10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăȘtirile zileiBiblioteca Națională e uitată în frig. Angajații protestează, cărțile se degradează

Biblioteca Națională e uitată în frig. Angajații protestează, cărțile se degradează

Sediul Bibliotecii Naționale a României continuă să aibă mari probleme cu încălzirea, deși Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) anunțase, încă din data de 14 decembrie, că s-a reușit repunerea în funcțiune a centralei termice.

La 14 decembrie, MCIN comunicase că “a întreprins toate demersurile legale privind punerea în funcţiune a centralelor de tratare a aerului în toată clădirea Bibliotecii Naţionale, conform contractului 5302/2018”. “Menţionăm că, începând cu săptămâna în curs instalaţia a fost pusă în funcţiune, iar clădirea beneficiază de energie termică, furnizată în parametri optimi”, susținea comunicatul Ministerului. 

Totuși, angajați din cadrul Bibliotecii au dezvăluit, astăzi, că în spațiile acestei instituții de cultură continuă să fie foarte frig, ceea ce afectează activitatea personalului și pune în pericol integritatea colecțiilor din inventarul acesteia, unele dintre ele fiind unicat.

Întreaga dispută privind sistemul de încălzire din sediul BNaR a izbucnit la sfârșitul lunii octombrie 2018, după ce angajații au reclamat că acest sistem nu funcționează. 

„Suntem în frig de o lună. Am trimis, prin sindicat, mai multe solicitări, iar Ministerul ne-a răspuns, prin serviciul administrativ, că nu se poate să pornească acum căldura, pentru că nu sunt bani. Avem centrală proprie, iar încăperea în care se află este plină de purici şi trebuie să vină şi deratizarea”, explica, la sfârșitul lunii octombrie, un angajat al Bibliotecii Naționale.

„Vor să facă economie, dar pe sănătatea noastră…”, a mai dezvăluit acesta. Situaţia a fost confirmată și de alți lucrători din cadrul BNaR.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă