20 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSănătateMedic anestezist: Sunt situații în care noradrenalina nu-l mai poate ajuta pe...

Medic anestezist: Sunt situații în care noradrenalina nu-l mai poate ajuta pe pacient

Dr Radu Țincu a spus  că, în exces, noradrenalina poate afecta grav alte organe

Explicațiile dr Radu Țincu, medic primar de Anestezie și Terapie Intensivă și șeful Secției ATI II, din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca, vin în contextul scandalului de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Țincu a explicat la Antena 3 că, „dacă funcția cardiacă n-a putut fi recuperată cu medicație, noradrenalina nu avea cum să fie eficientă”.

„Ar trebui să ne punem întrebarea de ce nu a crescut tensiunea arterială a pacientului. Asta e o întrebare foarte importantă. Pacientul avea o insuficiență cardiacă congestivă clasa patru. Asta înseamnă că forța de contracție a inimii era foarte scăzută și, cel mai probabil, ea nu a putut fi recuperată cu medicație cardiacă, pentru a crește această forță de contracție. Ce trebuie să înțelegem este că noradrenalina este utilă pentru a da posibilitatea medicilor să recapete funcția organului respectiv. Dacă această capacitate funcțională nu poate fi recuperată, noradrenalina n-avea cum să fie eficientă, pentru că acel om nu mai avea forță de contracție a cordului suficientă, care să permită menținerea unei tensiuni arteriale.

Medicul Țincu a mai declarat și că noradrenalina, la o tensiune patru cu trei, dacă nu are nici un efect, poate face mai mult rău.

„Organele abdominale suferă în totalitate: ficat, rinichi, tub digestiv. Discutăm de hipoperfuzie periferică cu apariția acidozei metabolice. Sunt foarte multe elemente care pot să apară, atunci când folosim în exces noradrenalina, neavând un efect pozitiv asupra tensiunii”, a mai spus Radu Țincu.

Explicațiile sale vin în contextul în care două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon au fost arestate pentru 30 de zile, sub acuzația că au provocat în mod intenționat decesul unui pacient, prin scăderea dozei de noradrenalină.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

România obține pentru prima dată poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și un portofoliu important

Roxana Mînzatu va administra un portofoliu major, care va gestiona 235 de miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat astăzi...

Debitul Dunării se va dubla în zilele următoare

Dunărea a ieșit din matcă la Viena și sunt în pericol locuințe și din Budapesta Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a transmis...

Rolul României în promovarea transparenţei şi a integrităţii la nivel internaţional este astăzi mai relevant ca niciodată, a afirmat Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 17 septembrie 2024, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a Controlorului General al...
Ultima oră
Pe aceeași temă