6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoA început evacuarea cetățenilor străini din Gaza. Peste 200 de români așteaptă...

A început evacuarea cetățenilor străini din Gaza. Peste 200 de români așteaptă să le vină rândul

Peste 200 de cetățeni români care au depus cerere să fie repatriați din Fâșia Gaza încă așteaptă să fie salvați, întrucât nu s-au aflat pe lista persoanelor care au putut părăsi această regiune, în primele zile de la deschiderea punctului de frontieră spre Egipt.

Primele acțiuni de evacuare a răniților palestinieni și a cetățenilor străini din Fâșia Gaza s-au realizat în zilele de 1 și 2 noiembrie 2023. Evacuarea s-a realizat doar prin punctul de frontieră Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, spre Egipt. În cea de-a doua zi, 2 noiembrie, au fost evacuați în total circa 600 de străini, dintre care 400 sunt cetățeni ai SUA. Printre străinii care au fost scoși cu succes din Gaza, la 2 octombrie, s-au aflat și 36 de cetățeni bulgari, a anunțat Mariya Gabriel, vicepremier și ministru de Externe al Bulgariei. Potrivit agenției de presă Novinite de la Sofia, vicepremierul Mariya Gabriel preciza că guvernul Bulgariei a reușit să-și salveze cetățenii după ce a trimis „reprezentanți la Cairo, Ramallah și Tel Aviv”.

Actualul război din Orientul Mijlociu a început la data de 7 octombrie 2023, când gruparea teroristă Hamas a atacat Israelul. Dintre cetățenii români care se aflau în Gaza înaintea datei de 7 octombrie, circa 260 de persoane au solicitat României să fie repatriați. La mijlocul lunii octombrie, Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României, estima că în Fâșia Gaza s-ar afla în total circa 350 de români.

„Procesul este în desfășurare, punctul de trecere a frontierei este funcțional, tranzitul este permis în continuare pentru anumite cazuri medicale și pentru cetățenii dintr-un număr limitat de state cu comunități în Fâșia Gaza. Faptul că nu au trecut până acum nu înseamnă că nu există speranțe pentru perioada următoare”, declara, la 2 noiembrie, Radu Filip, într-o intervenție telefonică la postul Digi 24.

Pe de altă parte, MAE a anunțat că a primit, din partea statului Israel, confirmarea că trei cetățeni cu dublă cetățenie, română și israeliană, sunt ținuți ostatici de teroriștii Hamas, undeva în Fâșia Gaza. Toți cei trei au domiciliul stabil în Israel și ar fi fost luați prizonieri de Hamas în cursul atacului din 7 octombrie 2023. Unul dintre cei trei ostatici este Tal Haimi. Soția lui Tal, Ella Haimi, care este cetățean israelian, s-a aflat, în ultimele zile, la București, unde s-a întâlnit cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, pentru a le cere sprijin în vederea eliberării soțului ei.

La data de 1 noiembrie 2023, în timpul primei zile în care unii cetățeni străini au putut ieși din Fâșia Gaza, Ministerul român al Afacerilor Externe anunța că punctul de frontieră Rafah este deschis, fără însă a explica ce șanse au cetățenii români din Gaza să treacă, prin acest punct de frontieră, spre Egipt. Deocamdată, niciun cetățean român nu a putut ieși din Fâșia Gaza.

„MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, rămâne în strânsă legătură cu autoritățile israeliene și egiptene pentru evacuarea cetățenilor români și a familiilor acestora. Autoritățile egiptene și cele israeliene au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări și în următoarele zile”

Luminița Odobescu,

Ministrul Afacerilor Externe

Președintele Comisiei pentru Politică Externă din Senatul României, Titus Corlățean, anunța că a avut, la 30 octombrie 2023, o întâlnire la București cu doamna Ella Haimi și cu ambasadorul Israelului, Reuven Azar. Senatorul Corlățean, de profesie jurist, a subliniat că statul român are obligația să-și apere cetățenii care sunt în pericol, așa cum este și Tal Haimi.

“Doamna Ella Haimi este soţia unuia dintre cetăţenii răpiţi în acţiunea teroristă Hamas în ziua de 7 octombrie, cu dublă cetăţenie. Vom asculta un apel al doamnei Ella Haimi. Avem obligaţia constituţională de a proteja cetăţenii români”

Titus Corlățean,

Senator

Înainte să devină președinte al Comisiei pentru Politică Externă din Senatul României, Titus Corlățean a fost și ministru al Afacerilor Externe.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Selecționerul Finlandei, dat afară după opt ani în funcție

Markku Kanerva, selecționerul Finlandei, a fost demis pe 22 noiembrie 2024, după opt ani la conducerea tehnică a echipei naționale, conform anunțului Federației Finlandeze...

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...
00:00:34

Video Întrevederea oficială dintre premierul României, Marcel Ciolacu, și premierul Ungariei, Viktor Orbán

Discuții strategice despre aderarea României la spațiul Schengen, proiecte de infrastructură și consolidarea relațiilor bilaterale Pe 22 noiembrie 2024, premierul României, Marcel Ciolacu, a efectuat...
Ultima oră
Pe aceeași temă