31.8 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒIncognitoCreศ™te contrabanda cu ศ›igฤƒri la graniศ›a de sud a Romรขniei

Creศ™te contrabanda cu ศ›igฤƒri la graniศ›a de sud a Romรขniei

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la graniศ›a de sud a Romรขniei au fost capturate 12 milioane de ศ›igarete de contrabandฤƒ.

„Este cea mai mare cantitate de tigarete capturate la nivel national in intervalul mentionat si reflecta tendinta de crestere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul tarii (Bulgaria, Turcia), unde pretul tigaretelor este semnificativ mai mic”, subliniazฤƒ un comunicat de presฤƒ transmis de compania BAT.

La nivel naศ›ional, รฎn primul trimestru din anul 2024 volumul total al capturilor de ศ›igฤƒri ilicite se situeazฤƒ la aproape 50% faศ›ฤƒ de primul trimestru din anul 2023. Totuศ™i, piaศ›a neagrฤƒ a crescut, pe parcursul anului 2023, la o medie de 8,2% din totalul consumului,ย faศ›ฤƒ de 7,1% รฎn anul 2022, ceea ce indicฤƒ necesitatea eforturilor permanente de combatere a fenomenului la graniศ›ele ศ›ฤƒrii.

Una dintre cele mai mari capturi ale anului 2024 a fost รฎnregistratฤƒ รฎn luna februarie la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Bechet (judeศ›ul Dolj). Aici au fost descoperite peste 4,7 milioane de ศ›igarete de contrabandฤƒ aflate รฎn posesia unui cetฤƒศ›ean bulgar. Conform documentelor de รฎnsoศ›ire a mฤƒrfii, cetฤƒศ›eanul bulgar transporta produse de patiserie refrigerate din Grecia รฎn Romรขnia.

Pe 26 martie, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timiศ™oara รฎmpreunฤƒ cu poliศ›iศ™tii Direcศ›iei de Investigare a Criminalitฤƒศ›ii Economice din cadrul IGPRย  ศ™i ai Serviciuluiย  de Investigare a Criminalitฤƒศ›ii Economice din IPJ Arad au pus รฎn aplicare 79 de mandate de percheziศ›ie pe raza mai multor judeศ›e, vizรขnd destructurarea a douฤƒ grupuri infracลฃionale organizate autohtone, dar cu ramificaลฃii transfrontaliereย  รฎn Cehia, Bulgaria ศ™iย  Ucraina. Cele douฤƒ grupuri erau constituite รฎn scopul sฤƒvรขrศ™irii infracศ›iunilor deย  contrabandฤƒ cu ลฃigarete ศ™i tutun.

Reducerea contrabandei รฎnseamnฤƒ venituri mai mari la bugetul de stat, prin contribuศ›iile fiscale ale actorilor economici legitimi. Romรขnia pierde anual douฤƒ miliarde de lei la bugetul de stat din cauza contrabandei cu ศ›igฤƒri.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe ย X,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experienศ›ฤƒ ca jurnalist de peste 20 de ani, atรขt รฎn presa scrisฤƒ cรขt ศ™i online. A รฎnceput sฤƒ lucreze รฎn presฤƒ la ziarul Azi, รฎn anul 1993, รฎn perioada รฎn care era รฎncฤƒ student. Ulterior a lucrat la Adevฤƒrul, Gรขndul ศ™i Green Report. La โ€œRomรขnia liberฤƒโ€, Mihai Diac lucreazฤƒ din anul 2015. รŽn paralel cu activitatea jurnalisticฤƒ, Mihai Diac ศ™i-a completat ศ™i pregฤƒtirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Naศ›ional de Apฤƒrare ศ™i cursul de pregฤƒtire a jurnaliศ™tilor pentru zone de rฤƒzboi. Printre acศ›iunile sale de documentare jurnalisticฤƒ s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman ศ™i al fregatei romรขneศ™ti Regina Maria, precum ศ™i cele din Afganistan, Irak, Transnistria ศ™i Georgia.
Cele mai citite

Rada Supremฤƒ ucraineanฤƒ a validat demisia lui Dmitro Kuleba

Rada Supremฤƒ ucraineanฤƒ (parlamentul) a aprobat joi cu 240 de voturi - minimum necesar fiind de 226 de voturi - demisia prezentatฤƒ รฎn ajun...

Surpriza zilei la US Open! Swiatek, eliminatฤƒ รฎn sferturi

Iga Swiatek eliminatฤƒ รฎn sferturile de finalฤƒ de la US Open: โ€žNu รฎmi explic de ce serviciul meu a fost atรขt de slabโ€ Iga Swiatek...

Testamentul actorului Alain Delon a fost transmis celor trei copii

La aproape o lunฤƒ de la decesul lui Alain Delon, testamentul actorului a fost transmis celor trei copii ai sฤƒi, care nu aveau o...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ