14.3 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInternaționalDiviziuni în Biserica Catolică: Vaticanul dezbate dacă femeile pot fi diaconi

Diviziuni în Biserica Catolică: Vaticanul dezbate dacă femeile pot fi diaconi

Papa Francisc a exclus orice deschidere în această problemă

Biserica Catolică globală este împărțită, dacă va permite femeilor să facă slujbe ca diaconi, se arată într-un document al Vaticanului, citat de Reuters.

Papa Francisc a exclus orice deschidere în această problemă, cu câteva săptămâni înainte. Ideea de a acorda femeilor un rol mai mare în Biserica dominată de bărbați, este una dintre problemele dezbătute la un summit al episcopilor, cunoscut sub numele de Sinod. Vaticanul a lansat acest document de lucru, pentru a informa asupra discuțiile de la a doua și ultima sesiune, care va avea loc în octombrie.

O sesiune inițială, neconcludentă, a avut loc anul trecut.

„În timp ce unele Biserici locale cer ca femeile să fie admise în slujirea diaconală, altele își reiterează opoziția”, se spune în document.

Subiectul “femeile diacon” nu va fi pe ordinea de zi a Sinodului. Celibatul preoțesc, un alt subiect controversat pentru o potențială reformă, nu a fost menționat. În schimb, apare în document referirea legată de ”episcopii africani și implicațiile teologice și pastorale ale poligamiei pentru Biserica din Africa”.

Într-un interviu acordat programului „60 Minutes” al postului american CBS, Papa Francisc a răspuns cu un „nu” categoric, atunci când a fost întrebat, dacă este deschis față de ideea femeilor diacon.

Dar a adăugat că femeile jucau adesea roluri asemănătoare diaconului, fără a avea oficial acest titlu.

„Femeile sunt de mare serviciu ca femei, nu ca miniștri”

Papa Francisc

Simpozionul Conferințelor Episcopale din Africa și Madagascar (SECAM) va aborda o serie de probleme, în cadrul întâlnirii din octombrie, a declarat cardinalul Mario Grech, secretar general al Sinodului Episcopilor, într-o conferință de presă.

Diaconii, ca și preoții, sunt slujitori hirotoniți și, ca și în preoție, trebuie să fie bărbați în Biserica de astăzi. Femeile diacon au existat în creștinismul timpuriu, dar nu este clar ce rol au avut. Diaconii contemporani pot să nu celebreze Liturghia, dar ei pot predica, învăța în numele Bisericii, pot boteza și ține cununie, slujbe de veghe și înmormântare și chiar pot conduce o parohie.

Documentul Vaticanului a subliniat necesitatea de a „acorda o recunoaștere” femeilor din Biserică, spunând că „în virtutea Botezului, acestea se bucură de egalitate deplină”.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Europarlamentarul Dan Nica cere bani din Fondul European de Urgență pentru România

Rezoluția care cuprinde și țara noastră, va fi supusă la vot în Parlamentul european Într-o intervenție televizată, europarlamentarul Dan Nica a declarat că grupul din...

Trump în siguranță, după o „aparentă” tentativă de asasinat

Suspectul și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, este în afara oricărui pericol, după ce Serviciul...

PAID anunță sprijin financiar pentru proprietarii afectați de inundațiile recente din estul României

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a declarat luni că este pregătit să despăgubească rapid și eficient proprietarii de locuințe asigurați, în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă