Washingtonul și-a exprimat îndoieli, cu privire la disponibilitatea Moscovei pentru discuții
Zelensky a declarat că Rusia „ar trebui” să fie prezentă la un al doilea summit privind conflictul din Ucraina, după cel din Elveția, unde a absentat.
Kremlinul a reacționat cu prudență, marți, la aparenta invitație a președintelui ucrainean, Volodimir Zelensky, la un viitor summit pentru pace, spunând că Rusia trebuie mai întâi să înțeleagă ce înseamnă propunerea Kievului, înainte de a participa la discuții, transmite AFP.
Zelensky a declarat că Rusia „ar trebui” să fie reprezentată la un al doilea summit privind conflictul din Ucraina, după discuțiile la nivel înalt de luna trecută din Elveția, la care Moscova nu a participat și pe care le-a criticat vehement.
„Primul summit pentru pace nu a fost deloc un summit pentru pace. Așa că, poate, este necesar să înțelegem mai întâi ce vrea să spună”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, pentru canalul de televiziune Zvezda, răspunzând comentariilor lui Zelensky.
Aparenta deschidere a lui Zelensky pentru discuții cu Rusia marchează o schimbare de ton față de conferința din Elveția, înaintea căreia liderul ucrainean a exclus categoric invitarea Moscovei, subliniază AFP.
Comentariile surprinzătoare din partea Kievului vin, pe măsură ce forțele ucrainene pierd teren pe linia frontului, iar Statele Unite se pregătesc pentru alegerile prezidențiale care ar putea schimba fundamental dinamica acestui conflict.
Lideri și oficiali de top din peste 90 de state s-au adunat la o stațiune montană din Elveția, pe 15 iunie, pentru un summit de două zile, dedicat rezolvării celui mai mare conflict european, după Al Doilea Război Mondial.
China și Rusia au fost marile absente
Kremlinul a criticat dur reuniunea, spunând că orice discuții despre încheierea conflictului care nu includ Rusia sunt „absurde”.
Washingtonul a declarat că susține decizia Ucrainei de a invita Rusia la un al doilea summit, dar a exprimat îndoieli cu privire la disponibilitatea Moscovei pentru discuții.
„Am susținut întotdeauna diplomația, atunci când Ucraina este pregătită, dar nu a fost niciodată clar că este pregătit Kremlinul pentru o diplomație reală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.
Înainte de summitul de luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a spus că este deschis pentru discuții și că va anunța un armistițiu, dacă Kievul va ceda efectiv teritoriul pe care Moscova îl revendică.
Zelensky a apreciat cererile lui Putin ca un „ultimatum” teritorial, reminiscent al celor emise de Adolf Hitler, iar susținătorii occidentali ai Ucrainei, inclusiv Statele Unite, au reacționat cu dispreț.
Totuși, există o îngrijorare crescândă la Kiev, cu privire la cum ar putea afecta o potențială victorie a lui Donald Trump în alegerile din SUA din noiembrie, continuarea ajutorului american pentru Ucraina.
Candidatul Partidului Republican a sugerat că ar încheia conflictul foarte repede, dacă ar recâștiga președinția. Kievul se teme că ar fi forțat să negocieze cu Moscova, de pe poziții de inferioritate.
Zelensky a declarat că „nu este îngrijorat” de perspectiva unei victorii a lui Trump și că se bazează pe sprijinul Statelor Unite, cel mai mare susținător financiar și militar al Ucrainei.