18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUn oficial ucrainean la Beijing îndeamnă China să participe la "Summitul pentru...

Un oficial ucrainean la Beijing îndeamnă China să participe la „Summitul pentru Pace”

Un oficial al ministrului ucrainean de Externe a vizitat China și a îndemnat-o să trimită o delegație la Summitul privind Ucraina, planificat pentru luna aceasta în Elveția, în speranța aparentă că mai este posibil să convingă China să participe, scrie Reuters.

Rusia nu a fost invitată să participe la reuniunea din 15-16 iunie. Beijingul a declarat până acum că va sta deoparte, descriind participarea ambelor părți aflate în conflict ca fiind o condiție prealabilă pentru orice conferință de pace substanțială.

„Partea ucraineană și-a exprimat speranța că participarea Chinei la acest eveniment ar putea fi o bună oportunitate de a aduce o contribuție practică la realizarea unei păci juste și durabile în Ucraina”, a declarat ministerul ucrainean de Externe în urma unei întrevederi la Beijing între prim-adjunctul ministrului de externe Andriy Sybiha și viceministrul chinez de externe Sun Weidong.

Kievul afirmă că peste 100 de țări au acceptat invitația sa la Summit, pentru a discuta prevederile unui plan de pace prezentat de președintele Volodymyr Zelenski pentru a pune capăt invaziei rusești la scară largă, aflată acum în al treilea an.

Într-o declarație referitoare la întâlnirea dintre Sybiha și Sun, Ministerul chinez de Externe nu a făcut nicio referire la solicitarea Chinei de a participa la Summit.

Cele două părți „au făcut un schimb de opinii cu privire la criza ucraineană și la problemele internaționale și regionale de interes comun”, a precizat ministerul chinez.

Moscova a ridiculizat ideea unui Summit fără participarea sa, considerând-o inutilă. Ucraina a acuzat Moscova că încearcă să perturbe conferința.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Donald Trump amenință să acționeze Google în instanță, acuzând favorizarea candidatei democrate Kamala Harris

Fostul președinte american Donald Trump a avertizat că, dacă va ajunge din nou la Casa Albă, va da în judecată Google, acuzând gigantul tehnologic...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Armata israeliană a lovit din nou fieful Hezbollah din Beirut

Armata israeliană a anunţat sâmbătă după-amiază o nouă lovitură asupra fiefului Hezbollah din Beirut, la o zi după un puternic bombardament asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă