Înalta Curte de Casație și Justiție(ICCJ) sesizează Curtea Constituțională a României(CCR) pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce privește legea privind trecerea unor drumuri forestiere, căi ferate forestiere și lucrări de corectare a torenților de la stat la consiliile locale, potrivit stiripesurse.ro.
Decizia judecătorilor CCR s-a luat în unanimitate
Constituită în Secții Unite, cu participarea unui număr de 84 de judecători, cu respectarea cerinţelor de cvorum prevăzute de lege, ÎCCJ a decis, joi, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce privește Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a căilor ferate forestiere şi a lucrărilor de corectare a torenților din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora.
Sesizarea se face în raport de prevederile constituționale ale art. 1 alin. (5) privind principiul legalității, ale art. 136 alin. (2) şi (4) cu privire la dreptul de proprietate publică şi modalitatea de constituire a dreptului de administrare coroborate cu cele ale art. 147 alin. (4) privind caracterul obligatoriu al deciziilor Curţii Constituționale, precum şi a prevederilor art. 52 referitoare la dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.
După redactare, hotărârea pronunțată de Secțiile Unite va fi publicată în format integral pe pagina de Internet a Înaltei Curți de Casație și Justiție, www.iccj.ro.
Uniunea Barourilor din România cere sesizarea urgentă a Curții Constituționale a României
Uniunea Barourilor din România (UNBR) a solicitat, luni, autorităților competente sesizarea Curții Constituționale a României (CCR) în vederea constatării existenței unui conflict de natură constituțională între Guvernul României și autoritatea judecătorească.
„În data de 15 ianuarie 2024, UNBR a adresat un memoriu autorităților competente – Președintele României, Primul-Ministru al României, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Președintele Camerei Deputaților și Președintele Senatului – prin care le solicită ca în baza prerogativelor prevăzute de art. 146 lit. e) din Constituție și a art. 34 din Legea 47 /1992, să sesizeze Curtea Constituțională a României în vederea constatării existenței unui conflict de natură constituțională între Guvernul României, pe de-o parte, și autoritatea judecătorească reprezentată prin Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte”, se arată într-un comunicat al UNBR.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!