Aflat în vizită la Chișinău, premierul Belgiei, Alexander de Croo, a avut o declarație descurajantă pentru Republica Moldova, în care a subliniat că „procesul de a deveni parte a UE este unul îndelungat”.
Premierul Belgiei s-a aflat în aceeași zi, 3 aprilie 2024, la București și la Chișinău. În capitala Republicii Moldova, premierul Belgiei s-a întâlnit cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
„Astăzi, l-am găzduit la Chișinău pe Prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo. Am discutat despre aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, reformele pe care le realizăm și cooperarea economică dintre țările noastre. Belgia, cu o suprafață comparabilă cu cea a țării noastre, este un bun exemplu a faptului că în Uniunea Europeană toate țările sunt respectate, indiferent de mărime. Ceea ce contează cu adevărat este unitatea și aspirația noastră de a trăi în pace și libertate”, a transmis Maia Sandu într-o postare pe facebook.
Premierul Belgiei a precizat că țara lui deține în prezent Președinția rotativă a Consiliului UE și dorește, în această perioadă, să finalizeze cadrul de negocieri dintre UE și Republica Moldova.
„Președinția este rotativă și se schimbă o dată la șase luni. Dar unul din lucrurile pentru care vom depune toată energia noastră este să finalizăm cadrul de negocieri cu Republica Moldova, pe drumul ei de a deveni parte a Uniunii Europene. La fel și pentru Ucraina. Lucrăm din greu pentru aceasta. Procesul de a deveni parte a Uniunii Europene este unul îndelungat și necesită foarte multe eforturi. Dar nu trebuie să vă temeți de asta. Dacă ne uităm ce s-a întâmplat în ultimii ani și circumstanțele dificile, toată munca incredibilă care a fost făcută. Trebuie să fiți încrezuți că va fi nevoie de eforturi, dar veți obține rezultate”, a declarat Alexander de Croo la Chișinău.
Premierul Belgiei a precizat că UE va accepta noi membri dar nu a precizat un termen ferm. „Și noi trebuie să ne facem temele de acasă, la fel. Pentru că acum sunt 27 de țări, iar la un anumit moment vor fi mai multe, ceea ce va însemna că trebuie să ne pregătim și noi”, a explicat Alexander de Croo.
La mijlocul anului 2022, Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de candidați oficiali la integrarea în UE. Negocierile pe acest subiect între Republica Moldova și UE au început la finalul anului 2023.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!