17.8 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăPoliticăRafila, despre cazul Pantelimon: Nu am motive să-mi dau demisia

Rafila, despre cazul Pantelimon: Nu am motive să-mi dau demisia

„Toată lumea m-a întrebat dacă îmi dau demisia. Nu cred că am motive să-mi dau demisia legat de acest caz”, spune Alexandru Rafila, referitor la scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon. El adaugă că premierul nu i-a cerut demisia, dar că nu exclude să o facă pe viitor, potrivit Antena3.

„Toată lumea m-a întrebat dacă îmi dau demisia. Nu cred că am motive să-mi dau demisia legat de acest caz.

Cred că mai important decât o demisie este problema legată de credibilitatea sistemului de sănătate și mai ales a corpului medical. Au existat foarte multe voci care au blamat in corpore corpul medical. Eu nu sunt de acord, pentru pune sub semnul întrebării foarte-foarte mulți profesioniști care își fac treaba pentru o situație care e absolut dezastruoasă și o să vedem după pronunțarea instanței dacă e sau nu reală”, a mai declarat Alexandru Rafila, miercuri seara, la Antena3.

Întrebat dacă se așteaptă ca premierul Marcel Ciolacu să îi ceară demisia, Rafila a replicat: „întotdeauna în politică este o astfel de posibilitate”.

De asemenea, el susţine că Ciolacu nu i-a sugerat până în prezent că este posibil să-i ceară demisia.

Patru concursuri au fost degeaba

Rafila a precizat că acțiunea Corpului de Control din luna aprilie a fost una „de verificare şi documentare a celor două petiţii” transmise cu privire la unele nereguli în spital: „nu a fost vorba despre un control care avea legătură cu morţile”.

Cât despre Sorin Luca, deși a demisionat din funcția de șef al Corpului de Control al MS, va rămâne angajat, pentru că este funcționar public.

„Este decizia dânsului (să demisioneze din funcția de șef al Corpului de Control al ministrului Sănătății – n.red.). Este o situație foarte tensionată care a pus la îndoială și credibilitatea unor structuri din Ministerul Sănătății, mai ales a acestui corp de control, în care era delegat ca și director. Sigur, o să rămână, pentru că e funcționar public, o să rămână angajat în Corpul de control. Am numit cu delegație o altă persoană”.

Oricum Sorin Luca deţinea funcţia ca interimar, ”cu delegaţie”. Rafila a dezvăluit că a organizat de patru ori concurs pentru ocuparea funcţiei de şef al Corpului de Control, dar că de fiecare dată candidaţii nu au trecut probele pentru a ocupa postul.

”Eu am încercat să ocup postul de director (al Corpului de Control al ministrului Sănătăţii – n.red.) şi am organizat nu mai puţin de patru ori, deci în timpul mandatului meu a fost scos de patru ori la concurs postul. De fiecare dată s-au prezentat un număr de persoane şi au căzut la concurs”, a afirmat Alexandru Rafila, citat de News.ro.

Ultimul astfel de concurs a avut loc în urmă cu două sau trei săptămâni. La examenul pentru ocuparea postului s-au înscris persoane ”din exterior”.

Rafila a susţinut că Sorin Luca ”nu s-a înscris la concurs niciodată”.

Şeful interimar al Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, Sorin Luca, a demisionat, în urma situaţiei create la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Consilier Rafila, mesaj cinic după tragedia de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Este un gest compasionat să curmi suferința unui bolnav cu șanse minime de supraviețuire ca să faci loc altuia care poate va trăi?

Consilierul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, Gabriel Diaconu caută scuze și explicații medicilor acuzați că au omorât cu premeditare pacieți aflați la ATI, în spitalul Sfântul Pantelimon din București.
Astfel, Gabriel Diaconu, psihiatru și consilierul onorofic a Ministrului Sănătății Alexandru Rafila, a scris pe rețelele sociale o postare intitulată „Ce are, ce n-are sens, în scandalul de la spitalul Sfântul Pantelimon”. Gabriel Diaconu se întreabă dacă decizia unui medic de a lăsa să moară un pacient aflat în stare foarte gravă nu poate fi considerată folositoare în anumite situații:

„Întrebarea e de ce? Cui prodest? Câtă vreme ai – ipotetic – toate paturile din ATI blocate, și ai cazuri cu șanse mai bune de supraviețuire în UPU care nu pot fi transferate, este un gest compasionat să curmi suferința unui bolnav cu șanse minime de supraviețuire ca să faci loc altuia care poate va trăi? Asta s-a întâmplat, dacă asta s-a întâmplat, acolo?”

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Sfânta Mediocritate – Academia Catavencu

Avem două declarații: Victor Ciutacu: „ Căutăm diplomele lui Ciolacu, dar avem un olimpic la Capitală și rezultatele priceperii le trăim zilnic”. Victoria Stoiciu, consiliera lui...

Ce trebuie să facă o companie pentru a accesa noul program de finanțare pentru afacerile în creștere

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), care administrează programe precum Noua Casă și IMM Invest, va lansa un...

Sfânta Mediocritate – Academia Catavencu

Avem două declarații: Victor Ciutacu: „ Căutăm diplomele lui Ciolacu, dar avem un olimpic la Capitală și rezultatele priceperii le trăim zilnic”. Victoria Stoiciu, consiliera lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă