11.3 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSănătateCafeaua, băutura "miraculoasă". Ce beneficii are, potrivit experților

Cafeaua, băutura „miraculoasă”. Ce beneficii are, potrivit experților

Cafeaua, una dintre cele mai populare băuturi din lume, oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Consumată cu moderație, aceasta poate îmbunătăți funcția cognitivă, crescând concentrarea și vigilența datorită conținutului său de cofeină.

Ce beneficii are cafeaua. „Mini-dieta mediteraneană”

De asemenea, cafeaua conține antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi, protejând celulele organismului. S

tudiile au arătat că un consum regulat de cafea poate reduce riscul de boli neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson, și poate contribui la sănătatea cardiovasculară.

În plus, cafeaua poate stimula metabolismul, fiind un ajutor în gestionarea greutății corporale.

Experții spun că am putea considera cafeaua o „mini-dietă mediteraneană”.

Beneficiile pentru sănătate ale băuturii pe care milioane de oameni o consumă pentru a-și începe ziua depășesc cu mult riscurile potențiale, așa cum spun experții, la fel cum este și dieta populară care limitează consumul de carne roșie și grăsimi, scrie upi.

Dieta mediteraneană este în primul rând o dietă bazată pe plante, iar cafeaua este o băutură pe bază de plante,

a declarat Stephen Safe, un cercetător cu expertiză în prevenirea cancerului, potrivit sursei citate.

Dacă vom compara beneficiile cafelei cu cele ale dietei mediteraneene, abia poți să faci diferența între ele,

a adăugat Safe, profesor distins de biochimie și biofizică la Universitatea Texas A&M din College Station.

Un risc cu până la 30% mai mic de a dezvolta boala Parkinson

Într-o revizuire a studiilor recenzate de către colegii săi, Safe a constatat următorul lucru: consumul de cafea poate ajuta la reducerea riscului de anumite tipuri de cancer, precum și de diabet de tip 2, boala Parkinson și demență.

De exemplu, un studiu din 2019 a arătat că consumul de cafea a redus riscul de diabet de tip 2 cu 22%.

În plus, conform unui studiu din 2021, persoanele care consumau mai mult de 60 de căni de cafea pe lună – adică mai mult de două pe zi – prezentau un risc cu aproape 70% mai mic de cancer hepatic, cu aproape 50% mai mic de cancer de colon și de sân și cu aproximativ 30% mai mic de cancer tiroidian.

Deși mai sunt necesare cercetări pentru a identifica motivul pentru aceste efecte, Safe menționează că cafeaua conține multe dintre aceleași substanțe chimice găsite în elementele dietei mediteraneene, care, de asemenea, au fost asociate cu reducerea riscului de cancer.

În plus față de beneficiile potențiale în prevenirea cancerului, consumatorii de cafea au un risc cu până la 30% mai mic de a dezvolta boala Parkinson în comparație cu cei care nu consumă cafea, conform unui studiu publicat în 2002.

O dietă care include cafea a fost asociată cu reducerea riscului pentru anumite boli neurologice, inclusiv demența, conform unui studiu publicat anul trecut de cercetătorul de lungă durată al cafelei, Marilyn Cornelis, și colegii ei.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Guvern: 271 de persoane au fost evacuate și mutate în siguranță

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții...

Joe Biden se va preocupa de întărirea Ucrainei pentru restul mandatului

Preşedintele american Joe Biden este "hotărât" să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski...
Ultima oră
Pe aceeași temă