Din acest an, Agentia SAPARD a hotarat sa sporeasca sprijinul financiar destinat investitiilor canalizate spre sectorul de procesare agroalimentar realizate in zonele puternic afectate de inundatiile din 2005. Astfel, in cadrul Masurii 1.1 “Imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole si piscicole”, fondurile nerambursabile puse la dispozitie de programul SAPARD vor creste de la 50% la 75% din valoarea totala eligibila a proiectului. Beneficiarii acestei prevederi vor fi societatile comerciale, cooperativele de consum si producatorii care realizeaza investitii in sectoarele carne, legume, fructe, vinificatie, cereale, piscicultura si plante textile.
Una din conditiile impuse pentru sporirea finantarii este ca proiectul sa se deruleze intr-o localitate care a fost declarata calamitata dupa inundatiile de anul trecut intr-o proportie mai mare de 30%. Daca gradul de calamitate este cuprins intre 10 si 30%, atunci cresterea finantarii nerambursabile ramane valabila doar pentru modernizarea si reabilitarea unitatilor care au fost afectate direct de inundatii. Dovada ca unitatea respectiva a fost afectata se va face printr-un document special care va fi eliberat de Comitetul local pentru situatii de urgenta, in timp ce lista localitatilor afectate de inundatii si gradul de calamitare au fost stabilite prin Hotararea Guvernului 1512/29 noiembrie 2005.
In cadrul Masurii 1.1, valoarea fondurilor nerambursabile poate ajunge pana la doua milioane euro, in conditiile in care valoarea minima a proiectelor acceptate este de 30.000 euro.