4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒPoliticฤƒDiscursul lui Iohannis la Dubai. VIDEO

Discursul lui Iohannis la Dubai. VIDEO

PreลŸedintele Klaus Iohannis a declarat cฤƒ Romรขnia considerฤƒ energia nuclearฤƒ drept o sursฤƒ stabilฤƒ de energie ลŸi cฤƒ ลฃara noastrฤƒ รฎลŸi propune sฤƒ devinฤƒ un lider regional รฎn operaลฃiunile ลŸi implementarea acesteia, un centru de formare a forลฃei de muncฤƒ ลŸi un hub pentru lanลฃurile de aprovizionare aferente energiei nucleare.

„Efectele negative ale schimbฤƒrilor climatice nu pot fi negate. Trebuie sฤƒ accelerฤƒm acลฃiunile noastre de atenuare a schimbฤƒrilor climatice ลŸi, รฎn special, sฤƒ decarbonizฤƒm rapid sistemele noastre energetice. Acesta este motivul pentru care sunt รฎncรขntat sฤƒ fiu prezent la acest eveniment alฤƒturi de lideri guvernamentali ลŸi din industrie care รฎลŸi propun sฤƒ livreze รฎn raport cu obiectivul de zero emisii nete la nivel global pรขnฤƒ รฎn 2050, inclusiv prin utilizarea energiei nucleare. รŽn ceea ce priveลŸte Romรขnia, strategiile noastre privind schimbฤƒrile climatice ลŸi energia prevฤƒd un mix energetic bazat pe surse regenerabile ลŸi energie nuclearฤƒ pentru o Romรขnie cu zero emisii nete”, a afirmatลŸeful statului, la Dubai, la evenimentul de lansare a Declaraลฃiei privind triplarea capacitฤƒลฃii de energie nuclearฤƒ la nivel mondial.


Iohannis a subliniat cฤƒ facilitฤƒลฃile energetice nucleare funcลฃioneazฤƒ รฎn Romรขnia de aproape trei decenii la standarde รฎnalte de productivitate ลŸi siguranลฃฤƒ, afirmรขnd cฤƒ acest fapt reprezintฤƒ o experienลฃฤƒ naลฃionalฤƒ consistentฤƒ รฎn acest domeniu.

„รŽn acelaลŸi timp, trebuie sฤƒ facem mai mult – la nivel naลฃional ลŸi global”, a adฤƒugat preลŸedintele Iohannis.

ลžeful statului a precizat cฤƒ analizele Agenลฃiei pentru Energie Nuclearฤƒ a OCDE aratฤƒ cฤƒ, la nivel global, capacitatea instalatฤƒ de energie nuclearฤƒ trebuie sฤƒ se tripleze pรขnฤƒ รฎn 2050 pentru ca lumea sฤƒ ajungฤƒ la zero emisii nete globale pรขnฤƒ atunci.

„รŽn acest context, Romรขnia considerฤƒ energia nuclearฤƒ ca fiind o sursฤƒ stabilฤƒ de energie, care contribuie la securitatea energeticฤƒ ลŸi la decarbonizare. Mergรขnd mai departe, ne angajฤƒm sฤƒ finalizฤƒm douฤƒ noi unitฤƒลฃi CANDU la Centrala de la Cernavodฤƒ ลŸi sฤƒ construim ลŸi sฤƒ implementฤƒm รฎn Romรขnia SMR-uri, reactoare modulare mici. (…) Referitor la acest lucru, este o nouฤƒ tehnologie la care lucrฤƒm รฎmpreunฤƒ cu prietenii noลŸtri din Statele Unite ลŸi se pare cฤƒ vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit. รŽn dezvoltarea programului nostru naลฃional de energie nuclearฤƒ, ne ghidฤƒm dupฤƒ un set esenลฃial de principii ลŸi prioritฤƒลฃi. Ne angajฤƒm sฤƒ asigurฤƒm siguranลฃa pentru public ลŸi pentru mediu, precum ลŸi neproliferarea. Mai mult decรขt atรขt, Romรขnia รฎลŸi propune, de asemenea, sฤƒ devinฤƒ un lider regional รฎn operaลฃiunile ลŸi implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forลฃei de muncฤƒ ลŸi un hub pentru lanลฃurile de aprovizionare aferente energiei nucleare”, a adฤƒugat el.

PreลŸedintele Iohannis a mai spus cฤƒ schimbฤƒrile climatice reprezintฤƒ o provocare globalฤƒ ลŸi necesitฤƒ o acลฃiune la acest nivel.

„Numai prin acลฃiune coordonatฤƒ ลŸi ambiลฃie sporitฤƒ le putem aborda รฎn mod eficient”, a afirmat ลŸeful statului.

PreลŸedintele Klaus Iohannis participฤƒ, de sรขmbฤƒtฤƒ pรขnฤƒ luni, la cea de-a 28-a Conferinลฃฤƒ a Statelor parte la Convenลฃia Cadru a Naลฃiunilor Unite privind Schimbฤƒrile Climatice (COP28), care desfฤƒลŸoarฤƒ รฎn Dubai, Emiratele Arabe Unite.ย 

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe ย X,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Laurenศ›iu Muศ™oiu
Laurenศ›iu Muศ™oiu
Laurenศ›iu Mihail Muศ™oiu lucreazฤƒ รฎn presa centralฤƒ din anul 2008. Din anul 2018 lucreazฤƒ la โ€œRomรขnia liberฤƒโ€. A absolvit Facultatea de Jurnalism ศ™i ศ˜tiinศ›ele Comunicฤƒrii din cadrul Universitฤƒศ›ii din Bucureศ™ti. Deศ›ine un master รฎn Cercetare รฎn ศ˜tiinศ›ele Comunicฤƒrii. Este, de asemenea, profesor pentru รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขntul primar ศ™i preศ™colar.
Cele mai citite

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ