18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zilei50 de ani de arhitectură la Timişoara

50 de ani de arhitectură la Timişoara

Momentul a fost marcat printr-un eveniment online de suflet, ce a reunit cadre didactice, studenţi, absolvenţi şi invitaţi, care au depănat amintiri din cei 50 de ani de activitate.

În deschiderea manifestării, decanul facultăţii, prof.univ.dr.arh. Ioan Andreescu, a vorbit despre provocările specializării, în special în perioada de început, despre etapele parcurse, despre reinventarea permanentă şi adaptarea la cerinţele fiecărei perioade, dar şi despre drumul extrem de solicitant care urmează, pentru consolidarea capitalului acumulat până în prezent.

Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a făcut o paralelă între aniversarea de 50 de ani a Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism şi cea de 100 de ani a Universităţii Politehnica Timişoara, subliniind plusul pe care arhitectura îl aduce în cadrul instituţiei, pe care ingineria nu îl poate suplini.

O trecere în revistă a istoriei de 50 de ani a specializării de Arhitectură a făcut şi prof.univ.dr.arh. Vlad Gaivoronschi, care a subliniat caracterul de avangardă pe care l-a avut specializarea încă de la început, prin profesorii de marcă pe care i-a avut, prin lucrările care au devenit piese de valoare în peisajul arhitectural românesc, dar şi de impactul pe care grupul Sigma l-a adus în peisajul cultural timişorean.

Prodecanul facultăţii, conf.univ.dr.arh. Cristian Blidariu a vorbit de relaţia dintre Facultatea de Arhitectură şi Urbanism şi UPT, cu accent pe internaţionalizarea activităţii, pe concursurile şi premiile câştigate, parteneriatele încheiate, schimburile de profesori şi studenţi prin programele Erasmus, activitatea de cercetare, proiectele în care a fost implicată facultatea etc.

Directorul Departamentului de Arhitectură, conf.univ.dr.arh. Cătălina Bocan, s-a referit în special la studenţia din Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, vorbind despre parcursul pe care îl are un student, de la admitere până la absolvire, despre cursuri şi concursuri, despre activitatea din amfiteatre, dar mai ales cea din ateliere, despre activităţile şcolare şi cele extraşcolare, despre utilizarea spaţiilor expoziţionale, despre petrecerile, serile muzicale şi excursiile de studii.

Despre specializarea Mobilier şi amenajări interioare, care a împlinit 10 ani de activitate a vorbit dr.arh. Irina Mohora, care a subliniat presiunea mare venită din mediul economic pentru înfiinţarea acestei specializări.

Lect.dr.arh. Marius Găman a prezentat, tot cu ocazia evenimentului festiv, albumul aniversar “50 de ani de arhitectură în Timişoara” care, pe lângă istoricul celor 50 de ani ai specializării, prezintă evoluţia facultăţii, date statistice, impactul la nivelul oraşului, dar şi răspândirea absolvenţilor în toate colţurile lumii.

Un mesaj de suflet a fost trimis de profesorul Teodor Octavian Gheorghiu, fost cadru didactic al specializării de Arhitectură, încă de la înfiinţarea acesteia în cadrul Institutului Politehnic “Traian Vuia”.

În cadrul aniversării, studenţii “Asociaţiei de la 4” au vorbit despre proiectele, activităţile, acţiunile caritabile, campaniile derulate, iar tineri absolvenţi au împărtăşit din experienţa lor, atât ca studenţi, cât şi ca tineri încadraţi pe piaţa muncii.

Aniversarea a continuat cu decernarea distincţiei de profesor emerit pentru şase dintre cadrele didactice ale facultăţii, în semn de recunoştinţă pentru întreaga activitate didactică şi de cercetare pe care aceştia au desfăşurat-o: Smaranda Bica, Tudor Clipii, Cristian Dumitrescu, Teodor Octavian Gheorghiu, Radu Radoslav şi Liliana Roşiu.

În finalul evenimentului au fost acordate şi premii surpriză, de studenţi onorifici, lui Florin Buzgău şi Andrei Chindriş, realizatori ai unor meme-uri amuzante, ce au devenit virale, care au ca personaje cadre didactice ale Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism, şi care au descreţit frunţile tuturor celor prezenţi.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă