17.8 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSฤƒnฤƒtateGrijฤƒ mare cรขnd รฎศ›i alegi ochelarii de soare. Cum verifici sฤƒ fie...

Grijฤƒ mare cรขnd รฎศ›i alegi ochelarii de soare. Cum verifici sฤƒ fie polarizaศ›i

Ochelarii de soare care au doar lentile colorate, fฤƒrฤƒ protecศ›ie รฎmpotriva ultravioletelor, pot fi periculoศ™i pentru sฤƒnฤƒtatea ochilor, avertizeazฤƒ specialiศ™tii. Iatฤƒ de ce anume sฤƒ ศ›ii cont cรขnd รฎศ›i achiziศ›ionezi o pereche de ochelari.

Atunci cรขnd purtฤƒm ochelari coloraศ›i cu scopul de a ne proteja de razele solare, riscฤƒm sฤƒ ne facem mai mult rฤƒu. De ce? La semiรฎntuneric, pupila se dilatฤƒ, permiศ›รขnd mai multe raze UV sฤƒ pฤƒtrundฤƒ รฎn ochi, ceea ce poate cauza leziuni la nivelul cristalinului, retinei ศ™i altor structuri oculare.

Dr. Ioana Ruxandra Rusu, medic primar oftalmolog รฎn cadrul reศ›elei Regina Maria, a afirmat รฎntr-un interviu pentru Republica cฤƒ expunerea neprotejatฤƒ la razele UV poate creศ™te riscul de apariศ›ie a cataractei ศ™i a degenerescenศ›ei maculare legate de vรขrstฤƒ.

Pentru a verifica dacฤƒ ochelarii de soare au lentile polarizate, existฤƒ cรขteva metode simple.

Lentilele polarizate blocheazฤƒ 100% lumina orizontalฤƒ datoritฤƒ fibrelor aliniate vertical. Dacฤƒ suprapui douฤƒ perechi de ochelari polarizaศ›i la un unghi de 90 de grade, vei observa cฤƒ lentilele devin mult mai รฎnchise la culoare, blocรขnd complet lumina.

O altฤƒ metodฤƒ este sฤƒ priveศ™ti prin ochelari cฤƒtre un monitor de calculator ศ™i sฤƒ รฎnclini capul; la un anumit unghi, imaginea va deveni complet รฎntunecatฤƒ.

Copiii trebuie ศ™i ei sฤƒ poarte ochelari de soare รฎncฤƒ de la vรขrsta de 2-3 ani, deoarece ochii lor sunt incomplet dezvoltaศ›i ศ™i foarte vulnerabili la razele UV.

Deteriorarea cristalinului poate รฎncepe din copilฤƒrie ศ™i are efecte cumulative, crescรขnd riscul de cataractฤƒ รฎn viaศ›a adultฤƒ.

Aศ™adar, atunci cรขnd alegi ochelarii de soare, este esenศ›ial sฤƒ te gรขndeศ™ti mai รฎntรขi la sฤƒnฤƒtatea ochilor, nu doar la aspectul estetic.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roศ™ioru, nฤƒscut รฎn 1989, este un profesionist รฎn comunicare ศ™i mass-media din Bucureศ™ti. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, Narcis a avut diverse roluri รฎn mass-media, inclusiv editor web ศ™i specialist รฎn social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro ศ™i producฤƒtor video la Mediafax Group. A fost ศ™i redactor-ศ™ef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorialฤƒ ศ™i gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomฤƒ de master รฎn Tehnici de Comunicare ศ™i Producศ›ie Mass-Media de la Universitatea Dunฤƒrea de Jos din Galaศ›i, unde a obศ›inut ศ™i diploma de licenศ›ฤƒ รฎn Jurnalism.
Cele mai citite

Studentฤƒ cazatฤƒ รฎn regie, muศ™catฤƒ de ploศ™niศ›e. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul ศ™ef al Gฤƒrzii Naศ›ionale de Mediu, a publicat imagini pe contul sฤƒu de Facebook cu o studentฤƒ cazatฤƒ la un cฤƒmin...

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

ศ˜oferii vor avea la dispoziศ›ie 24 de ore pentru a achita taxa, fฤƒrฤƒ a mai fi penalizaศ›i automat Sistemul va fi similar cu cel care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ