Liderii statelor membre NATO sunt gata să dezvăluie un nou ajutor pentru Ucraina
Premierul norvegian, Jonas Gahr Stoere a declarat că livrările de F-16 din Norvegia către Ucraina sunt planificate să înceapă în acest an. În acest context, un înalt oficial NATO a spus săptămâna aceasta, că Ucraina nu a adunat încă munițiile și personalul de care are nevoie, pentru a organiza propriile operațiuni ofensive la scară largă, notează Reuters.
Pe de altă parte, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski dorește ca Alianța NATO, să trimită mai multe arme și bani și să ofere garanții de securitate.
În fruntea agendei Summitului NATO se află conflictul de peste doi ani dintre Occident și Rusia față de Ucraina, dar reuniunea oferă liderilor șansa de a aborda și alte probleme de securitate sensibile, inclusiv războiul Israel-Gaza și adâncirea legăturilor dintre Rusia, Iran, China și Coreea de Nord, notează Reuters.
Dacă Ucraina solicită în special sisteme de apărare antiaeriană din partea aliaților, vestea proastă este că Europa are un sistem de apărare antiaeriană vulnerabil, care nu îi poate proteja nici măcar pe membrii Alianței. Aceasta este o evaluare a NATO, conform Financial Times. Potrivit sursei citate, planurile confidențiale de apărare NATO arată că Alianța e capabilă să furnizeze mai puțin de 5% din capacitățile de apărare aeriană, necesare flancului estic.
Chiar dacă România a donat între timp un sistem Patriot, iar alte țări au făcut-o chiar înaintea noastră, sunt țări care refuză. Grecia și Polonia au respins solicitarea Kievului.
Jens Stoltenberg speră să convingă aliații să se implice mai mult, dar s-a lovit deja de refuzul Ungariei și chiar al Germaniei.