25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialScandalul gunoiului mocneste in Hunedoara

Scandalul gunoiului mocneste in Hunedoara

Dupa ce in anul 2001, Consiliul Local Deva a solicitat eliberarea acordului de mediu pentru construirea rampei ecologice in Dealul Paiului, acum aceleasi persoane se opun proiectului si incearca demararea unei alte investitii: un deponeu ecologic la Simeria.

Gunoiul hunedorenilor, motiv de scandal

Autoritatile locale din sase municipii si orase din judetul Hunedoara s-au intalnit pentru a se pune de acord in privinta incheierii unui parteneriat public privat cu o firma romano-germana, in vederea construirii unui deponeu ecologic de gunoi, in zona Simeria. Pe de alta parte, in apropiere de Deva, pe Dealul Paiului, au fost demarate lucrarile la o rampa de gunoi ecologica de catre o societate mixta romano-austriaca la care CL Deva este actionar, „Tips Deva” SRL.
Problema este ca, potrivit planului national de gestionare a deseurilor, in judet pot fi construite doar doua depozite ecologice de gunoi, dintre care una in Valea Jiului. Georgeta Barabas, consilier superior Relatii Publice al Agentiei de Protectia Mediului, sustine ca atata timp cat firma „Tips” detine autorizatie de mediu pentru construirea deponeului ecologic, nu se mai poate elibera un alt acord de mediu, altei firme, pentru o zona apropiata.

S-a razgandit

Prima intalnire a reprezentantilor din Deva, Hunedoara, Orastie, Simeria, Calan si Hateg a avut loc, saptamana trecuta, la Consiliul Judetean Hunedoara, pentru acest proiect, la initiativa presedintelui institutiei, Mircea Molot. El a declarat atunci ca a fost necesara gasirea unui amplasament pentru groapa ecologica. „Rampa care se construieste pe Dealul Paiului va fi amplasata chiar in mijlocul municipiului, dupa ce Hunedoara, Deva si Simeria vor deveni o singura unitate administrativa. Asa ceva nu este posibil, prin urmare vom incheiat un parteneriat public privat cu firma care construieste si deponeul din Valea Jiului, care va construi groapa ecologica intr-o alta zona”, a spus Molot.
Pe vremea cand s-a constituit „Tips”, actualul presedinte al CJ detinea functia de viceprimar al Devei si s-a declarat de acord cu proiectul firmei. Mai mult, conducerea de atunci a Primariei a formulat o plangere prealabila Ministerului Apelor Padurilor si Mediului Bucuresti in care cerea eliberarea autorizatiei de mediu pentru rampa din Dealul Paiului.
Actualul viceprimar al municipiului Deva, Florin Oancea, sustine ca localitatile implicate in acest proiect trebuie sa livreze la poarta deponeului ecologic, care urmeaza sa fie construit pe Dealul Barcii, la un kilometru de fostul complex de miei de la Simeria, 140.000-150.000 de tone de deseuri pe an. Potrivit sursei citate, rampa din Dealul Paiului nu mai este de actualitate, deoarece exista probleme cu terenul pe care e amplasata, care apartine unui composesorat.

Austriecii nu renunta

In replica, reprezentantii firmei austriece care investeste in rampa din Dealul Paiului, sustin ca problema terenului va fi rezolvata in scurt timp si nu vor sa renunte la proiect. „Constructia rampei ecologice din Dealul Paiului a inceput. Problema terenurilor va fi rezolvata in scurt timp. „Tips” SRL detine autorizatie de mediu pentru construirea rampei. Noi nu avem de gand sa renuntam la acest proiect in care am investit”, a afirmat Adrian Balaneanu, asistent manager al firmei austriece.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă