15 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaȘase regiuni ale Rusiei sunt părți istorice ale Ucrainei, susține Zelenski

Șase regiuni ale Rusiei sunt părți istorice ale Ucrainei, susține Zelenski

Șase regiuni ale Rusiei fac parte, din punct de vedere istoric, din teritoriul Ucrainei, consideră președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a semnat un decret, la data de 22 ianuarie 2024, în cinstea celei de a 105-a aniversări a Zilei Unității Ucrainei. Decretul indică un număr de șase regiuni ale Federației Ruse care ar fi fost “locuite istoric” de ucraineni. Documentul semnat de președintele Zelenski menționează “nemulțumirile istorice și provocările continue cu care se confruntă ucrainenii din teritorii precum Kuban, Starodubshchyna, ținuturile Slobojanska de Nord și de Est din actualul teritoriu Krasnodar, Belgorod, Bryinsk, Voronezh, Kursk și Rostov”.

Documentul semnat de președintele Ucrainei susține că “Rusia a întreprins, de secole, acțiuni menite să erodeze identitatea națională a ucrainenilor și să le încalce drepturile în regiunile menționate mai sus. Eforturile sistematice de a suprima ucrainenii includ politici de rusificare forțată, represiuni politice și deportări”.

Presa internațională, care prezintă informații despre documentul semnat de președintele Zelenski, nu menționează vreo revendicare teritorială a Ucrainei asupra acestor teritorii ale Rusiei.

Documentul semnat de președintele Ucrainei, în care se face referire la persecutarea etnicilor ucraineni din Rusia, poate fi o replică la declarațiile Rusiei conform cărora statul ucrainean i-a persecutat pe etnicii rușii din regiunile Donețk și Lugansk.

Chiar în aceste zile, în Consiliul de Securitate al ONU se desfășoară o conferință pe tema Ucrainei.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum poți solicita despăgubiri de la Wizz Air? 3 recomandări

Mai mult de jumătate dintre pasagerii de zbor din Uniunea Europeană nu își cunosc drepturile în caz de întârziere sau anulare a zborului. Nu...

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României. „Cu bucurie în suflete, celebrăm Ziua Independenței Naționale...

Prins în timp ce comercializa peste 2 kilograme substanță cristalină 4-MMC

La data de 10 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au decis să...
Ultima oră
Pe aceeași temă