat o serie de tendințe îngrijorătoare în plan global şi a expus vulnerabilitățile sistemului multilateral.

A arătat că  diplomația română a extras, ca urmare a evoluțiilor recente, lecții importante, evocând interdependența puternică între sferele de acțiune națională și internațională, criza actuală demonstrând că este nevoie de acțiune multilaterală promptă, eficientă și coordonată, pentru a putea fi depășite efectele negative pe diferite paliere. În același timp, evoluțiile recente au reconfirmat faptul că, pentru o cooperare eficientă, este nevoie de o ordine mondială funcțională și de un sistem internațional puternic, eficient, bazat pe respectarea dreptului internațional.

În contextul aniversării, în 2020, a 75 de ani de la înființarea Organizației Națiunilor Unite, șeful diplomației române a reafirmat necesitatea consolidării sistemului ONU. La 65 de ani de când a devenit membru al Organizației, România continuă să susțină ferm valorile și principiile promovate de Carta ONU și a asigurat că România va coopera cu celelalte state membre, în scopul de a eficientiza, reforma și revitaliza multilateralismul, în beneficiul direct al cetățenilor.

Șeful diplomației române a amintit și importanța formatelor multilaterale regionale și tematice în cadrul arhitecturii multilaterale complexe care definește politica externă a României. A reamintit că, în luna iunie a acestui an, țara noastră s-a angajat să prelungească, pentru asigurarea continuității, pentru încă 6 luni, Președinția-în-Exercițiu a Organizației pentru Cooperarea Economică la Marea Neagră (OCEMN). Totodată, a prezentat prioritățile României și rezultatele concrete obținute în calitate de țară care asigură președinția Comunității Democrațiilor, între anii 2019 și 2021. Totodată, a arătat că țara noastră favorizează platformele flexibile de cooperare care pot aduce valoare adăugată multilateralismului, precum Alianța pentru Multilateralism, la care România s-a alăturat oficial în acest an.

În finalul intervenției sale, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat rolul de lider pe care Uniunea Europeană îl poate juca la nivel global în revitalizarea sistemului multilateral, în baza legitimității sale democratice și a naturii sale multilaterale, a resurselor dedicate asistenței umanitare și celei pentru dezvoltare, a contribuției la eforturile de menținere a păcii și de mediere a conflictelor și a istoricului de stabilire a normelor în domenii precum schimbările climatice sau protejarea vieţii private și a drepturilor conexe ale cetățenilor. Ministrul afacerilor externe a mai amintit că UE trebuie să aibă în vedere, în acest sens, consolidarea și diversificarea parteneriatelor și alianțelor cu țările care împărtășesc aceleași valori, obiective și moduri de acțiune comune în sfera multilaterală. În același timp, a evidențiat faptul că întărirea relației transatlantice trebuie să se afle în centrul acestui efort, deoarece SUA și UE fac parte din aceeași comunitate de securitate și valori, a căror importanţă depăşeşte subiectele temporare de divergenţă.

Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă