19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSportFotbalEURO 2024: Georgia-Cehia 1-1

EURO 2024: Georgia-Cehia 1-1

Georgia şi Cehia au încheiat la egalitate, 1-1 (1-0), meciul care a avut loc sâmbătă, pe Volksparkstadion din Hamburg, în Grupa F a Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania, transmite Pro TV.

Georgia, debutantă la un turneu final, a deschis scorul prin Georges Mikautadze în minutul 45+4 din penalty.
Patrik Schick a egalat în minutul 59.

Cele două echipe au oferit un duel agreabil, în care Cehia a fost mult mai periculoasă, dar s-a văzut condusă după una din ultimele faze din prima repriză.

Portarul Georgiei, Ghiorghi Mamardaşvili, s-a remarcat în startul meciului la şuturile lui Adam Hlozek (minutul 3) şi Patrik Schick (minutele 3 şi 4).

Arbitrul Daniel Siebert a anulat, în urma consultării VAR, golul înscris în minutul 23 de Hlozek, care atinsese involuntar mingea cu mâna.

Vaclav Cerny a finalizat slab un un-doi, iar Mamardaşvili a prins fără emoţii (27).

Cehul Vladimir Coufal a fost destul de aproape de autogol la o acţiune a lui Anzor Mekvabişvili, jucătorul Universităţii Craiova (36).

Georgia a deschis scorul la primul său şut pe spaţiul porţii, când Georges Mikautadze a transformat în minutul 45+4 un penalty dictat după un henţ comis de Robin Hranac. Lovitura de la unsprezece marţi a fost arătată în urma consultării VAR.

Mikautadze a marcat şi în primul meci al Georgiei la EURO 2024, pierdut în faţa Turciei (1-3). Atacantul joacă la echipa franceză Metz, antrenată de românul Ladislau Boloni.

Mikautadze este al doilea jucător care înscrie în primele două meciuri din istoria naţionalei sale la Campionatul European, după galezul Gareth Bale în 2016, informează site-ul UEFA.

Hranac a înscris un autogol în primul meci al Cehiei la acest turneu (1-2 cu Portugalia).

Cehia a fost la un pas de egalare în puţinul timp rămas din prima repriză, însă Mamardaşvili a fost din nou providenţial în faţa lui Schick (45+5).

Georgia a jucat la aşteptare şi a fost periculoasă în startul reprizei secunde, prin Ghiorghi Ţitaişvili (48), dar mai ales prin Mekvabişvili, servit de vedeta Hvicea Kvaraţhelia după un contraataac rapid (57).

Aproape imediat după ocazia lui Mekvabişvili, Cehia a egalat prin Schick, care a trimis cu pieptul mingea revenită din bară după lovitura de cap a lui Ondrej Lingr la un corner (59).

Schick este golgheterul EURO 2020, cu cinci reuşite, la egalitate cu Cristiano Ronaldo.

Krejci a avut şansa golului la un corner (61), iar după cinci minute Mamardaşvili a respins şutul lui Matej Jurasek, fotbalist introdus în repriza a doua, care a avut o evoluţie bună.

Schick, accidentat, a fost înlocuit în min. 68 de Chytil, care a avut şi el şansa golului (77). Portarul georgian s-a remarcat încă o dată la un şut al lui Lingr (78).

Mamardaşvili a fost cel mai bun jucător de pe teren, în timp ce Kvaraţhelia a ieşit destul de rar în evidenţă, punându-se în slujba echipei. Fotbalistul lui Napoli a părăsit terenul şchiopătând în min. 82.

Georgia putea da lovitura la ultima fază, dar Saba Lobjanidze a irosit o ocazie uriaşă pe contraatac (90+5).

Cehia şi Georgia nu se mai întâlniseră până la această partidă.

Cehia a fost învinsă de Portugalia, cu 2-1, în primul său meci la EURO 2024.

Georgia şi Cehia au câte un punct şi păstrează şanse de calificare în optimi de finală.

În celălalt meci al Grupei F, Portugalia şi Turcia se înfruntă sâmbătă (19:00).

În ultima etapă din faza grupelor, pe 26 iunie, de la ora 22:00, vor avea loc meciurile Portugalia – Georgia şi Cehia – Turcia.

Georgia – Cehia 1-1 (1-0)
Au marcat: Georges Mikautadze (45+4 – penalty), respectiv Patrik Schick (59)
Hamburg, Volksparkstadion
EURO 2024 – Grupa F

Au evoluat echipele:
Georgia: 25. Ghiorghi Mamardaşvili – 5. Solomon Kverkvelia (15. Ghiorghi Gvelesiani, 82), 4. Guram Kaşia (căpitan), 3. Laşa Dvali – 21. Ghiorghi Ţitaişvili (14. Luka Locioşvili, 62), 9. Zuriko Davitaşvili (10. Ghiorghi Ceakvetadze, 62), 6. Ghiorghi Kocioraşvili, 20. Anzor Mekvabişvili, 2. Otar Kakabadze – 22. Georges Mikautadze, 7. Hvicea Kvaraţhelia (23. Saba Lobjanidze, 82). Selecţioner: Willy Sagnol.
Rezerve neutilizate: 1. Ghiorghi Loria, 12. Luka Gugheşaşvili – 13. Ghiorghi Gocioleişvili, 24. Jemal Tabidze, 16. Nika Kvekveskiri, 17. Otar Kiteişvili, 18. Sandro Altunaşvili, 19. Levan Şenghelia, 26. Gabriel Sigua, 8. Budu Zivzivadze, 11. Ghiorghi Kvilitaia.
Cehia: 1. Jindrich Stanek – 3. Tomas Holes, 4. Robin Hranac, 18. Ladislav Krejci II – 5. Vladimir Coufal, 22. Tomas Soucek (căpitan), 14. Lukas Provod (7. Antonin Barak, 81), 15. David Jurasek (8. Petr Sevcik, 81) – 17. Vaclav Cerny (26. Matej Jurasek, 55), 10. Patrik Schick (13. Mojmir Chytil, 68), 9. Adam Hlozek (20. Ondrej Lingr, 55). Selecţioner: Ivan Hasek.
Rezerve neutilizate: 16. Matej Kovar, 23. Vitezslav Jaros – 2. David Zima, 6. Martin Vitik, 12. David Doudera, 24. Tomas Vlcek, 21. Lukas Cerv, 25. Pavel Sulc, 11. Jan Kuchta, 19. Tomas Chory.

Arbitru: Daniel Siebert; arbitri asistenţi: Jan Seidel, Rafael Foltyn (toţi din Germania); al patrulea oficial: Irfan Peljto (Bosnia-Herţegovina)
Arbitru video: Marco Fritz (Germania); arbitri asistenţi video: David Coote (Anglia), Pol van Boekel (Olanda)
Cartonaş galbene: Coufal (18), Kaşia (36), Provod (39), Jurasek (47), Holes (53), Soucek (81), Gvelesiani (82), Mekvabişvili (83), Kocioraşvili (90+5)

Tricolorii, la al șaselea turneu continental. Istoria participărilor României la EURO

Echipa națională de fotbal a României va debuta luni la cel de-al șaselea Campionat European din istorie, împotriva puternicei selecționate a Ucrainei.

Din 1960, de la începuturile competiției, și până în prezent, România a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European, iar EURO 2024 reprezintă al șaselea turneu final din palmaresul tricolorilor.

România a ajuns în premieră la un European abia la ediția 1984 din Franța. Atunci, naționala pregătită de Mircea Lucescu s-a calificat de pe primul loc într-o grupă cu Suedia, Cehoslovacia, Italia și Cipru. La turneul final am încheiat în grupe, cu un singur punct, după 1-1 cu Spania, 1-2 cu RFG și 0-1 cu Portugalia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă