15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInternaționalImpas diplomatic: Ministrul ungar de Externe îl face mincinos pe omologul său...

Impas diplomatic: Ministrul ungar de Externe îl face mincinos pe omologul său polonez

Polonia și Ungaria au ajuns la relații încordate, din cauza deciziei Budapestei de a menține legături economice și diplomatice cu Rusia

Ministrul de externe al Ungariei l-a acuzat pe omologul său polonez că a mințit, în timp ce tensiunile care mocnesc între Varșovia și Budapesta, cu privire la Ucraina, se transformă într-o disputa diplomatică, scrie Reuters.

Până mai ieri aliați, Polonia și Ungaria au ajuns la relații încordate, din cauza deciziei Budapestei de a menține legături economice și diplomatice cu Rusia și, mai recent, a blocării restituirilor Uniunii Europene pentru statele membre, care au dat muniții Kievului.

Tensiunile au devenit și mai pronunțate când un nou guvern pro-UE a venit la putere în Polonia în decembrie, trasând o direcție, într-o perioadă în care Varșovia și Budapesta erau aliate în disputele cu blocul comunitar, pe probleme precum statul de drept sau drepturile LGBT.

Într-un interviu pentru revista online Visegrad Insight, publicat luni, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că omologul său maghiar, Peter Szijjarto, pare să se răzgândească cu privire la propunerea poloneză de a organiza o reuniune a UE în Ucraina, după ce a primit instrucțiuni de la Budapesta.

„A depășit o altă linie și a mințit când a spus că am susținut cu entuziasm propunerea lui aiurea de a organiza următoarea întâlnire informală a miniștrilor de externe ai UE în Ucraina”, a postat Szijjarto pe pagina sa de Facebook, referindu-se la ministrul Radoslaw Sikorski.

A fost doar ultimul dintr-o serie de schimburi aprinse între cele două guverne din ultimele zile.

Sâmbătă, premierul ungar, Viktor Orban, a ținut un discurs, în care a acuzat Polonia de ipocrizie și de cumpărare de petrol rusesc prin intermediari.

„Ne dau prelegeri pe motive morale, ne critică pentru relațiile noastre economice cu Rusia și, în același timp, fac afaceri cu rușii”, a spus Orban.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă