Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a răspuns unei întrebări primite din partea ziarului “România liberă”, transmițând, pe această cale, un avertisment sever. În cadrul unei conferințe de presă online organizată, ieri, de Ambasada Rusiei, ziarul “România liberă” a adresat următoarea întrebare: „În cazul unui război între NATO și Rusia, cum va fi tratată România de către Rusia?”.
Răspunsul ambasadorului Kuzmin a fost următorul: „În cazul unui război NATO – Rusia, Rusia va trata România ca pe un membru al NATO – dacă România rămâne în NATO până la acel moment”.
Acest mesaj, neobișnuit de dur pentru un diplomat de carieră, a venit după ce ambasadorul Kuzmin fusese întrebat, de un alt jurnalist, ce efecte poate avea asupra României întâlnirea dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin, întâlnire programată la 16 iunie la Geneva (Elveția). La această întrebare, ambasadorul Kuzmin răspunsese că nu se poate pronunța înainte ca respectiva întâlnire să aibă loc.
Rusia a organizat această conferință de presă în România, unul dintre cei mai fideli aliați ai SUA, la o zi după începerea primului turneu în Europa, în calitate de șef de stat, a președintelui SUA, Joe Biden. Primul mesaj al lui Biden către Rusia, inclus într-un discurs avut la baza aeriană Mildenhall din Marea Britanie, a fost, și el, o amenințare.
“Vrem o relaţie stabilă şi previzibilă dar să fiu clar: Statele Unite vor răspunde într-un mod puternic şi semnificativ dacă guvernul rus se angajează în activităţi nocive”
Joe Biden,
Președintele Statelor Unite
Oficialii români au oscilat până acum între ideea de a ne întări securitatea prin forțe proprii și cea de a strânge relația cu NATO, întrucât, așa cum se exprima recent ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, principalele garanții de securitate ni le oferă apartenența la Alianța Nord – Atlantică și mai ales parteneriatul strategic cu SUA.
„Faptul că România face parte din Alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi. Nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei”
Bogdan Aurescu,
Ministrul Afacerilor Externe
România ar trebui să fie protejată de ceilalți membri ai Alianței în cazul unui eventuale agresiuni, dar țara noastră trebuie să reziste cu forțe proprii până ce primește sprijin extern.
În conferința de presă de ieri de la București, ambasadorul Valery Kuzmin s-a referit pe larg, în mod critic, la acțiunile NATO în estul Europei, acțiuni care, chiar dacă se desfășoară pe teritoriile sau în apele teritoriale ale unor țări NATO, sunt percepute de regimul de la Moscova drept o amenințare.
„Manevrele din vecinătatea graniţelor noastre, cu participarea unor ţări occidentale importante, cu sute și mii de oameni, sunt văzute de noi ca provocatoare, pentru că pun în pericol stabilitatea şi situaţia de securitate din Marea Neagră”, a susținut ambasadorul Federației Ruse.
El a argumentat că nu doar Statele Unite, ci și Uniunea Europeană ar avea planuri ofensive la adresa Rusiei. În mod evident, acest punct de vedere, rostit de ambasadorul Rusiei în România, este o dublă amenințare la adresa României, atât ca stat aliat al SUA cât și ca stat membru al UE.
„Vedem că una dintre marile preocupări ale Uniunii Europene este mobilitatea militară, mai precis adaptarea infrastructurii din ţările europene pentru ca forţele NATO să ajungă mai repede la graniţele Rusiei”, a explicat ambasadorul Kuzmin. În mod interesant însă, el n-a avut nicio referire la acele țări, membre UE, care întrețin o relație bună cu Rusia, pornind mai ales de la resursele de gaz pe care guvernul de la Moscova ar fi dispus să le livreze statelor din vestul Europei – inclusiv Germaniei.
În mod similar, ambasadorul Rusiei a subliniat, ieri, că țara lui este prima care a acceptat să fie produs vaccinul ei anti – Covid, Sputnik V, și în alte țări. Se poate deduce că Rusia ar fi dispusă să ofere nu doar gaze ci și vaccin unor state din UE, ca un semn de bunăvoință, dar în schimbul promisiunii că acele state se vor “distanța”, politic, de Washington și de Bruxelles.