18.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăPoliticăMesajul lui Klaus Iohannis, transmis cu prilejul celei de-a doua ediții a...

Mesajul lui Klaus Iohannis, transmis cu prilejul celei de-a doua ediții a Galei Cercetării Românești

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 27 februarie 2024, un mesaj cu prilejul celei de-a doua ediții a Galei Cercetării Românești. Mesajul a fost prezentat de către Diana-Loreta Păun, Consilier prezidențial – Departamentul Sănătate Publică.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Stimate domnule ministru,

Onorată asistență,

Doamnelor și domnilor,

Salut inițiativa Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, care a organizat și cea de-a doua ediție a Galei Cercetării Românești, menită să pună în valoare rezultatele remarcabile din domeniu. Acest eveniment demonstrează hotărârea statului român pentru respectarea angajamentului de a aduce România alături de națiunile implicate în procesul de inovație pentru un viitor mai bun.

Premiile acordate cu această ocazie reprezintă o dovadă în plus că Guvernul României ia măsuri pentru a rezolva poate cea mai gravă dintre problemele cu care se confruntă cercetarea, și anume finanțarea insuficientă. Astfel, consecvența de a recunoaște meritele din acest domeniu arată preocuparea de a corela nevoia de rezultate la nivel național cu asigurarea unei finanțări optime, conform cu țintele stabilite în Strategia Națională de Cercetare-Dezvoltare 2022 – 2027 și în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Evenimentul de astăzi este cu atât mai mult de apreciat cu cât depășește paradigma obișnuită a competiției dictate de procesul de obținere a finanțării proiectelor de cercetare, astfel că membrii comunității academice se reunesc în această seară pentru a-și omagia colegii de breaslă. Procesul de evaluare care a stat la baza selecției încununează eforturile dumneavoastră și dă măsura excelenței rezultatelor care vă sunt recunoscute. Dincolo însă de performanțe academice și de cercetare, misiunea dumneavoastră este și una de interes public. Avem, mai mult ca niciodată, nevoie de voci credibile, care să stopeze valul de dezinformări, de știri false și de propagandă, iar dumneavoastră sunteți o parte esențială a tranziției spre o societate a cunoașterii.  

Am subliniat în repetate rânduri importanța oferirii de vizibilitate și de recunoaștere cercetătorilor performanți. Este esențial ca înainte de a urma o carieră internațională, să li se ofere acestora șansa de a avea o carieră în țară. Universitățile, institutele de cercetare, mediul privat trebuie să continue demersurile necesare nu numai pentru a atrage cercetătorii de renume, care au deja un palmares redutabil, ci și pentru a încuraja și sprijini tinerii absolvenți să opteze pentru acest domeniu.

Gala Cercetării Românești ar trebui să devină o tradiție și, împreună cu alte inițiative, să stimuleze creșterea atât a interesului pentru cariera de cercetător, cât și a numărului propriu-zis de cercetători din mediul public și privat, pentru a atinge țintele naționale. Astfel de evenimente aduc sub lumina reflectoarelor oameni remarcabili, echipe performante, dar și principii și aspirații pentru comunitatea de cercetare românească.

Schimbările continue din domeniul cercetării presupun o adaptabilitate sporită a instituțiilor statului, care sunt puse în situația de a căuta constant formule menite să permită maximizarea contribuției dumneavoastră. Perioada pandemiei, cu impactul său persistent asupra economiei și a societății, ne-a arătat că nu trebuie să existe o ruptură între cei aflați la vârful cercetării și beneficiarul final. De aceea, modul în care cercetătorii, dar și autoritățile responsabile cu domeniul cercetării reușesc să popularizeze rezultatele muncii lor este critic.

Premiile acordate astăzi onorează români care au făcut pionierat nu doar în țară, ci și peste hotare, care au făcut cercetare la nivel înalt, conform standardelor internaționale, dar care au înțeles și misiunea lor de a educa.

Închei prin a-i felicita nu doar pe laureați, ci pe toți cei care au participat la această competiție. Mă bucur că vă desfășurați activitatea în instituțiile românești și îmi doresc să deveniți modele și sursă de inspirație pentru alți cercetători”, se arată în mesajul președintelui Klaus Iohannis.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Statele Unite au în România 1800 de militari

Statele Unite au în România circa 1800 de militari, a declarat președintele Biden în fața președintelui Iohannis, mulțumindu-i șefului statului român pentru bunele condiții...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă