4.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăLifestyleCât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune pentru corpul câinelui tău. Plimbările sunt, de asemenea, stimulative din punct de vedere mental pentru acesta. El poate adulmeca mirosuri interesante, poate cunoaște oameni și câini noi și poate pur și simplu să exploreze lumea cea mare. Plimbările pot întrerupe zilele lungi în casă, atenuând plictiseala și ducând la un câine mai fericit și mai relaxat în general. Plimbarea câinelui tău este excelentă și pentru tine. La fel ca și câinii, oamenii pot profita de toate beneficiile plimbărilor în aer liber, inclusiv exerciții fizice și stimulare psihică.

Un număr mic de câini nu ar trebui să iasă totuși la plimbare. Printre câinii care nu ar trebui să facă plimbări lungi (sau, eventual, deloc) se numără cei care au probleme de sănătate sau probleme fizice care îi împiedică să se bucure în siguranță și în mod confortabil de plimbări. Unii câini pur și simplu nu se bucură de plimbări lungi din cauza fricii, a anxietății, sau din alte motive. Dacă nu ești sigur că plimbările sunt bune pentru câinele tău, consultă-te cu un medic veterinar.

Haideți să explorăm unele dintre cele mai frecvente întrebări legate de plimbările cu câinele, inclusiv cât de lungi ar trebui să fie acestea și care sunt cele mai bune momente ale zilei pentru plimbări.

Cât timp ar trebui să îți plimbi câinele?

Răspunsul la această întrebare depinde de vârsta lui, de rasă și de alți factori. 

Cățeii au nevoie de plimbări mai scurte decât câinii adulți. Puii au multă energie, dar nu și rezistență, așa că obosesc ușor. Ei se descurcă cel mai bine la plimbări frecvente și scurte, lucru care ajută și la educarea la oliță și în lesă. Încearcă să faci plimbări scurte, de aproximativ cinci până la 10 minute, și scoate-ți cățelul la plimbare de trei sau mai multe ori pe zi.

De obicei, câinii seniori pot merge mai mult decât cățeii tineri, dar mulți dintre ei au nevoie de plimbări mai scurte decât în tinerețe, pentru a preveni rănirea articulațiilor și a mușchilor. În funcție de vârsta câinelui tău senior, acesta ar putea, de asemenea, să aibă mai puțină rezistență și să obosească mai repede decât un câine adult tânăr. 

În cazul seniorilor, se recomandă una sau două plimbări pe zi, de aproximativ 20-30 de minute. Poți merge un pic mai mult dacă animalul tău este într-o formă excelentă, dorește să continue și nu suferă de șchiopătări sau rigiditate excesivă după plimbări mai lungi.

Câinii adulți pot merge la plimbări mai lungi decât puii și seniorii. Plimbările pot fi mai lungi sau mai scurte, în funcție de rasa, tipul de corp și personalitatea câinelui tău. Majoritatea câinilor adulți sunt fericiți să facă atâtea plimbări câte îi oferi tu. Încearcă să faci cel puțin două plimbări pe zi, iar dacă timpul îți permite, chiar mai multe.

Rasele mici, cum ar fi Chihuahua, maltezul, papillonul, pomeranianul și Yorkshire Terrier, au nevoie de obicei de plimbări mai scurte. Picioarele lor mici trebuie să se miște mult mai mult pentru a parcurge aceeași distanță ca un câine mai mare, care are picioare mai lungi. 

Rasele brahicefalice – cele cu fețe împinse înăuntru, cum ar fi boxerul, buldogul și buldogul francez – pot necesita, de asemenea, plimbări mai scurte. Acest lucru se datorează faptului că acele boturi scurte pot îngreuna respirația câinelui, mai ales în timpul exercițiilor fizice. 

Rasele de câini cu spate lung și picioare scurte, cum ar fi Basset hound, Dachshund, Corgi galez Pembroke și Terrier scoțian – ar putea avea nevoie de plimbări mai scurte, deși acest lucru depinde de rasă și de fiecare câine în parte. Unii câini cu picioare scurte se descurcă foarte bine la plimbări mai lungi, așa că vorbește cu veterinarul tău și măsoară abilitățile câinelui.

Pentru câinii de talie mică, rasele de câini cu fața plată și rasele de câini pitici, poți începe cu plimbări de aproximativ 15 până la 30 de minute, de două ori pe zi. Începe aceste plimbări pe o vreme mai răcoroasă pentru a fi mai ușor pentru câinele tău. Dacă câinelui tău îi place să se plimbe și pare fericit atunci când merge mai mult timp, poți mări treptat durata plimbărilor, oprindu-te întotdeauna înainte ca el să devină prea obosit. 

Rasele de talie medie și mare, cum ar fi beagle, Springer Spaniel englez, golden retriever și labrador retriever, pot face de obicei plimbări mai lungi, cu condiția ca animalele să fie sănătoase și în formă fizică bună. Aceste rase sunt, de obicei, capabile să facă plimbări moderate și lungi cu ușurință.

Rasele atletice, cum ar fi ciobănescul australian, border collie, husky siberian, vizsla și Weimaraner sunt construite pentru viteză și rezistență. Aceste rase nu numai că se pot bucura de plimbări mai lungi, dar le pot solicita pentru a fi calme și fericite acasă. 

Pentru rasele medii și mari, și în special pentru rasele atletice, începi cu plimbări de aproximativ 30 până la 60 de minute, de două ori pe zi. Mărește durata și frecvența plimbărilor în măsura în care câinele tău pare confortabil și încântat de ele.

Ce ore din zi sunt cele mai bune pentru plimbările cu câinele?

Deși mulți câini sunt dispuși să se plimbe aproape în orice moment al zilei, dimineața și seara sunt, în general, momente bune pentru plimbări. Aceste momente îți permit să faci exerciții fizice și îi permit câinelui să își facă nevoile înainte ca tu să pleci la serviciu. La fel și la întoarcerea acasă. Acestea sunt, de asemenea, cele mai bune momente ale zilei în timpul verii, când căldura de la amiază face plimbările să fie periculoase. Profită de temperaturile mai scăzute dimineața devreme și seara târziu, când nu este la fel de cald afară. 

Plimbare sigură a câinilor

Întotdeauna adaptează plimbările pentru câini la fiecare câine în parte. În cazul în care câinele tău este supraponderal sau are o problemă de sănătate, vorbește cu medicul veterinar înainte de a începe o nouă rutină de plimbare. În general, cel mai bine este să crești treptat lungimea plimbărilor câinelui. Poți începe cu plimbări mai scurte și apoi poți mări durata cu câteva minute la fiecare câteva zile, dacă animalul tău se descurcă bine.

Întotdeauna încheie plimbările înainte ca animalul tău să devină prea obosit. Semnele care indică faptul că animalul tău devine prea obosit includ încetinirea mersului, gâfâiala puternică cu limba întinsă mult în afară, refuzul de a merge înainte sau așezarea pe jos. Dacă se întâmplă acest lucru, dă-i timp câinelui tău să se odihnească, apoi du-te acasă și fă ca următoarea plimbare să fie una scurtă. 

Evită să îți plimbi câinele la temperaturi ridicate. În timpul căldurii de vară, limitează plimbările la răsărit și la apus și redu durata și frecvența acestora, dacă este necesar. Mersul pe trotuare fierbinți poate arde labele sensibile, iar exercițiile fizice atunci când este prea cald afară pot duce la supraîncălzire sau chiar la insolație, ceea ce reprezintă o situație de urgență pentru câine. Semnele de insolație includ gâfâială și/sau salivare excesivă, limba sau gingiile de culoare roșu aprins, albastru sau violet, tremurături, vărsături, diaree și leșin. Dacă crezi că animalul tău suferă de insolație, scoate-l din căldură cât mai repede posibil, udă-i corpul cu apă rece și sună imediat un medic veterinar.

Este o idee bună să iei întotdeauna apă pentru câinele tău dacă te vei plimba mai mult de 30 de minute. Chiar și la temperaturi mai blânde, câinelui îi poate fi sete și se poate supraîncălzi, mai ales dacă are o blană lungă și groasă sau dacă nu este obișnuit să meargă pe distanțe mai lungi.  

Cele mai citite

Andrei Muraru anunță că românii vor putea călători fără vize în SUA din 2025

Românii vor călători fără viză în Statele Unite ale Americii din 2025. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru,...

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a urcat în octombrie

Indicatorul arată că persistă temerile privind prețurile locuințelor și deficitul bugetar Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a urcat în octombrie cu 4,8...

Nicuşor Bancu, „leu până în 2028”! Universitatea Craiova îşi asigură căpitanul înaintea derby-ului cu CFR Cluj

Universitatea Craiova a anunţat prelungirea contractului căpitanului Nicuşor Bancu până în 2028, o mutare strategică importantă pentru echipa din Bănie. Nicuşor Bancu, cel mai vechi...
Ultima oră
Pe aceeași temă