4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialProgramul de termoficare 2006-2009

Programul de termoficare 2006-2009

Pentru ca integrarea bate la usa, s-a aprobat programul „Termoficare 2006-2009, calitate si eficienta”. Programul vine si ca urmare a faptului ca organismele internationale si-au exprimat dorinta ca statul sa nu se mai implice in subventionarea acestui sistem.

Ilie Rachieru, seful RADET Constanta, a declarat ca „Termoficare 2006-2009, calitate si eficienta” este un program de investitii la nivel national ce are ca scop eficientizarea sistemelor centralizate de producere si distributie a energiei termice, pe tot lantul, incepand de la producere si ajungand pana la consumatorul final. Gandit pe doua componente distincte, prima parte a programului vizeaza eficientizarea sistemului pana la scara blocului, adica a unitatilor de producere a energiei termice, a retelei de transport a agentului termic primar, a punctelor de termoficare, a retelelor de distributie a apei calde si caldurii, precum si contorizarea la nivel de imobil. Cea de-a doua componenta, potrivit declaratiilor lui Rachieru, tine de consumatorul final si se refera la rentabilizarea retelelor interioare, de alimentare cu apa calda si caldura ale imobilelor, contorizarea individuala impreuna cu robinetele termostatate si reabilitarea termica a anvelopei cladirilor, respectiv a fatadelor, teraselor si tamplariei exterioare.

50% din imprumut, suportat din bugetul local

Valoarea estimata a programului este de 13.419,4 milioane RON incluzand taxele si impozitele, din care 12.172,3 milioane RON reprezinta imprumuturile prin care se va asigura finantarea programului in perioada 2006-2009, a declarat Ilie Rachieru, directorul RADET Constanta, in cadrul unei conferinte de presa. Banii vor fi obtinuti prin imprumuturi angajate de stat prin Ministerul Finantelor Publice. Rambursarea imprumuturilor pentru prima componenta, ce tine de reabilitarea sistemului centralizat de producere si distributie a energiei termice pana la usa blocului, se va face in procent de 50% – circa 4.011,7 milioane RON din bugetul MAI si respectiv 50% – 4.011,7 milioane RON din bugetele Consiliilor Locale care vor beneficia de acest program. La toate aceste sume se vor adauga dobanzile, comisioanele si alte costuri aferente imprumuturilor.

Plata prin factura la intretinere

Acest lucru este valabil la modernizarea retelelor in interiorul imobilelor, precum si la realizarea izolarii termice a acestora. Rachieru a subliniat ca imprumuturile vor fi rambursate in rate de catre proprietarii cladirilor ce vor beneficia de acest program. Fondurile necesare pentru refacerea retelelor interioare ale imobilelor si pentru contorizarea la nivel de apartament sunt de aproximativ 2.748,9 milioane RON. Pentru reabilitarea termica a cladirilor se ajunge la circa 1.400 milioane RON, sume la care se adauga costurile aferente creditelor. Seful RADET Constanta a spus ca sumele necesare vor fi contractate integral sub forma creditelor de catre stat, iar autoritatile locale vor fi cele care vor incheia contracte cu asociatiile de proprietari pentru partea ce tine de reabilitarea retelelor interioare si de izolarea termica a cladirilor. Plata va fi facuta de catre cetatenii beneficiari prin factura de intretinere intr-un termen de 10-15 ani, pentru ca efortul financiar sa fie mai usor de suportat.

Responsabilitati pentru autoritatile din teritoriu

Pe umerii autoritatilor locale va apasa transformarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termica intr-unul eficient. Autoritatile locale vor trebui sa asigure apa calda si caldura in conditii de rentabilitate, in toate zonele pe care le au in administrare. Transferarea integral a acestei sarcini administratiilor locale este principala cerinta a programului. Autoritatile locale vor trebui sa elaboreze strategiile de alimentare cu energie termica si studiile de fezabilitate necesare investitiilor pentru a beneficia de bani pentru investitii. Amintim ca RADET Constanta a obtinut 126 de mii RON pentru a realiza studiul de fezabilitate pentru reabilitarea termica a locuintelor. Acest lucru a fost votat de alesii locali in cadrul ultimei sedinte a Consiliului Local Municipal.

Cele mai citite

România, țara numerarului: de la bancomate puține la banii „de la saltea”

Utilizarea numerarului rămâne o componentă esențială a economiei României, în ciuda avansului digitalizării Conform unei analize a Băncii Naționale a României, apetitul pentru cash al...

Explozie de articole ilegale: Peste o tonă de pirotehnice confiscate în Argeș

Poliția reamintește că utilizarea și comercializarea neautorizată a articolelor pirotehnice reprezintă o infracțiune Polițiștii din Argeș au descoperit și confiscat peste o tonă de articole...

Industria de amanet din România anticipează o creștere de cel puțin 20% în 2025

Valoarea pieței de amanet din România este estimată să depășească 2,5 miliarde de lei în 2024, ceea ce ar reprezenta o creștere de 25%...
Ultima oră
Pe aceeași temă