25.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInternaționalȘoc electoral în Franța: partidul lui Le Pen cade răpus de stânga...

Șoc electoral în Franța: partidul lui Le Pen cade răpus de stânga franceză (Exit-poll)

Partidul lui Marine Le Pen se prăbușește pe locul 3, după primele estimări de la ieșirea de la urne

Alianța de stânga și centriștii lui Macron s-au mobilizat, ca să oprească extrema dreaptă a lui Le Pen, cu o colaborare tactică în ultima săptămână.

Pariul pentru alegerile anticipate, declanșate de președintele Macron, aruncă Parlamentul din Paris în confuzie, fără niciun partid pregătit pentru o majoritate totală.

Potrivit estimărilor exit-poll, Alianța de stânga este pe cale să obțină între 180 și 215 deputați în Adunarea Națională a Franței, care are 577 de locuri. Alianța centristă a președintelui francez Emmanuel Macron se află pe locul doi, cu 150 și 170 de locuri. Estimarea pentru partidul de extremă-dreaptă și aliații lui Marine Le Pen este că vor ajunge pe locul 3, cu parlamentari între 120 și 150.

Rezultă că nici un partid nu va obține cele 289 de locuri necesare pentru o majoritate totală în Adunarea de 577 de locuri.

Estimările venite de la institutele de sondaje se bazează pe eșantioane de vot dintr-un anumit număr de circumscripții electorale-cheie. Rezultatele oficiale vor fi dezvăluite pe parcursul nopții, în fiecare dintre cele 577 de circumscripții ale Franței.

Partidul lui Marine Le Pen, ajuns pe primul loc în primul tur de scrutin, în urmă cu o săptămână, urmărea să obțină cele mai multe locuri în legislatura Franței, pentru prima dată în istoria partidului. Au apărut însă un vot tactic și colaborarea dintre oponenții lui Le Pen, metode care au dat roade, așa cum arată acest exit-poll.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Mircea Lucescu a anunțat lotul pentru meciurile cu Cipru și Lituania! Pașcanu și Șut, surprizele selecționerului

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Mircea Lucescu, a anunțat lotul pentru următoarele două meciuri din Liga Națiunilor, cu Cipru și Lituania. Echipa națională...

Manchester United evită înfrângerea la Porto! Rezultatele viitoarelor adversare ale FCSB-ului în Europa League

Manchester United a reușit să evite înfrângerea într-un meci dramatic împotriva celor de la FC Porto, încheind partida din cea de-a doua etapă a...

Avertizări meteo de Cod Galben pentru vânt puternic și ploi abundente în jumătate din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri mai multe atenţionări Cod galben pentru intensificări ale vântului și ploi semnificative, ce vor afecta treptat...
Ultima oră
Pe aceeași temă