17.8 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒEconomieAutoVรขnzฤƒrile de maศ™ini electrice se prฤƒbuศ™esc รฎn Germania

Vรขnzฤƒrile de maศ™ini electrice se prฤƒbuศ™esc รฎn Germania

Pe piaศ›a auto din Germania, electricele pierd teren, dar cresc รฎn popularitate cele diesel ศ™i hibrid

Statisticile din prima jumฤƒtate de an, aratฤƒ un tablou neaศ™teptat, cu o piaศ›ฤƒ redresatฤƒ la nivel general, dar cu o scฤƒdere accentuatฤƒ a vรขnzฤƒrilor la maศ™ini electrice. Vorbim despre un procent de 16,4 %, รฎn contextul รฎn care รฎntreaga piaศ›ฤƒ auto a รฎnregistrat o creศ™tere de 5,4%. Aศ™adar, vรขnzฤƒrile de maลŸini electrice ลŸi-au accentuat ritmul de scฤƒdere, chiar ลŸi pe fondul unei creลŸteri semnificative a pieลฃei.

Cea mai mare scฤƒdere de vรขnzฤƒri รฎn Germania a fost la Tesla, cu -41,6%, รฎn prima jumฤƒtate a anului, faศ›ฤƒ de aceeaศ™i perioadฤƒ a anului trecut. รŽn 6 luni, Tesla a reuศ™it sฤƒ vรขndฤƒ รฎn Germania doar 21.249 automobile.

De cealaltฤƒ parte, cea mai mare creลŸtere de vรขnzฤƒri la maลŸini electrice a รฎnregistrat-o BYD, cu +427,2%, รฎnsฤƒ รฎn cifre absolute, abia se lanseazฤƒ, pentru cฤƒ a vรขndut รฎn Germania 1.202 maลŸini electrice รฎn 6 luni.

Cine ia locul maลŸinilor electrice pe piaลฃฤƒ, dacฤƒ acestea รฎลŸi reduc cota, deศ™i piaศ›a vรขnzฤƒrilor e รฎn creศ™tere? Rฤƒspunsul este legat de maลŸinile diesel ลŸi hibrid, care au รฎnregistrat creลŸteri substanลฃiale, mai mari decรขt piaลฃa.

La nivelul primei jumฤƒtฤƒลฃi de an 2024, vรขnzฤƒrile maลŸinilor diesel au crescut cu 8,9%, pe fundalul creลŸterii generale de 5,4% a pieลฃei. Cรขt despre maลŸinile hibrid obiลŸnuite, au รฎnregistrat o creลŸtere de +12,5%, iar cele plug-in hibride,creลŸtere de +13,3%.

Explicaลฃia creลŸterii vรขnzฤƒrilor de diesel e simplฤƒ, spun specialiศ™tii. Mulลฃi producฤƒtori au readus รฎn oferta lor din Germania mai multe motorizฤƒri diesel, iar asta a dus la o creลŸtere generalฤƒ de +11% pentru VW, +24,9% pentru Skoda, +40,6% pentru Peugeot sau +59,8% pentru Citroen. Curios este cฤƒ, รฎntre mฤƒrcile premium germane, BMW a crescut cu 2,7%, dar Audi ศ™i Mercedes au scฤƒzut cu -17,1%, respectiv -12,7%.

Explicaลฃia creลŸterilor de plug-in hibride vine din faptul cฤƒ mulลฃi producฤƒtori aleg aceastฤƒ formulฤƒ pentru noile modele de performanลฃฤƒ.

Biroul de statistici din Germania considerฤƒ รฎngrijorฤƒtoare tendinลฃa scฤƒderii vรขnzฤƒrilor de modele electrice ลŸi creศ™terea vรขnzฤƒrilor celor cu combustie ลŸi hibride. ศ˜i asta, pentru cฤƒ s-a constatat o creลŸtere de +3,8% a mediei de emisii CO2 la maลŸini vรขndute รฎn iunie ลŸi 1,9% la nivelul primei jumฤƒtฤƒลฃi de an .

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistฤƒ experimentatฤƒ รฎn jurnalism ศ™i comunicare, cu o carierฤƒ diversificatฤƒ รฎn mass-media ศ™i educaศ›ie. A fost editor ศ™i prezentator de ศ™tiri la Realitatea Plus din Bucureศ™ti, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 pรขnฤƒ รฎn iulie 2024. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, Dana s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, a lucrat la Prima tv, Naศ›ional Tv, Profit.ro ศ™i Money Channel รฎn aceleaศ™i funcศ›ii. Dana a fost coordonator de marketing ศ™i comunicare la TCE 3 Brazi Group ศ™i expert รฎn comunicare la Agenศ›ia pentru Dezvoltare Regionalฤƒ โ€“ Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artฤƒ ศ™i Culturฤƒ Neamศ› ศ™i copywriter la Opera Comicฤƒ pentru Copii din Bucureศ™ti. Pe lรขngฤƒ activitatea รฎn jurnalism, Dana a fost ศ™i este profesor de limba francezฤƒ ศ™i de limba ศ™i literatura romรขnฤƒ la diverse instituศ›ii de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt. Dana deศ›ine un master รฎn Comunicare de la Universitatea din Bucureศ™ti ศ™i este traducฤƒtor ศ™i interpret certificat pentru limba francezฤƒ.
Cele mai citite

TRAGEDIE: O tรขnฤƒrฤƒ de 27 de ani ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i รฎntr-un apartament din Bistriศ›a

O tรขnฤƒrฤƒ ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i, sรขmbฤƒtฤƒ searฤƒ, รฎn apartamentul lor din Bistriศ›a, รฎn urma unui apel la 112 care anunศ›a...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Monica Bรฎrlฤƒdeanu s-a cฤƒsฤƒtorit cu medicul Valeriu Gheorghiศ›ฤƒ

Monica Bรฎrlฤƒdeanu s-a cฤƒsฤƒtorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiศ›ฤƒ, renumitul medic, รฎntr-o ceremonie elegantฤƒ desfฤƒศ™uratฤƒ la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ